Ο καιρός τη νέα εβδομάδα έως την Κυριακή 27/11/2022

2022-11-20

Διανύουμε πλέον το γ' δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα και το τελευταίο για το φετινό Φθινόπωρο, για το οποίο αν θέλαμε να κάνουμε ένα σχόλιο για την εξέλιξή του έως σήμερα και εν συνόλω, θα λέγαμε ότι επρόκειτο για ένα πολύ ήπιο Φθινόπωρο με τις βροχές για το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας μας να κυμαίνονται κάτω από τον μέσο όρο και με τις θερμοκρασίες ανά περίοδους να βρίσκονται σε υψηλότερα από το κανονικό επίπεδα. Ενδεικτικό του τελευταίου είναι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τις τελευταίες 2 με 3 ημέρες, ξεπερνώντας τοπικά τους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου. 

Μία "προσπάθεια" εξισορρόπησης της όλης καιρικής κατάστασης φαίνεται να αποτελεί αφενός η τρέχουσα ατμοσφαιρική διαταραχή (για την οποία έχουμε αναφερθεί εκτενώς στην τελευταία μας πρόγνωση και όπως έχουμε τονίσει, έχει επιλεκτικό χαρακτήρα αλλά έντονο κατά τόπους) και αφετέρου ένα 2ο πιο σοβαρό βαρομετρικό χαμηλό κυρίως από άποψη έκτασης των φαινομένων προς τα μέσα της νέας εβδομάδας. 

Εν ολίγοις λοιπόν θα λέγαμε ότι όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού για τη νέα εβδομάδα, το ξεκίνημα αυτής θα παρουσιάσει έντονο καιρικό ενδιαφέρον με αρκετές βροχές και καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, προς το τελείωμα όμως αυτής, φαίνεται ότι τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν σημαντικά, η θερμοκρασία ωστόσο δείχνει να πέφτει λίγο ακόμα κυρίως στα ανατολικά και βόρεια, προσεγγίζοντας έτσι τοπικά πιο χειμωνιάτικα επίπεδα.

Στον παραπάνω χάρτη βαρομετρικών πιέσεων, παρατηρούμε το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο και "ευθύνεται" για την μεταβολή που έχει παρουσιάσει/θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού πρωτίστως στη δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα και πιο τοπικά στα βόρεια. Η εν λόγω ατμοσφαιρική διαταραχή αναμένεται να κινηθεί αρκετά γρήγορα βορειοανατολικότερα, αφήνοντας στην απέξω αρκετές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, παρ' όλα αυτά είναι σημαντικό να πούμε ότι συνέπεια αυτής είναι και οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις νοτιάδες και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο. 

Έτσι λοιπόν τη Δευτέρα με την όλη πορεία που θα διαγράψει το χαμηλό, ο καιρός θα καταστεί σχετικά άστατος στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Πελ/νησο, με μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες αλλά και με διαστήματα όπου θα υπάρχουν ανοίγματα στον καιρό. Αυτό αναμένεται να ισχύσει κυρίως για το πρώτο μισό της ημέρας καθώς όσο θα βραδιάζει τα φαινόμενα θα γίνονται ολοένα και πιο τοπικά και μέχρι τη νύχτα θα έχουν σταματήσει εξ' ολοκλήρου. 

Άστατος όμως θα καταστεί ο καιρός μέσα στην ημέρα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα, καθώς και εκεί θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες, με ενδιάμεσα όμως διαστήματα όπου θα ανοίγει ο καιρός (η Κρήτη επίσης θα έχει κάποιες βροχές, πολύ πιο τοπικές όμως και πιο ασθενείς κατά βάση). 

Ενδεικτικός χάρτης υετού για τις πρωινές - προμεσημβρινές ώρες της Δευτέρας 21/11/2022
Ενδεικτικός χάρτης υετού για τις πρωινές - προμεσημβρινές ώρες της Δευτέρας 21/11/2022

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την Δευτέρα η θερμοκρασία θα υποχωρήσει αισθητά σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, με έμφαση τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. 

Από κει και ύστερα η Τρίτη 22/11/2022, θα κυλήσει αρκετά έως πολύ καλά για ολόκληρη σχεδόν τη χώρα με περιορισμένες νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Από το μεσημέρι όμως και από τα δυτικά θα αρχίσουν εκ νέου να αναπτύσσονται νεφώσεις με τάση ώρα με την ώρα να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο και βαθμιαία να επεκτείνονται ανατολικότερα. Έτσι προς το βράδυ της Τρίτης αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι να εκδηλώνονται κάποιες βροχές αρχικά ασθενούς έως μέτριας έντασης στις περισσότερες περιοχές της δυτικής Ελλάδας, μία εξέλιξη που επί της ουσίας θα προϊδεάσει για μια νέα πιο σημαντική επιδείνωση του καιρού την Τετάρτη 23/11/2022.

Μία 2η λοιπόν ατμοσφαιρική διαταραχή από την περιοχή του Ατλαντικού Ωκεανού, θα διασχίσει την Ευρώπη από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά, καταλήγωντας στην περιοχή της Ιταλίας. Να σημειωθεί εδώ ότι το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται στην Ιταλία να βαθύνει σημαντικά και απότομα (εκρηκτική κυκλογένεση), προκαλώντας σε μεγάλο μέρος της χώρας σοβαρές βροχές και καταιγίδες, συνοδεία σφοδρών έως πολύ σφοδρών ανέμων με τις ριπές ίσως να φτάνουν και τα 11 Μποφόρ τοπικά. 

Καθώς αυτή η διαταραχή θα κινείται ανατολικότερα προς την περιοχή μας, θα έχει την τάση να εξασθενεί, παρ' όλα αυτά θα καταφέρει να προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση του καιρού την Τετάρτη με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες να απασχολούν αρχικά όλα τα δυτικά τμήματα της χώρας μας, ενώ βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας μεγάλο μέρος της χώρας μας (περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού αυτής της ημέρας θα υπάρξουν σε νεότερη πρόγνωση). Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τονιστεί ότι τα φαινόμενα και οι άνεμοι δεν θα παρουσιάσουν την ίδια σφοδρότητα με την περιοχή της Ιταλίας, όμως κατά την είσοδο του μετώπου οι βροχές και οι καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα θα είναι κατά τόπους ισχυρές, θα παρουσιάζουν σημάδια υψηλής ραγδαιότητας και θα συνοδευθούν από πρόσκαιρα θυελλώδεις ριπές ανέμων.  

Όσον αφορά την ημέρα της Πέμπτης, ο καιρός σε γενικές γραμμές και σύμφωνα πάντα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, δείχνει να είναι γενικά άστατος με τοπικού χαρακτήρα βροχές κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ βαθμιαία αισθητή βελτίωση του καιρού περιμένουμε από την Παρασκευή και κυρίως μέσα στο Σ/Κ, με ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές αλλά και με στροφή των ανέμων σε βοριάδες οι οποίοι θα ρίξουν τη θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Για οτιδήποτε νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε με νεότερο άρθρο!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας