Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 01/06/2020 έως την Κυριακή 07/06/2020

2020-05-30

Όπως είχαμε γράψει και στην προηγούμενή μας εκτίμηση, η εβδομάδα που μας πέρασε κύλησε με πολύ άστατο καιρό για τις περισσότερες ηπειρωτικές κυρίως περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστικό ήταν το φαινόμενο των βροχών και των καταιγίδων κυρίως κατά την διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών στα ηπειρωτικά, ενώ σε πολλές περιοχές είχαμε και ισχυρές χαλαζοπτώσεις οι οποίες δυστυχώς προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε πολλές καλλιέργειες. Άλλο ένα χαρακτηριστικό της εβδομάδας ήταν και οι χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν σε πολύ μεγάλα υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδα (πάνω από τα 1800 με 1900 μέτρα) και που όσο περίεργο και αν ακούγεται, τοπικά ήταν πολύ πυκνές και είχαν αξιοσημείωτη διάρκεια (Ο Παρνασσός για παράδειγμα δέχτηκε πολύ αξιόλογες χιονοπτώσεις από τα 1700 μέτρα και άνω).

Η αιτία που έχει προκαλέσει αυτήν την παρατεταμένη αστάθεια στην χώρα μας, είναι μια εκτεταμένη ψυχρή λίμνη στην ανατολική Ευρώπη η οποία έχει επεκταθεί στο ευρύτερο τμήμα των Βαλκανίων (κατά συνέπεια και στην χώρα μας). Επειδή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία παραμένει σχεδόν ως έχει εδώ και αρκετές ημέρες, η ψυχρή αυτή λίμνη έχει παραμείνει σχεδόν στάσιμη, το αποτέλεσμα της οποίας είναι οι καθημερινές μπόρες και καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας και η πτώση του υδραργύρου σε σχετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα (με αρκετό κρύο μάλιστα τις νυχτερινές και πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά).


Αυτή η καιρική κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί και την νέα εβδομάδα, όχι όμως καθ'όλη την διάρκεια αυτής. Αυτό σημαίνει ότι στο ξεκίνημα της εβδομάδας θα πρέπει να έχουμε συνέχεια της αστάθειας των προηγούμενων ημερών, που θα μεταφράζεται σε μπόρες, βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα τα οποία και πάλι τοπικά θα έχουν έντονο χαρακτήρα και θα συνοδευτούν κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις. Αυτή λοιπόν θα είναι γενικά η εικόνα του καιρού της χώρας μας την Δευτέρα και την Τρίτη όπου κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας θα έχουμε μπόρες και καταιγίδες κυρίως στην Θράκη, αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελ/νησου. Βροχές και τοπικές καταιγίδες θα έχουμε επίσης στα νησιά του κεντρικού - ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη, κυρίως όμως στα πιο ορεινά. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι αρκετά έντονα και θα έχουμε τοπικές χαλαζοπτώσεις (περισσότερες λεπτομέρειες στις επόμενες μας προγνώσεις). Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα με αρκετό κρύο τις νυχτερινές και πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά, ενώ από πλευράς ανέμων θα έχουμε μερική ενίσχυση κυρίως στο Ιόνιο, όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο.

Χάρτης υετού από το προγνωστικό μοντέλο ECMWF για το μεσημέρι της Δευτέρας

Χάρτης υετού από το προγνωστικό μοντέλο ECMWF για το μεσημέρι της Τρίτης.


Η Τετάρτη φαίνεται να είναι μία μεταβατική ημέρα προς το Καλοκαίρι. Αυτό διότι το πεδίο υψηλών πιέσεων στην δυτική Μεσόγειο, θα κινηθεί ανατολικότερα και ελαφρώς βορειότερα, εκτοπίζοντας σταδιακά την ψυχρή λίμνη που προκαλεί την αστάθεια και μεταφέροντας σιγά σιγά θερμότερες αέριες μάζες προς την χώρα μας. Και την Τετάρτη, αλλά και την Πέμπτη δεν θα λείψουν οι βροχές, οι οποίες όμως καταρχάς θα περιοριστούν στην βόρεια Ελλάδα και κατά δεύτερον δεν θα έχουν την ίδια ένταση και θα είναι πολύ πιο τοπικές.

Θερμές αέριες μάζες από τα δυτικά, θα κινηθούν προς την χώρα μας και θα ανεβάσουν την θερμοκρασία!!


Έτσι λοιπόν πάμε σε ένα τριήμερο Π/Σ/Κ όπου ο καιρός δείχνει να είναι πολύ καλός σχεδόν σε όλη την χώρα (ίσως μόνο στα βορειοδυτικά έχουμε κάποιες νέες βροχές, ωστόσο θα το δούμε καλύτερα τις επόμενες ημέρες). Παράλληλα η θερμοκρασία θα προσεγγίσει καλοκαιρινές τιμές αφού θα πλησιάσει ή και θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα στα κεντρικά και τα νότια.

Συμπερασματικά λοιπόν η αστάθεια με τις βροχές και τις καταιγίδες θα διατηρηθεί το πολύ μέχρι την Πέμπτη (εμφανώς εξασθενημένη) ενώ το τελευταίο τριήμερο θα έχουμε σχεδόν καλοκαιρινό καιρό.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα σας ενημερώνουμε καθημερινά έγκαιρα και έγκυρα όπως πάντα για τις καιρικές εξελίξεις στην χώρα μας, μέσα από τις καθημερινές μας αναλυτικές προγνώσεις. 

Για την αναλυτική πρόγνωση καιρού της Κυριακής 31/05/2020: https://www.hellasmeteo.gr/l/entoni-astatheia-me-topika-ischyres-vroches-kai-kataigides-kyrios-sta-dytika-kai-voreia-o-kairos-tin-kyriaki-31-05-2020/

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας