Ο καιρός τη νέα εβδομάδα έως την Κυριακή 4/12/2022

2022-11-27

Είναι γεγονός ότι η εβδομάδα που μας πέρασε παρουσίασε έντονο καιρικό ενδιαφέρον για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, ιδιαίτερα στο ξεκίνημα και έως τα μέσα αυτής όπου είχαμε αρκετές βροχές και καταιγίδες να εκδηλώνονται κυρίως στη δυτική Ελλάδα και τοπικά και στην υπόλοιπη χώρα. Καθώς πλέον πλησιάζουμε προς την έναρξη του Χειμώνα, ο καιρός δείχνει τις τελευταίες ώρες ότι πάει να συμβαδίσει με την εποχή, καθώς ψυχρότερες αέριες μάζες από τη βόρεια - βορειοανατολική Ευρώπη έχουν κατέλθει νοτιότερα προς την χώρα μας και έχουν ρίξει αισθητά την θερμοκρασία ιδίως στα κεντρικά και βόρεια.

Ενδεικτικός χάρτης διάταξης αερίων μαζών Κυριακής 27/11/2022
Ενδεικτικός χάρτης διάταξης αερίων μαζών Κυριακής 27/11/2022

Ήδη σε προηγούμενή μας πρόγνωση έχουμε αναφερθεί σε αυτήν την ψυχρή διαταραχή αλλά και στις περιοχές όπου συγκεντρώνουν πιθανότητες για παροδικές χιονοπτώσεις (ανατρέξτε στην ενότητα "Προγνώσεις" και αναζητήστε την τελευταία πρόγνωση για περισσότερα). Θα πρέπει ωστόσο να τονίσουμε εδώ, ότι άλλο ένα αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής, θα είναι και η πολύ σοβαρή επιδείνωση που θα παρουσιάσει ο καιρός καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου της Δευτέρας, μέχρι περίπου τις πρώτες πρωινές ώρες στην ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα.

Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα, αναμένεται σοβαρή έως πολύ σοβαρή επιδείνωση του καιρού με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες, φαινόμενα που θα έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια κατά τόπους, θα παρουσιάζουν σημάδια υψηλής ραγδαιότητας και δύνανται να προκαλέσουν τοπικές πλημμύρες (ιδιαίτερη προσοχή χρήζει το νησί της Ρόδου καθώς και τα γύρω νησιά).

Χάρτης κατανομής αθροιστικού υετού έως το ξημέρωμα της Τρίτης 29/11/2022
Χάρτης κατανομής αθροιστικού υετού έως το ξημέρωμα της Τρίτης 29/11/2022

Όσον αφορά τώρα την διάρκεια αυτού του κρύου καιρού, θα λέγαμε ότι οι ψυχρότερες αέριες μάζες θα παραμείνουν στην περιοχή μας έως την Τρίτη 29/11/2022 όπου και θα αρχίσουν σιγά σιγά να υποχωρούν σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη. Παράλληλα την Τρίτη οι όποιες βροχές θα έχουν πλέον αρκετά τοπικό και ασθενή χαρακτήρα, απασχολώντας κατά κύριο λόγο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και τη βόρεια Κρήτη. Ωστόσο και αυτά τα φαινόμενα μέσα στην ημέρα θα τείνουν να σταματήσουν εξ' ολοκλήρου.

Αντίθετα όμως από αργά τη νύχτα της Τρίτης, προς το ξημέρωμα της Τετάρτης 30/11/2022, αναμένεται μία σοβαρή και γενικευμένη επιδείνωση του καιρού η οποία θα απασχολήσει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.

Αιτία αυτής της μεταβολής θα αποτελέσει ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα ξεκινήσει από την περιοχή της δυτικής Μεσογείου και καθώς θα κινείται ανατολικότερα προς την περιοχή μας, θα έχει την τάση να ενισχύεται σημαντικά. 

Έτσι λοιπόν την Τετάρτη βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα απασχολήσουν αρχικά τη δυτική Ελλάδα, γρήγορα όμως τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας αξιόλογα το μεγαλύτερο κομμάτι της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας. Παράλληλα οι άνεμοι θα έχουν στραφεί σε ΝΑ και θα είναι ιδιαίτερα ισχυροί σε Ιόνιο και Αιγαίο, ανεβάζοντας έτσι τις θερμοκρασίες κυρίως στα κεντρικά και νότια (στη βόρεια Ελλάδα θα κάνει σχετικά κρύο και μάλιστα στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας αναμένονται χιονοπτώσεις πρόσκαιρα πυκνές). 

Την Πέμπτη 1/12/2022 ο καιρός θα αρχίσει σιγά σιγά να βελτιώνεται από τα δυτικά και οι βροχές θα περιοριστούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και στα νησιά του Αιγαίου, ενώ την Παρασκευή 2/12/2022 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση με υπολείμματα βροχών να παραμένουν σε τοπικό επίπεδο κυρίως στα ηπειρωτικά. 

Από κει και ύστερα όσον αφορά το Σ/Κ (3-4/12/2022) υπάρχουν κάποια προγνωστικά στοιχεία τα οποία δείχνουν μία νέα μεταβολή του καιρού αυτήν την φορά κυρίως στη δυτική Ελλάδα, αυτό όμως είναι κάτι το οποίο θα το δούμε καλύτερα τις επόμενες ημέρες.

Συνοψίζοντας λοιπόν την όλη εικόνα του καιρού για τη νέα εβδομάδα έχουμε τα εξής:

1) Οι ψυχρότερες αέριες μάζες που απασχολούν τις τελευταίες ώρες την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, θα παραμείνουν πάνω από τον ελλαδικό χώρο μέχρι την Τρίτη. Προσοχή κατά τόπους στα Δωδεκάνησα λόγω της μεγάλης διάρκειας και έντασης που θα παρουσιάζουν τα φαινόμενα την Δευτέρα.

2) Την Τετάρτη αναμένεται μία αρκετά σοβαρή επιδείνωση του καιρού φθινοπωρινού χαρακτήρα με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από τα δυτικά προς τα δυτικά.

3) Βελτίωση του καιρού αναμένεται την Παρασκευή.

4) Πιθανότητα για νέα μεταβολή του καιρού υπάρχει για το Σ/Κ κυρίως στα δυτικά.

Για οτιδήποτε νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε σε νεότερο άρθρο.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας