Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 05/04/2021 έως την Κυριακή 11/04/2021

2021-04-04

Είναι γεγονός πως ο Απρίλης ξεκίνησε με άκρως ανοιξιάτικες διαθέσεις τουλάχιστον όσον αφορά την κεντρική και νότια Ελλάδα αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας. Οι θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια ξεπέρασαν και μάλιστα κατά πολύ τους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Κρήτη πλησίασαν τοπικά τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου. Χαρακτηριστικό του καιρού των τελευταίων ωρών είναι και η έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης που παρατηρείται, θολώνοντας αρκετά την ατμόσφαιρα. Τέλος δεν έλειψαν/λείπουν κάποιες βροχές τοπικού όμως χαρακτήρα στην δυτική αλλά και στην βόρεια Ελλάδα.

Τώρα όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού των επόμενων ημερών, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό και με την σκόνη, θα διατηρηθούν στην κεντρική και νότια Ελλάδα την Δευτέρα και την Τρίτη. Μάλιστα την Τρίτη αναμένεται και μία εκ νέου πολύ σημαντική ενίσχυση των νοτιάδων στο κεντρικό, το ανατολικό και το νότιο Αιγαίο, ξεπερνώντας τα 8 και κατά πάσα πιθανότατα ακόμη και τα 9 Μποφόρ. Από πλευράς καιρικών φαινομένων, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι θα παρατηρηθούν κάποιες βροχές ή και τοπικές καταιγίδες σε περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας, για τις οποίες θα έχουμε αναλυτικές λεπτομέρειες στις προγνώσεις μας.

Όπως βλέπετε και στην παραπάνω εικόνα, η χώρα μας και ιδιαίτερα το κεντρικό και νότιο κομμάτι αυτής, θα συνεχίσει να βρίσκεται κάτω από έντονη μεταφορά θερμών αερίων μαζών, ενώ στην βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι αρκετά πιο δροσερός έως και ψυχρός τις νυχτερινές και πρωινές ώρες. Την ίδια ώρα όμως που εμείς θα βιώνουμε αυτές τις συνθήκες, ένα πολύ μεγάλο μέρος της κεντρικής και βόρειας - βορειοδυτικής Ευρώπης, αναμένεται να βρεθεί κάτω από συνθήκες βαρυχειμωνιάς, καθώς θα εισχωρήσουν από τα βορειοδυτικά εντυπωσιακά ψυχρές για την εποχή αέριες μάζες, ρίχνοντας πολύ την θερμοκρασία και προκαλώντας πυκνές χιονοπτώσεις σε πολλές κεντροβόρειες περιοχές. 

Αυτές οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες, δείχνουν σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να έχουν την δυναμική να εισχωρήσουν αρκετά πιο νότια - νοτιοανατολικότερα, επηρεάζοντας την Τρίτη και την Τετάρτη το μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων. Από το απόγευμα - βράδυ της Τετάρτης, αν και πιο εξασθενημένες θα καταφέρουν να επηρεάσουν και την χώρα μας, ρίχνοντας αισθητά την θερμοκρασία αρχικά στα βόρεια και την Πέμπτη σχεδόν σε όλα τα κεντρικά, τα ανατολικά και τα βόρεια τμήματα σε σχεδόν χειμωνιάτικα επίπεδα. Μάλιστα αυτή η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνδυαστεί και με πρόσκαιρη σημαντική ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο και κατά πάσα πιθανότατα από μία πολύ σύντομη μεταβολή του καιρού με βροχές στα ανατολικότερα τμήματα και με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές. 

Στον παραπάνω χάρτη βλέπουμε ενδεικτικά την διάταξη των αερίων μαζών πάνω από την Ευρωπαϊκή Ήπειρο την Πέμπτη 08/04/2021. Όπως βλέπετε, οι πολύ θερμές αέριες μάζες θα έχουν κινηθεί αρκετά ανατολικά και την θέση τους θα πάρουν αρκετά ψυχρές αέριες μάζες. Θα πρέπει να πούμε εδώ πως ναι μεν είναι αρκετά ασύνηθες και σπάνιο να καταφέρνουν να κατεβαίνουν τέτοια περίοδο τόσο ψυχρές αέριες μάζες, ωστόσο δεν επηρεάζουν με τον ίδιο τρόπο τις επιφανειακές θερμοκρασίες όπως κατά τους χειμερινούς μήνες. Η πτώση της θερμοκρασίας την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα είναι πολύ αισθητή κυρίως στην ανατολική χώρα και αυτό κυρίως διότι θα έχει προηγηθεί ζεστός καιρός. Ενδεικτικά πάντως να πούμε ότι στην Αττική την Πέμπτη το μεσημέρι ενδέχεται να μην ξεπεράσουμε τους 9 με 11 βαθμούς (την νύχτα θα πέσει και κάτω από τους 5 βαθμούς), ενώ στην βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην δυτική Μακεδονία και τα βορειότερα τμήματα της Θράκης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα την νύχτα και το πρωί να σημειωθεί παγετός.  

Τέλος όσον αφορά το ερχόμενο Σ/Κ, σχεδόν όλα τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι θα έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας αλλά με αρκετή ψύχρα την νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά, ενώ ο καιρός θα είναι πολύ καλός σε ολόκληρη την χώρα. 

Την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 05/04/2021, μπορείτε να την διαβάσετε εδώhttps://www.hellasmeteo.gr/l/moyntos-o-kairos-me-topikes-vroches-kai-kataigides-o-kairos-tin-deytera-05-04-2021/ 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας