Ο καιρός τη νέα εβδομάδα έως την Κυριακή 22/05/2022

2022-05-15

Δεν τίθεται αμφιβολία για το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι η θερμική αστάθεια, μια καιρική συνθήκη πάνω στην οποία έχουμε αναφερθεί εκτενώς και μέσα από προηγούμενες προγνώσεις. Αποτέλεσμα αυτής της συνθήκης, είναι η εκδήλωση όμβρων και καταιγίδων κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά και ιδιαίτερα στο δυτικό - κεντρικό και βόρειο ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας. Ιδιαίτερα μάλιστα στις πιο ορεινές - ημιορεινές περιοχές τα εν λόγω φαινόμενα τοπικά παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ένταση και συνοδεύονται από υψηλή συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσεων, από ισχυρές ριπές ανέμων και από χαλάζι. Πρόκειται επί της ουσίας για μια κατάσταση αρκετά συνήθης για την περίοδο που διανύουμε και μάλιστα συνθήκες θερμικής αστάθειας αναμένεται να έχουμε και στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας.

Έτσι λοιπόν θα λέγαμε ότι κατά το τριήμερο Δευτέρας - Τετάρτης (16-17-18/05/2022), αναμένονται ανάλογες καιρικές συνθήκες με αυτές των τελευταίων ημερών. Μπόρες, βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν και πάλι στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας και καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα σε γενικές γραμμές θα εντοπίζονται στο εσωτερικό της Ηπείρου, στη δυτική και βόρεια Θεσσαλία, στη δυτική - κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα, στην κεντρική και βόρεια Πελ/νησο και πιο τοπικά στην Μακεδονία και την Θράκη (θα αναρτηθούν αναλυτικές προγνώσεις με όλες αυτές τις λεπτομέρειες).

Αντίθετα τόσο στα νησιά του Ιονίου, όσο και του Αιγαίου Πελάγους, ο καιρός θα παραμείνει πολύ καλός όλο αυτό το διάστημα, με τις όποιες νεφώσεις να είναι πολύ περιορισμένες και τα διαστήματα με ηλιοφάνεια να είναι μεγάλα. Παράλληλα η θερμοκρασία δεν πρόκειται να παρουσιάσει σχεδόν καμία μεταβολή συγκριτικά με τα τωρινά επίπεδα, ενώ και οι άνεμοι δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα Πελάγη.


Από αργά το απόγευμα - βράδυ της Τετάρτης 18/05/2022 και από τα βόρεια, αναμένεται μία πρόσκαιρη μεν αλλά εντυπωσιακή και πολύ απότομη μετάβαση από την Άνοιξη στο Φθινόπωρο, τόσο από άποψη θερμοκρασίας όσο και από πλευράς καιρικών φαινομένων, τα οποία από αποτέλεσμα θερμικής αστάθειας, θα είναι πλέον δυναμικού αιτίου. Μία αξιόλογη ψυχρή ατμοσφαιρική διαταραχή προερχόμενη από τη βόρεια - βορειοανατολική Ευρώπη (περίπου από το ύψος της Σκανδιναβικής Χερσονήσου) θα κινηθεί δια μέσω της ανατολικής Ευρώπης σε πολύ χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, φτάνοντας στα νότια - νοτιοανατολικά τμήματα της Γηραιάς Ηπείρου.


Ως συνέπεια αυτής της έλευσης, θα είναι η πολύ αισθητή και απότομη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο και από αργά το βράδυ της Τετάρτης προς το ξημέρωμα της Πέμπτης 19/05/2022, μία πτώση η οποία θα είναι της τάξεως των 7 με 9 βαθμών Κελσίου κατά μέσο όρο. Παράλληλα αναμένεται και μία επιδείνωση του καιρού με πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες να απασχολούν μεγάλο μέρος της Επικράτειας, περισσότερες λεπτομέρειες όμως για αυτήν την εξέλιξη θα έχουμε σε νεότερο άρθρο. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι την Πέμπτη αναμένεται και μια σοβαρή ενίσχυση των βορειοανατολικών ανέμων σε Ιόνιο και κυρίως σε Αιγαίο, όπου η ένταση είναι αρκετά πιθανό να φτάνει τοπικά τα 8 Μποφόρ.

Από κει και ύστερα φαίνεται ότι το τελευταίο τριήμερο της επερχόμενης εβδομάδας, θα κυλήσει με γενικά βελτιωμένο καιρό σε ολόκληρη την χώρα, ενώ και η θερμοκρασία θα σημειώσει προοδευτική άνοδο.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας. Για οτιδήποτε νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε άμεσα με νεότερο άρθρο. Μην ξεχνάτε επίσης, ότι μπορείτε να μας ακολουθήσετε στη σελίδα μας στο Facebook ("Hellasmeteo") και επίσης να γίνετε μέλη στην αντίστοιχη καιρική ομάδα. Καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας