Νέες τοπικές βροχές και καταιγίδες από τα δυτικά - Ο καιρός την Τρίτη 09/02/2021

2021-02-08

Εκ νέου επιλεκτική επιδείνωση θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Τρίτης στην χώρα μας, εξαιτίας μιας νέας ατμοσφαιρικής διαταραχής η οποία θα κινηθεί γρήγορα από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα προκαλέσει εκ νέου βροχές και καταιγίδες με έμφαση την δυτική Ελλάδα. Παράλληλα οι άνεμοι θα πνέουν με ισχυρές γενικά εντάσεις στα Πελάγη ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στα ανατολικά και νότια, σε σύγκριση με τα δυτικά.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 09/02/2021

Από τις πρωινές κιόλας ώρες, το σκηνικό του καιρού θα είναι επιδεινωμένο αρχικά στα βορειοδυτικά και συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές αρχικά ασθενούς έως μέτριας έντασης. Σταδιακά και καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, αναμένεται γενικευμένη επιδείνωση του καιρού στην δυτική Ελλάδα, οπότε στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τα δυτικότερα τμήματα της δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο, θα έχουμε κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες οι οποίες τοπικά θα είναι ισχυρές. 

Τις ίδιες ώρες, πιο μικρή είναι η πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στην κεντρική Μακεδονία, την υπόλοιπη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά Ελλάδα και την βορειοανατολική Πελ/νησο, ενώ στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα ο καιρός θα είναι πολύ καλύτερος με λίγες νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. 

Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς το τέλος της ημέρας, το σκηνικό του καιρού στην δυτική Ελλάδα θα είναι άστατο και θα εκδηλώνονται μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες στις ίδιες περιοχές. Προοδευτικά πάντως μετά τα μεσάνυχτα προς το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας, ο καιρός θα έχει βελτιωθεί σχεδόν παντού. 

Αντίθετα, αργά την νύχτα προς τα μεσάνυχτα θα επιδεινωθεί πρόσκαιρα ο καιρός στην Θράκη (κυρίως στον Έβρο) και στα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου (από την Χίο και βορειότερα), οπότε τις νυχτερινές ώρες θα πρέπει να σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά καλύτερος με αρκετές όμως νεφώσεις στα ηπειρωτικά και μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει σε ανατολική Στερεά Ελλάδα, ανατολική Πελ/νησο και Κυκλάδες. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις, αρκετά ισχυροί με ένταση 5 με 7 Μποφόρ και στο Αιγαίο από Ν-ΝΔ διευθύνσεις με παρόμοιες εντάσεις (στα Δωδεκάνησα θα πνέει Δ άνεμος όχι πάνω από 4 Μποφόρ). 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 3 έως 16 βαθμούς, στα δυτικά από 5 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 18 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 18 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε αρκετά καλό καιρό με αραιές νεφώσεις και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Προς το απόγευμα οι νεφώσεις πρόσκαιρα θα πυκνώσουν και το βράδυ ίσως σημειωθεί παροδική βροχή στα βορειοδυτικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και τοπικά στα νοτιοανατολικά έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αυξημένες νεφώσεις καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας με πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές βροχές μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας