Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 03/08/2020 έως την Κυριακή 09/08/2020

2020-08-02

Η τελευταία εβδομάδα του Ιούλη έκλεισε με άκρως καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, καθώς το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του καιρού, ήταν οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που κατά τόπους «άγγιξαν» ή ξεπέρασαν τους 41 βαθμούς Κελσίου, δημιουργώντας τοπικά συνθήκες καύσωνα. Τις τελευταίες ώρες είχαμε μία σύντομη επιδείνωση του καιρού κυρίως στην βόρεια Ελλάδα όπου το μεσημέρι του Σαββάτου εκδηλώθηκαν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ το ξημέρωμα και τις πρωινές ώρες βροχές και καταιγίδες είχαμε στα ανατολικότερα της Θεσσαλίας (Μαγνησία), τις Σποράδες και την βόρεια Εύβοια (αργότερα και σε άλλες περιοχές κυρίως της Πελ/νησου και της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας).

Όσον αφορά τώρα την πιθανή εξέλιξη του καιρού για την νέα εβδομάδα, σε γενικές γραμμές φαίνεται να συμβαίνουν τα εξής:

Στο ξεκίνημα και μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, οι καιρικές συνθήκες θα είναι γενικά πολύ καλές έως και καλοκαιρινές με ελάχιστες εξαιρέσεις, με το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο να διατηρείται (ελαφρώς πιο εξασθενημένο) και την θερμοκρασία να μην παρουσιάζει σημαντική μεταβολή.

Από τα μέσα και κυρίως προς τα τέλη της εβδομάδας όμως, διαφαίνεται σοβαρή μεταβολή του καιρού, για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, αλλά κυρίως για τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Η άνοδος του Αζορικού Αντικυκλώνα σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη της δυτικής προς την κεντρική Ευρώπη, φαίνεται να προκαλεί την αποκοπή μιας διαταραχής στην περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Το αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας όπου και δείχνει να «στρογγυλοκάθεται». Αυτή φαίνεται να είναι και η αιτία που θα προκαλέσει αρκετές βροχές και καταιγίδες, πιθανώς σε πολλές περιοχές της δυτική, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Ακόμη δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με απόλυτη ακρίβεια την θέση της διαταραχής, όποτε αντίστοιχα τα φαινόμενα θα είναι περισσότερο ή λιγότερο εκτεταμένα ή έντονα. Τις επόμενες ημέρες θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα για την καιρική αυτή εξέλιξη.

Το αποκομμένο χαμηλό θα κινηθεί από την βόρεια Ιταλία στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, ενώ στην συνέχεια πιθανώς θα κινηθεί ανατολικά. 


Παράλληλα από την Πέμπτη αναμένεται και μία αρκετά αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, όπου κατά πάσα πιθανότατα σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, θα κυμαίνεται και κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ενώ και πάλι το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο θα διατηρηθεί μέτριο έως ισχυρό.

Το παραπάνω διάγραμμα μας δείχνει τις μεταβολές της θερμοκρασίας στα 850hPa (υψόμετρο 1500 μέτρων) στην περιοχή της Αττικής. Η κόκκινη καμπύλη μας δείχνει τις μέσες θερμοκρασιακές τιμές για την περίοδο που διανύουμε, ενώ οι υπόλοιπες αποτυπώνουν τα πιθανά σενάρια της κύμανσης του υδραργύρου. Παρατηρούμε πως το διάστημα 4 με 5 Αυγούστου αναμένεται μια άνοδος του υδραργύρου, πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ωστόσο στην συνέχεια αναμένεται αισθητή πτώση, πιθανώς και κάτω από τις μέσες τιμές. 


Πάμε λοιπόν να δούμε ημέρα - ημέρα ποια θα είναι η γενική πορεία του καιρού στην χώρα μας.

Αν εξαιρέσουμε τα πολύ ορεινά τμήματα της δυτικής και βόρειας Ελλάδας, ο καιρός την Δευτέρα σε γενικές γραμμές θα είναι πολύ καλός, με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, και την θερμοκρασία να βρίσκεται σχεδόν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα (μπορείτε να δείτε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα εδώ: https://www.hellasmeteo.gr/l/liges-topikes-vroches-sta-oreina-kai-aithrios-sta-ypoloipa-o-kairos-tin-deytera-03-08-2020/ ).

Παρόμοια θα είναι η καιρική εικόνα και την Τρίτη με τον αίθριο καιρό να διατηρείται σχεδόν παντού, τους βοριάδες στο Αιγαίο να πνέουν με εντάσεις 5 με 6 Μποφόρ (στο Ιόνιο θα πνέει νοτιάς μέχρι 4 Μποφόρ), ενώ η θερμοκρασία φαίνεται να παρουσιάζει μια άνοδο και να φτάνει στα ηπειρωτικά τοπικά τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Η Τετάρτη φαίνεται να είναι μια μεταβατική ημέρα καθώς θα μας πλησιάσει η διαταραχή από τα βορειοδυτικά. Έτσι, αρχικά βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο βόρειο Ιόνιο που αργότερα θα επεκταθούν σε δυτική και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας, Ήπειρο, δυτική Θεσσαλία και δυτική Στερεά Ελλάδα. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται ότι τοπικά τα φαινόμενα θα είναι αρκετά έως πολύ έντονα (ιδιαίτερα σε Ήπειρο και δυτική Μακεδονία), ενώ υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο και για χαλαζοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ο καλός καιρός θα παραμείνει, ενώ ο υδράργυρος θα σημειώσει σταδιακή αισθητή πτώση από τα βορειοδυτικά.

Την Πέμπτη πολλές βροχές και καταιγίδες διαφαίνονται στην δυτική Ελλάδα (δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, δυτική Θεσσαλία) ενώ ανάλογα την θέση της διαταραχής, πιθανώς θα επηρεαστούν με τοπικά έντονα φαινόμενα η δυτική Στερεά Ελλάδα και η δυτική - κεντρική και βόρεια Πελ/νησος. Ανεπηρέαστοι από αυτήν την κακοκαιρία θα παραμείνουν σχεδόν όλα τα ανατολικά ηπειρωτικά και τα νησιά του Αιγαίου (με πιθανή εξαίρεση τις Σποράδες). Η θερμοκρασία θα πέσει στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ οι άνεμοι στο Ιόνιο θα στραφούν σε Β-ΒΔ μέχρι 4 Μποφόρ (στο Αιγαίο δεν αναμένεται μεταβολή της διεύθυνσης και της έντασης των ανέμων).

Χάρτης υετού για το μεσημέρι της Πέμπτης από το προγνωστικό μοντέλο GFS!!


Τέλος όσον αφορά το τριήμερο Π/Σ/Κ, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, διαφαίνονται κατά διαστήματα και κατά τόπους πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα καθώς επίσης και σε νησιωτικές περιοχές του Ιονίου και του Αιγαίου. Είναι πολύ νωρίς ακόμη να διευκρινίσουμε ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο και πόσο έντονα θα είναι τα φαινόμενα, περιοχές όμως όπως κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα και Πελ/νησος, φαίνεται κατά τόπους να δέχονται έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα παραμείνουν ενισχυμένοι ενώ η θερμοκρασία πιθανώς στα κεντρικά και τα βόρεια θα κυμαίνεται κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Χάρτης υετού για το μεσημέρι του Σαββάτου από το προγνωστικό μοντέλο ECMWF!!


Παρακάτω παραθέτουμε την εβδομαδιαία πρόγνωση καιρού για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη μέσα από το μετεώγραμμα: Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, τις επόμενες ημέρες θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για την όλη εξέλιξη του καιρού, οπότε θα σας ενημερώσουμε με νεότερα άρθρα (εάν κριθεί απαραίτητο και με έκτακτα δελτία καιρού).

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας