Νέος γύρος ισχυρών καταιγίδων από τα δυτικά - Ο καιρός την Δευτέρα 11/10/2021

2021-10-10

Η στάσιμη έως τώρα ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου η οποία έδωσε τα κατά τόπους έντονα έως πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας - βορειοδυτικής χώρας και η οποία προκάλεσε αρκετά προβλήματα κατά τόπους, αρχίζει πλέον και κινείται ανατολικότερα. Μέσα στην νύχτα και προς το ξημέρωμα της Τρίτης αναμένεται νέο πέρασμα από έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες από τα δυτικά - νοτιοδυτικά, φαινόμενα τα οποία βαθμιαία θα επηρεάσουν τις περισσότερες κεντρικές και βόρειες περιοχές. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 11/10/2021

Ήδη μέσα στην νύχτα ο καιρός θα έχει καταστεί ιδιαίτερα επιδεινωμένος στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο, οπότε και θα σημειωθούν νέες βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές έως πολύ ισχυρές ιδιαίτερα στα τμήματα όπου στον χάρτη επισημαίνονται με την χαρακτηριστικό κίτρινο προειδοποιητικό σήμα (ιδίως στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο, αλλά κατά τόπους και στα υπόλοιπα δυτικά). Γρήγορα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, βροχές και καταιγίδες θα πρέπει να επηρεάζουν τις περισσότερες περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και βόρειας Στερεάς Ελλάδας και της Πελ/νησου, ενώ έως το πρωί τοπικές καταιγίδες θα σημειώνονται σε Σποράδες και ανατολική Στερεά Ελλάδα. Ιδιαίτερη προσοχή φαίνεται να χρειάζεται σε περιοχές γύρω από τον Θερμαϊκό (Πιερία, Πέλλα, νότια Χαλκιδική, τα ανατολικά του νομού Λάρισας και Μαγνησίας), καθώς τα φαινόμενα δείχνουν να έχουν εμμονική τάση και μεγάλη κατά τόπους ένταση (η κόκκινη προειδοποίηση αφορά κυρίως τα ορεινά της Μαγνησίας όπου έχουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών). 

Μέχρι και αργά το πρωί, οι νεφώσεις θα φτάσουν μέχρι τις δυτικές Κυκλάδες και την δυτική Κρήτη και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα σε αυτά τα τμήματα να έχουμε πέρασμα από μπόρες, βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες. Τα υπόλοιπα ανατολικότερα τμήματα της χώρας μας δεν αναμένεται να έχουν κάτι το ιδιαίτερο στο ξεκίνημα της ημέρας, με μόνη εξαίρεση τα νησιά του θρακικού όπου υπάρχει το ενδεχόμενο μπόρας ή και καταιγίδας το πρωί. 

Από κει και ύστερα καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, ο καιρός θα γίνει πιο άστατος στα δυτικά, καθώς θα ανοίγει ο καιρός κατά διαστήματα και θα κάνει την εμφάνισή του ο Ήλιος, ωστόσο κατά τόπους και κατά περιόδους θα συννεφιάζει και θα εκδηλώνονται διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Όμοια αναμένεται να είναι η εξέλιξη του καιρού σε δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Σποράδες, ανατολική Στερεά Ελλάδα και ανατολική Πελ/νησο, καθώς και εδώ ο καιρός θα είναι άστατος με μπόρες, βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα όμως τα οποία θα έχουν επιλεκτικό χαρακτήρα. 

Στην κεντρική - ανατολική Μακεδονία και την Θράκη ο καιρός δείχνει να είναι πιο συμπαγής με πυκνές νεφώσεις οι οποίες θα δίνουν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στις περισσότερες περιοχές, με τα φαινόμενα να φτάνουν μέχρι και τα νησιά του βορείου - βορειοανατολικού Αιγαίου. 

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός είναι μερικώς νεφελώδης και κατά τις θερμές ώρες της ημέρας υπάρχει αυξημένη πιθανότητα κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης να σημειωθούν μπόρες και καταιγίδες. Τέλος ανέγγιχτο θα παραμείνει και πάλι το νότιο - νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας μας όπου οι νεφώσεις θα είναι λίγες και τα διαστήματα με ηλιοφάνεια μεγάλα (εδώ φαίνεται να αλλάζει πρόσκαιρα ο καιρός την Τρίτη, ωστόσο νεότερα για αυτήν την εξέλιξη θα έχουμε σε επόμενή μας πρόγνωση). 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από Ν διευθύνσεις και θα είναι ενισχυμένοι με τις ριπές τοπικά να "αγγίζουν" τα 7 Μποφόρ, προοδευτικά όμως θα στραφούν σε πιο δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα πνέουν μεταβλητοί γενικά άνεμοι με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 5 με 6 Μποφόρ και πρόσκαιρα το πρωί σε Κυκλάδες και σε δυτική Κρήτη η ένταση θα φτάνει τα 7 Μποφόρ (από νότιες διευθύνσεις). Τέλος στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Α-ΒΑ κυρίως διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 4 με 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 9 έως 19 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 22 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 12 έως 22 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 14 έως 24 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 17 έως 30 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε αυξημένη συννεφιά τις νυχτερινές και πρωινές ώρες η οποία θα δώσει βροχές στα περισσότερα τμήματα του νομού, με έμφαση τα νότια - νοτιοδυτικά. Αυξημένη είναι η πιθανότητα να εκδηλωθεί και καταιγίδα (και μέσα στην Αθήνα). Το πρωί ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί, ωστόσο εκ νέου νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και στα νότια τοπικά έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μέσα στην νύχτα κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Το πρωί τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί, ωστόσο τις θερμές ώρες της ημέρας θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις και θα εκδηλωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας