Νέες σύντομες βροχές και καταιγίδες από τα βορειοδυτικά - Ο καιρός την Κυριακή 31/01/2021

2021-01-30

Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Κυριακής από τα βορειοδυτικά, εξαιτίας μίας νέας ατμοσφαιρικής διαταραχής η οποία θα προκαλέσει και πάλι βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στις δυτικότερες - βορειοδυτικότερες περιοχές και στην συνέχεια την Δευτέρα στα κεντρικά, τα βόρεια και κυρίως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα οι άνεμοι θα πνέουν στα Πελάγη αρκετά έως πολύ ισχυροί και πρόσκαιρα στο Αιγαίο θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά για την εποχή. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 31/01/2021

Κατά την διάρκεια της μέρας, ο καιρός σε γενικές γραμμές αναμένεται να είναι αρκετά καλός στα περισσότερα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας μας, με διαστήματα με ηλιοφάνεια αλλά και νεφώσεις οι οποίες θα είναι κατά τόπους λίγο πιο αυξημένες. Στην δυτική Ελλάδα, τα σύννεφα ήδη από την αρχή της ημέρας θα είναι αυξημένα και θα έχουν την τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι το μεσημέρι θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και τα παράκτια τμήματα της Ηπείρου, ενώ το απόγευμα τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά στα περισσότερα δυτικά - βορειοδυτικά τμήματα. 

Από αργά το απόγευμα και κυρίως κατά την διάρκεια των βραδινών - νυχτερινών ωρών της Κυριακής, ο καιρός θα παρουσιάσει αρκετά σοβαρή επιδείνωση στις περισσότερες περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Έτσι βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο ενώ μάλιστα τα φαινόμενα σε Ήπειρο και δυτική Στερεά Ελλάδα δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν πρόσκαιρα και αρκετά έντονο χαρακτήρα. Παράλληλα βροχές θα σημειωθούν στην δυτική Μακεδονία, την δυτική και κεντρική Θεσσαλία και τα πολύ βόρεια τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, ενώ πιο τοπικές μπόρες περιμένουμε στην υπόλοιπη ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα μέχρι το τέλος της ημέρας ο καιρός θα παραμείνει σε γενικές γραμμές καλός με λίγες τοπικές συννεφιές. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν Ν διευθύνσεις, αρχικά πολύ ενισχυμένοι με την ένταση να φτάνει τα 7 με 8 Μποφόρ, ωστόσο μέσα στην ημέρα θα εξασθενήσουν μερικώς στα 5 με 6 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με την ένταση μέσα στην μέρα να φτάνει τα 6 και τοπικά στα βόρεια τα 7 Μποφόρ. Το βράδυ όμως οι νοτιάδες θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη ενίσχυση και θα φτάνουν την ένταση των 7 με 8 Μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο θα είναι θυελλώδεις έως 9 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 1 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά από 3 έως 17 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 4 έως 16 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 10 έως 17 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 5 έως 17 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε αραιή συννεφιά καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας με ενδιάμεσα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ, το βράδυ όμως θα ενισχυθούν σημαντικά στα 6 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αραιές νεφώσεις οι οποίες μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν και αργά το βράδυ ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από Α κυρίως διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας