Ο καιρός τη νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 21/02/2022 έως την Κυριακή 27/02/2022

2022-02-19

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες το σκηνικό του καιρού θυμίζει πολύ περισσότερο Άνοιξη παρά Χειμώνα, καθώς οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο σύνολο της χώρας, συνδυάζονται και με αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ως αποτέλεσμα της επικράτησης θερμότερων αερίων μαζών (στα νότια ηπειρωτικά έφτασαν τοπικά τους 20 βαθμούς Κελσίου). Δεν έλειψε βέβαια από την τρέχουσα εβδομάδα και μία κακοκαιρία η οποία κινήθηκε από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά, δίνοντας τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Αυτό πάντως που είναι σίγουρα άξιο αναφοράς, είναι το γεγονός ότι από την εν λόγω διαταραχή της Τετάρτης 16/02/2022, σημειώθηκαν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε μη - αναμενόμενα χαμηλά υψόμετρα στην Ήπειρο (χιόνισε και στην πόλη των Ιωαννίνων), χωρίς πάντως αυτό το φαινόμενο να έχει μεγάλη διάρκεια.

Όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού τη νέα εβδομάδα, αρχικά αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε, είναι ότι οι τρέχουσες ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες δεν αναμένεται να διαρκέσουν (φυσιολογικό άλλωστε μιας και ακόμη βρισκόμαστε στον Φλεβάρη). Και αυτό διότι μέσα στις επόμενες ημέρες περιμένουμε αισθητή αλλαγή τόσο από πλευράς καιρικών φαινομένων, όσο και από πλευράς θερμοκρασίας καθώς αυτή θα σημειώσει αισθητή πτώση, εντυπωσιακή μάλιστα συγκριτικά με τις τρέχουσες επικρατούσες τιμές.


Πρόκειται ουσιαστικά για μία αρκετά σημαντική καιρική μεταβολή η οποία θα πρέπει να αρχίσει να μας επηρεάζει κυρίως από πολύ αργά τη νύχτα της Δευτέρας προς το ξημέρωμα της Τρίτης 22/02/2022 και από τα βορειοδυτικά. Πριν ωστόσο προχωρήσουμε στις λεπτομέρειες αυτής της εξέλιξης, να πούμε ότι και την Δευτέρα 21/02/2022 θα πρέπει να σημειωθούν κάποιες τοπικές βροχές ασθενείς κατά βάση στο βόρειο Ιόνιο και κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και ίσως σε πολύ τοπικό επίπεδο στη βορειοδυτική Πελ/νησο. Στα υπόλοιπα τμήματα η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με αρκετά καλό καιρό, παρ' όλα αυτά δεν θα λείψουν οι τοπικές νεφώσεις από τη βόρεια Ελλάδα και κυρίως από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου προς το βράδυ είναι πιθανό να σημειωθούν κάποιες τοπικές βροχές. Από πλευράς ανέμων, αυτοί θα πνέουν από ΝΔ γενικά διευθύνσεις και σε Ιόνιο και σε Αιγαίο, με τη μέγιστη ένταση να παρατηρείται στα νότια τμήματα του Αιγαίου Πελάγους όπου θα φτάνει τα 7 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε σχετικά υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα στα κεντρικά και νότια τμήματα.

Όπως ήδη ειπώθηκε και πιο πάνω, από το ξημέρωμα ουσιαστικά της Τρίτης και από τα βορειοδυτικά, αναμένεται βαθμιαία επιδείνωση του καιρού. Η μεταβολή αυτή οφείλεται επί της ουσίας σε μία ατμοσφαιρική διαταραχή η οποία θα μας έλθει δια μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού, ενώ στη συνέχεια με το που βρεθεί στο ύψος της Μεγάλης Βρετανίας, λόγω της ανάπτυξης Αντικυκλώνα στο ευρύτερο τμήμα της δυτικής Ευρώπης, θα ωθήσει αυτήν την διαταραχή να κινηθεί νότια - νοτιοανατολικά -διασχίζοντας την κεντρική Ευρώπη- προς την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. 


Ο Αντικυκλώνας αυτός, δεν θα καταφέρει να ανέλθει σε ιδιαίτερα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη καθώς θα βρει «εμπόδιο» στις πολύ χαμηλές πιέσεις που θα επικρατούν στο βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, οπότε θα αρχίσει στο ύψος της Μ. Βρετανίας να κλίνει προς τα ανατολικά, αποκόπτοντας έτσι τμήμα της ατμοσφαιρικής διαταραχής από την κυκλοφορία (ουσιαστικά θα έχουμε τη δημιουργία μιας ψυχρής λίμνης). Ταυτόχρονα η μεταβολή αυτή θα μεταφέρει και αρκετά ψυχρότερες αέριες μάζες από τα βορειοδυτικά, οπότε και αναμένεται προοδευτική αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.


Για να σταθούμε τώρα στην ουσία του όλου πράγματος, την Τρίτη η κακοκαιρία αναμένεται να γίνει αισθητή κυρίως στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα. Έτσι οι περισσότερες βροχές και καταιγίδες θα απασχολήσουν την Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Πελ/νησο, με τα φαινόμενα μάλιστα κατά τόπους να αποκτούν και αρκετά έντονο χαρακτήρα. Μάλιστα με τη σταδιακή έλευση των πιο ψυχρών αερίων μαζών από τα βορειοδυτικά, οι χιονοπτώσεις αναμένεται να κατέβουν σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα στη δυτική Μακεδονία, πρόσκαιρα όμως καθώς με την ανατολική κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται από τα δυτικά (λεπτομέρειες σχετικά με τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων αλλά και τη γενικότερη εικόνα σχετικά με την ένταση, την έκταση και τη διάρκεια των καιρικών φαινομένων, θα έχουμε σε αναλυτική πρόγνωση ένα 24ωρο πριν). Στα υπόλοιπα κεντρικά, ανατολικά και νότια τμήματα ο καιρός θα είναι γενικά αρκετά άστατος με νεφώσεις και τοπικού χαρακτήρα βροχές κατά διαστήματα, ωστόσο εδώ ο καιρός αναμένεται να επιδεινωθεί σημαντικά από τη νύχτα της Τρίτης προς το ξημέρωμα της Τετάρτης.

Έτσι λοιπόν την Τετάρτη 23/02/2022, κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένεται στην ανατολική χώρα με ιδιαίτερη έμφαση τις Σποράδες, τη νοτιοανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία την Κρήτη. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι αρκετά έντονα, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και στα βουνά της Κρήτης.

Την Πέμπτη 24/02/2022, η χώρα μας θα τεθεί σε τροχιά βαθμιαίας βελτίωσης κυρίως από το β' μισό της ημέρας και μετέπειτα, καθώς μέχρι και εκείνη την ώρα κατά πάσα πιθανότατα θα συνεχίσουν να μας απασχολούν βροχές και τοπικές καταιγίδες στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Έτσι την Παρασκευή 25/02/2022 ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος σε όλη την χώρα με την θερμοκρασία να ανεβαίνει, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψιν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία έτσι όπως αυτά αντλήθηκαν από τα αριθμητικά μοντέλα καιρού, το Σ/Κ (26-27/02/2022) φαίνεται ότι θα πάμε σε νέα επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες, αλλά και με χιονοπτώσεις σε ορεινές και ίσως ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας, καθώς διαφαίνεται μια εκ νέου αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει σχετικά με την επερχόμενη καιρική επιδείνωση, θα σας ενημερώσουμε άμεσα σε νεότερο άρθρο.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας