Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 03/05/2021 έως την Κυριακή 09/05/2021

2021-05-02

Είναι γεγονός ότι το σκηνικό του καιρού έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, παρουσιάζει ιδιαίτερα θερμές συνθήκες καθώς οι θερμοκρασίες που επικρατούν κατά τα τελευταία 24ωρα, κυμαίνονται σε επίπεδα πολύ πάνω από τα κανονικά για την εποχή. Σε πολλές περιοχές της κεντρικής και κυρίως της νότιας Ελλάδας, ο υδράργυρος «άγγιξε» ή ξεπέρασε τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε τμήματα τα οποία θεωρούνται ευάλωτα στην ζέστη, παρατηρήθηκαν εντυπωσιακές για την εποχή θερμοκρασιακές τιμές της τάξεως των 36 και 37 βαθμών Κελσίου. Σε συνδυασμό με αυτές τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες, η αφρικανική σκόνη έχει κάνει ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία της σχεδόν στο σύνολο της χώρας, με έμφαση φυσικά τα νοτιότερα τμήματα.

Όσον αφορά τώρα την εξέλιξη του καιρού για το αμέσως επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα για την νέα εβδομάδα, το πρώτο πράγμα στο οποίο θα πρέπει να αναφερθούμε, είναι το κομμάτι της θερμοκρασίας. Όπως προ είπαμε, αυτή κυμαίνεται σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα και όπως είναι απολύτως φυσιολογικό, μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να σημειώνει σταδιακή πτώση. Η πτώση αυτή θα ξεκινήσει από τα βόρεια - βορειοδυτικά την Δευτέρα του Πάσχα 03/05, ενώ το διήμερο Τρίτη - Τετάρτη, πτώση του υδραργύρου θα παρατηρηθεί σε όλη την χώρα.

Τρέχουσα διάταξη αερίων μαζών (Κυριακή του Πάσχα 00ζ). 


Διάταξη αερίων μαζών για την Τρίτη 04/05/2021.


Θα πρέπει όμως εδώ να πούμε, ότι δεν αναμένουμε κάποια πολύ ιδιαίτερη και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και πως αυτή θα συνεχίσει να κυμαίνεται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά για την εποχή, έως το τέλος της εβδομάδας. Μάλιστα από την Πέμπτη 06/05 και μετέπειτα, θα αρχίσει σιγά σιγά να παρουσιάζει τάση νέας ανόδου σε πολύ υψηλές τιμές στα νοτιότερα τμήματα.

Στο παραπάνω διάγραμμα παρουσιάζεται η μεταβολή της θερμοκρασίας στην περιοχή της Αθήνας, στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας και συγκεκριμένα στην στάθμη των 850hPa (αντιστοιχεί σε υψόμετρο περίπου της τάξεως των 1500 μέτρων). Με την κόκκινη καμπύλη διαγράφεται η μέση θερμοκρασιακή τιμή ανά την χρονική περίοδο. Με την λευκή καμπύλη σημειώνεται ο μέσος όρος όλων των θερμοκρασιακών υποσεναρίων. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, η καμπύλη αυτή παρουσιάζει πτωτική πορεία για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ωστόσο αυτή θα διατηρηθεί πάνω από τα μέσα επίπεδα για όλη την νέα εβδομάδα.


Όσον αφορά τώρα το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, το οποίο είναι αλήθεια ότι μας έχει ταλαιπωρήσει πολύ τις τελευταίες ημέρες, από την Δευτέρα του Πάσχα και κυρίως από την Τρίτη, θα αρχίσουν να παρατηρούνται μειωμένες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα και μάλιστα στην βόρεια Ελλάδα η ατμόσφαιρα θα «καθαρίσει» σχεδόν εξ' ολοκλήρου. Εκ νέου μεταφορά αφρικανικής σκόνης στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, φαίνεται από την Πέμπτη και μετέπειτα, η οποία θα είναι πιο έντονη στην δυτική και την νότια Ελλάδα. Κατά πάσα πιθανότατα, οι συγκεντρώσεις της σκόνης, δεν θα είναι στο επίπεδο των τελευταίων ημερών, θα πρέπει όμως να μας απασχολήσει μέχρι το τέλος της νέας εβδομάδας.

Αφήνουμε τελευταίο το κομμάτι των καιρικών φαινομένων, το οποίο ουσιαστικά παρουσιάζει το μικρότερο ενδιαφέρον. Με βάση και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, και την νέα εβδομάδα οι καιρικές συνθήκες θα είναι πολύ ομαλές, καθώς δεν αναμένεται να μας επηρεάσει κάποιο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει βροχές. Αντιθέτως, το Αντικυκλωνικό πεδίο υψηλών πιέσεων πάνω από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Ευρώπης και κατά συνέπεια της χώρας μας, θα έχει ως αποτέλεσμα τον εμποδισμό εισόδου της οποιαδήποτε ατμοσφαιρικής διαταραχής στην περιοχή μας και θα διατηρήσει τον καιρό αρκετά καλό όλη την νέα εβδομάδα.


Αφήνουμε ένα ανοιχτό ενδεχόμενο για κάποιες βροχές το απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης στην δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο υποστηρίζεται μόνο από μερικά προγνωστικά στοιχεία. Επιπλέον, υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές μέσα στην Τρίτη στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Για αυτήν την εξέλιξη, θα έχουμε νεότερα σε αναλυτική πρόγνωση.

Συνοψίζοντας λοιπόν την εξέλιξη του καιρού της νέας εβδομάδας:

1) Η θερμοκρασία θα σημειώσει πρόσκαιρη σταδιακή πτώση, όχι όμως σημαντική και θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα όλη την νέα εβδομάδα.

2) Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης αν και πιο εξασθενημένο, θα μας απασχολήσει σχεδόν καθ' όλη την διάρκεια του ερχόμενου επταημέρου.

3) Δεν αναμένεται κάποια μεταβολή στο σκηνικό του καιρού από πλευράς βροχοπτώσεων.

4) Στο ξεκίνημα της εβδομάδας, οι άνεμοι θα γυρίσουν σε βοριάδες τοπικά ισχυρούς σε Ιόνιο και Αιγαίο.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας. Για οτιδήποτε νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε όπως κάνουμε καθημερινά με αναλυτικές προγνώσεις.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας