Νέο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών φαινομένων για την Παρασκευή 15/10/2021

2021-10-14

Το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό για το οποίο εκτενώς είχαμε αναφερθεί μέσα από τις προηγούμενές μας προγνώσεις και εκτιμήσεις, έχει επηρεάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας και σταδιακά καθώς αυτό κινείται ανατολικά - βορειοανατολικά, θα επηρεάσει τα πιο ανατολικά τμήματα (Θράκη και νησιά ανατολικού Αιγαίου). Πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν/εκδηλώνονται σε Πελ/νησο και ανατολική Στερεά Ελλάδα με την Αττική να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα από τα πολύ μεγάλα ύψη υετού που έως τώρα έχουν καταγραφεί (είχε επισημανθεί στον προγνωστικό χάρτη με "κόκκινη προειδοποίηση").  Το νέο 24ωρο έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν και πάλι σχεδόν ολόκληρη την χώρα, με τα πιο έντονα φαινόμενα να εντοπίζονται στις κεντρικές - ανατολικές περιοχές. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 15/10/2021

Κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρωινών ωρών, νέες ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα πρέπει να απασχολήσουν τα νησιά του Ιονίου και τα περισσότερα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα (Ήπειρος, δυτική Θεσσαλία, δυτική Στερεά Ελλάδα και δυτική Πελ/νησος). Κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι αρκετά έντονα, ικανά μάλιστα να δημιουργήσουν προβλήματα ιδίως σε περιοχές που έχουν καταγράψει τις προηγούμενες ημέρες μεγάλα ύψη βροχόπτωσης. 

Πολύ έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάζουν ταυτόχρονα την ανατολική Πελ/νησο, την ανατολική Στερεά Ελλάδα (ΑττικοΒοιωτία και Εύβοια), τις Σποράδες και την Χαλκιδική, περιοχές όπου εφίσταται ιδιαίτερη προσοχή καθώς τα φαινόμενα θα παρουσιάζουν μεγάλη σφοδρότητα κατά διαστήματα αλλά και μεγάλη διάρκεια. 

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται επίσης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, κατά τόπους μάλιστα ισχυρές, ενώ Κυκλάδες και Κρήτη θα έχουν διαστήματα από μπόρες και καταιγίδες. 

Τα άνω φαινόμενα αναμένεται να διατηρηθούν σε γενικές γραμμές έως το τέλος της ημέρας της Παρασκευής (από το Σάββατο θα αρχίσουν τα φαινόμενα να υποχωρούν), παρ' όλα αυτά στις βορειοδυτικές περιοχές θα αρχίσει ο καιρός να ανοίγει από το μεσημέρι και μετέπειτα με τις βροχές και τις καταιγίδες να αποκτούν πιο τοπικό χαρακτήρα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από Ν-ΝΑ διευθύνσεις με αυξημένες εντάσεις που θα φτάνουν τα 5 με 7 Μποφόρ και τοπικά στα νότια του Πελάγους τα 8 Μποφόρ. Βαθμιαία όμως θα στραφούν σε ΒΔ διευθύνσεις με παρόμοιες εντάσεις. Στο Αιγαίο θα πνέει πολύ ισχυρός έως θυελλώδης νοτιάς που θα φτάνει τοπικά τα 8 Μποφόρ (ίσως οι ριπές αγγίξουν και τα 9 Μποφόρ στα ανοιχτά των Κυκλάδων και της βορειοδυτικής Κρήτης). Στα βόρεια τμήματα του Πελάγους όμως θα πνέει ένα Β ρεύμα με μέτριες γενικά εντάσεις. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 2 έως 15 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 18 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 8 έως 19 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 20 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 14 έως 27 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρωινών ωρών περιμένουμε κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως το μεσημέρι ενώ στην συνέχεια ο καιρός θα καταστεί άστατος με διαστήματα παύσης των φαινομένων και αντίστοιχα όπου θα εκδηλώνονται μπόρες και καταιγίδες, με την εξέλιξη αυτή να διατηρείται έως το τέλος της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις και θα ενισχυθούν σημαντικά φτάνοντας τα 6 με 7 Μποφόρ και τοπικά στα νότια τα 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε κακοκαιρία με ισχυρές βροχές βροχές κατά διαστήματα ήδη από το ξεκίνημα της ημέρας και σχεδόν έως το τέλος αυτής. Ενδιάμεσα ωστόσο θα υπάρξουν διαστήματα πλήρης παύσης των φαινομένων. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας