Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 04/05/2020 έως την Κυριακή 10/05/2020

2020-05-02

Αναμφίβολα η εβδομάδα που μας πέρασε από πλευράς καιρικών συνθηκών ήταν πολύ καλή για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, με την θερμοκρασία να σταθεροποιείται και να κυμαίνεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Βέβαια δεν έλειψαν οι θερμικές αστάθειες ιδιαίτερα στις βορειότερες ηπειρωτικές περιοχές όπου σε σχεδόν καθημερινή βάση τις θερμές ώρες της ημέρας εκδηλώνονταν (και συνεχίζουν να εκδηλώνονται) μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως όμως στις πιο ορεινές - ημιορεινές περιοχές. Μάλιστα σε ορισμένα τμήματα παρατηρήθηκε και το φαινόμενο της χαλαζόπτωσης ιδιαίτερα στα ενδότερα τμήματα της Θράκης.

Δορυφορική εικόνα της χώρας μας το μεσημέρι της Πέμπτης 30/04 με την αστάθεια να είναι έντονη στην βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Θράκη όπου είχαμε ισχυρές καταιγίδες και τοπικά φαινόμενα χαλαζόπτωσης.


Όσον αφορά την νέα εβδομάδα, σε γενικές γραμμές θα παραμείνουν οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες στις περισσότερες περιοχές σχεδόν καθ'όλη την διάρκεια αυτής. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός ότι κατά διαστήματα θα έχουμε κάποια φαινόμενα με την μορφή σύντομης μπόρας κυρίως στα πιο βόρεια ηπειρωτικά, ωστόσο η αστάθεια δεν φαίνεται να έχει την ίδια δυναμική με αυτή των προηγούμενων ημερών. Παρ'όλα αυτά είναι γνωστό ότι Απρίλης και Μάης αποτελούν τους δύο πιο άστατους καιρικά μήνες, κάτι το οποίο θα έχει αντίκτυπο στην θερμοκρασία καθώς όπως όλα δείχνουν θα έχουμε αρκετά σκαμπανεβάσματα του υδραργύρου.

Το παραπάνω διάγραμμα της Αθήνας μας δείχνει τις θερμοκρασιακές μεταβολές στα 850hPa (υψόμετρο περίπου 1400 μέτρων) και απεικονίζει τα αρκετά θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα που αναμένουμε τις επόμενες ημέρες. Αξίζει ωστόσο να παρατηρήσετε την ανοδική πορεία του διαγράμματος ιδιαίτερα μετά τις 10 Μαΐου, κάτι το οποίο σημαίνει πως το Καλοκαίρι πλησιάζει. 


Μία αρκετά αξιόλογη πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να έχουμε κατά την διάρκεια της Δευτέρας 04/05 καθώς οι θερμότερες αέριες μάζες που έχουν εγκατασταθεί πάνω από την περιοχή μας τις τελευταίες ημέρες, θα υποχωρήσουν σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη. Φυσικά δεν πρόκειται για κάποια εντυπωσιακή πτώση του υδραργύρου, ούτε επίσης θα αισθανθούμε κρύο, ωστόσο από τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου, θα πέσουμε στους 18 με 20 βαθμούς στα βόρεια, στους 19 με 21 στα κεντρικά και νότια, ενώ στα δυτικά θα διατηρηθεί πιο ψηλά περί τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Στον παραπάνω χάρτη κίνησης αερίων μαζών, παρατηρούμε την υποχώρηση των πιο θερμών αερίων μαζών που θα σημάνει την πτώση της θερμοκρασίας.


Η πτώση αυτή της θερμοκρασίας θα φέρει μαζί της και μία σύντομη αλλαγή στο σκηνικό του καιρού στην ανατολική και νότια Ελλάδα καθώς θα διέλθει μια εξασθενημένη ατμοσφαιρική διαταραχή και θα δώσει κάποιες μπόρες και διάσπαρτες καταιγίδες κυρίως στα νησιά του ανατολικού και νοτίου Αιγαίου. Παράλληλα μπόρες αναμένεται να σημειωθούν και στην ηπειρωτική χώρα, κυρίως στην Πελ/νησο όπου δεν αποκλείεται να έχουμε και καταιγίδες.

Οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες επανέρχονται την Τρίτη 05/05 με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα και την θερμοκρασία να σημειώνει σταδιακή άνοδο. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσει η Κρήτη που μόνο νωρίς το πρωί θα έχουμε συννεφιά με λίγες ασθενείς βροχές που γρήγορα θα σταματήσουν ενώ στην Θράκη και κυρίως στα ορεινά, δεν αποκλείεται το μεσημέρι και το απόγευμα να έχουμε λίγα τοπικά φαινόμενα. Παράλληλα από πλευράς ανέμων, αυτοί θα πνέουν από Β διευθύνσεις στο Αιγαίο αρκετά ενισχυμένοι με την ένταση στα κεντρικά και νότια να φτάνει κατά τόπους τα 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο οι άνεμοι θα είναι πολύ ασθενείς και θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις.

Ο πολύ καλός καιρός θα διατηρηθεί και την Τετάρτη 06/05 σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας, με εξαίρεση την βόρεια Ελλάδα όπου τις θερμές ώρες θα έχουμε αναπτύξεις νεφώσεων και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες κυρίως και πάλι στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα φτάνοντας κατά τόπους τους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο ζεστός καιρός επανέρχεται την Τετάρτη με την θερμοκρασία να σκαρφαλώνει τοπικά στους 29 βαθμούς Κελσίου.


Λίγο πιο μουντός φαίνεται να είναι ο καιρός την Πέμπτη 07/05 κυρίως στην κεντρική Ελλάδα όπου θα έχουμε νεφώσεις, ωστόσο η πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες πολύ ασθενείς τοπικές βροχές είναι αρκετά μικρή. Η θερμοκρασία δείχνει να σημειώνει αισθητή πτώση στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα (η πτώση δείχνει να είναι της τάξεως των 7 με 10 βαθμών Κελσίου), ωστόσο στα δυτικά και νότια φαίνεται ότι θα διατηρηθεί η ζέστη.

Τέλος για το τριήμερο Π/Σ/Κ (08-10/05), σχεδόν όλα τα προγνωστικά στοιχεία θέλουν τον καιρό της χώρας μας πολύ καλό σε όλες τις περιοχές και την θερμοκρασία γρήγορα να επανέρχεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Μάλιστα αν και βρισκόμαστε πολύ μακριά χρονικά, υπάρχει πιθανότητα μετά τις 10 με 11 Μαΐου να έχουμε και ένα κύμα ζέστης, κάτι που θα σήμαινε πως αναμένονται θερμοκρασίες και άνω των 30 βαθμών Κελσίου. Βεβαίως αυτό είναι κάτι το οποίο συνηθίζεται καθώς σιγά σιγά πλησιάζουμε προς το Καλοκαίρι, ωστόσο όλα αυτά θα τα δούμε και τις επόμενες ημέρες αναλυτικά. 

Παρακάτω παραθέτουμε το εβδομαδιαίο μετεώγραμμα της Αθήνας για την νέα εβδομάδα:

Μην ξεχνάτε πως καθημερινά στην ιστοσελίδα μας αναρτώνται αναλυτικές προγνώσεις που περιγράφουν λεπτομερώς την πορεία του καιρού στην χώρα μας. Υγεία σε όλες και σε όλους και καλή νέα εβδομάδα!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας