Νέες τοπικές μπόρες και καταιγίδες στα ηπειρωτικά - Ο καιρός την Πέμπτη 10/06/2021

2021-06-09

Θα διατηρηθεί και την Πέμπτη αλλά και για αρκετές ακόμα ημέρες το φαινόμενο της αστάθειας στην χώρα μας, καθώς μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας. Παράλληλα οι άνεμοι και πάλι δεν πρόκειται να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στα Πελάγη, ενώ η θερμοκρασία θα συνεχίσει να κυμαίνεται σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 10/06/2021

Κατά την διάρκεια των νυχτερινών και πρώτων πρωινών ωρών, νεφώσεις αναμένεται να επικρατήσουν σε Στερεά Ελλάδα, ανατολική και νότια Πελ/νησο, Σποράδες και Κρήτη, οπότε σε αυτές τις περιοχές είναι πιθανό να σημειωθούν διάσπαρτες μπόρες, φαινόμενα τα οποία όμως θα έχουν πολύ τοπικό χαρακτήρα και μικρή διάρκεια όπου αυτά εκδηλωθούν. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει πολύ καλά με ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές. Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, και πάλι θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα οι οποίες θα εμφανίζουν την τάση να πυκνώνουν ώρα με την ώρα ολοένα και περισσότερο. 

Κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας, τοπικές μπόρες και καταιγίδες θα σημειωθούν σε Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, βόρεια κυρίως Στερεά Ελλάδα και στην ορεινή - ημιορεινή Πελ/νησο (με έμφαση τα δυτικά). Σημειώνεται ότι και πάλι τα φαινόμενα θα εμφανίζουν τοπικότητα και διαφορές ως προς την ένταση από περιοχή σε περιοχή, ωστόσο κατά τόπους και κατά περιόδους θα είναι ιδιαίτερα έντονα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο χαλαζοπτώσεων ιδίως σε Ήπειρο και δυτική Στερεά Ελλάδα. Παράλληλα, πρόσκαιρα και πιο ασθενή φαινόμενα, είναι πιθανό να επηρεάσουν τα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου, ενώ και στην Κρήτη τις θερμές ώρες της ημέρας αναμένονται τοπικές βροχές στα ορεινά και τα ημιορεινά του νησιού. 

Σταδιακή ύφεση και παύση των φαινομένων των άνω περιοχών, αναμένεται μέσα στην νύχτα προς την αλλαγή της ημέρας. Τέλος, μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα έχουμε στα νησιά του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ γενικά διευθύνσεις, ασθενείς έως 3 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από Β γενικά διευθύνσεις, ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο ισχυροί έως 6 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 11 έως 29 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 27 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 12 έως 28 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 15 έως 27 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 16 έως 26 βαθμού και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων, οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν αισθητή πτώση

Στην Αττική στο ξεκίνημα της ημέρας περιμένουμε κάποιες νεφώσεις στα πιο δυτικά του νομού, όπου είναι πιθανό να σημειωθεί μπόρα. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οι νεφώσεις αναμένεται να πυκνώσουν και κατά τις θερμές ώρες της ημέρας θα σημειωθούν μπόρες ή και παροδική καταιγίδα κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ κυρίως διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιά από τις πρωινές ώρες οπότε και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικού χαρακτήρα βροχές. Μπόρες αναμένονται και κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, περιορισμένες όμως κυρίως στις γύρω ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Β διευθύνσεις και αργότερα θα στραφούν σε Ν, με μέγιστη ένταση τα 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας