Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 04/01/2021 έως την Κυριακή 10/01/2021

2021-01-02

Μπορεί να βρισκόμαστε στις αρχές Ιανουαρίου και σχεδόν στην «καρδιά» του Χειμώνα, εδώ και πολλές όμως ημέρες ο καιρός περισσότερο Φθινοπωρινός παρά Χειμωνιάτικος είναι. Και αυτό διότι ναι μεν έχουμε κατά διαστήματα κακοκαιρίες με βροχές και καταιγίδες (αυτό κυρίως για την δυτική Ελλάδα), το παρατεταμένο νότιο ρεύμα όμως έχει κρατήσει τον υδράργυρο για πολλές ημέρες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, τόσο ως προς τις ελάχιστες, όσο και ως προς τις μέγιστες τιμές.

Η παραπάνω εικόνα του καιρού, φαίνεται να διατηρείται και κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας, με διαστήματα όπου θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και με θερμοκρασίες κανονικές έως και πάνω από τις κανονικές τιμές. Μάλιστα εάν επιβεβαιωθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, τότε προς τα τέλη της νέας εβδομάδας αναμένεται μία θερμή εισβολή για την εποχή με πολύ μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας, ίσως ακόμη και 10 με 12 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Πριν όμως από αυτήν την εντυπωσιακή θερμοκρασιακή εξέλιξη, προηγείται μία σοβαρή επιδείνωση του καιρού την Δευτέρα.


Αυτή θα είναι και η πρώτη σοβαρή κακοκαιρία για το 2021 με το αίτιο να είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό με κέντρο την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας και με το νοτιοανατολικό τμήμα του να κινείται πάνω από την χώρα μας, προκαλώντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλες σχεδόν τις περιοχές από δυτικά προς ανατολικά. Αν και η μεταβολή αυτή δεν θα έχει  μεγάλη διάρκεια, τα φαινόμενα αναμένεται κατά τόπους να είναι ιδιαίτερα έντονα ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βορειοδυτικά ορεινά κυρίως της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας, αρχικά πάνω από τα 1100 με 1200 μέτρα και προς το βράδυ πιο χαμηλά πιθανώς έως τα 800 με 900 μέτρα.

Χάρτης υετού από το Ευρωπαϊκό Προγνωστικό Μοντέλο για τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας. 


Αντίστοιχος χάρτης υετού για τις απογευματινές βραδινές ώρες.


Αθροιστικός προβλεπόμενος υετός για το διήμερο Κυριακής - Δευτέρας. Όσο πιο έντονος είναι ο χρωματισμός, τόσο περισσότερες βροχές αναμένονται στις αντίστοιχες περιοχές, ενώ όπου τα χρώματα είναι πιο αχνά, τα φαινόμενα θα είναι λιγότερα.


Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι οι νοτιάδες κυρίως στο Αιγαίο θα διατηρηθούν και θα πνέουν με μεγάλες εντάσεις «αγγίζοντας» τα 7 με 8 Μποφόρ και ίσως οι ριπές φτάσουν ακόμη και τα 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία αν και στην δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα θα πέσει σε κανονικά επίπεδα για την εποχή, στην ανατολική - νοτιοανατολική Ελλάδα θα κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα για την εποχή (θα υπάρχουν μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ δυτικής και ανατολικής Ελλάδας, οι λεπτομέρειες των οποίων θα σημειωθούν σε αναλυτική πρόγνωση).

Μέχρι το πρωί της Τρίτης, το κύμα αυτό θα έχει απομακρυνθεί από την χώρα μας και ο καιρός θα έχει βελτιωθεί σχεδόν σε όλες τις περιοχές, εκτός από τα δυτικά - βορειοδυτικά τμήματα (βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος, δυτική - βορειοδυτική Στερεά Ελλάδα). Σε αυτά τα τμήματα ο καιρός δείχνει να είναι άστατος με τοπικές βροχές και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Θεσσαλίας και ενδεχομένως της δυτικής Μακεδονίας, πάνω από τα 900 μέτρα. Παράλληλα οι άνεμοι στα Πελάγη θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις, πιο εξασθενημένοι, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Σχεδόν παρόμοιες καιρικές συνθήκες θα έχουμε και την Τετάρτη, με τοπικές βροχές στην δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα και κατά τόπους σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης και με κάποιες τοπικές χιονοπτώσεις στα βορειοδυτικά ορεινά πάνω από τα 1000 μέτρα. Οι ΝΔ άνεμοι θα παραμείνουν στα Πελάγη με μέτριες εντάσεις ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στα νότια.

Το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή, δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς καιρικών φαινομένων στην χώρα μας, πέρα από κάποιες βροχές και πάλι στα βορειοδυτικά.

Από το βράδυ της Παρασκευής όμως και ιδιαίτερα μέσα στο Σ/Κ, εάν επιβεβαιωθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τότε θα έχουμε να κάνουμε με ένα έντονο κύμα ζέστης για την εποχή, εκτοξεύοντας τον υδράργυρο κατά πάσα πιθανότατα αρκετά πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές ιδίως της κεντρικής και νότιας Ελλάδας.


Παράλληλα διαφαίνονται και κάποιες βροχές κυρίως σε πιο βόρειες περιοχές, ωστόσο φυσικά το πιο αξιόλογο καιρικό γεγονός, θα είναι αυτή η θερμή εισβολή για την εποχή.

Προσπαθώντας πάντως να αποκωδικοποιήσουμε την μετέπειτα τάση του καιρού, φαίνεται ότι αμέσως μετά από αυτήν την θερμή εισβολή, θα σταματήσει να κυριαρχεί το νότιο ρεύμα στην χώρα μας και θα αλλάξει αρκετά σημαντικά το σκηνικό του καιρού προς το χειμωνιάτικο με βοριάδες, ψυχρότερες αέριες μάζες και χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, το σκηνικό του καιρού για τις επόμενες ημέρες παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα είμαστε εδώ να σας ενημερώνουμε με αναλυτικά άρθρα για την όλη εξέλιξη!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας