Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 06/07/2020 έως την Κυριακή 12/07/2020

2020-07-04

Αδιαμφισβήτητα, η εβδομάδα που μας πέρασε από πλευράς καιρικών συνθηκών ήταν πολύ καλή με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί καθ'όλη την διάρκεια αυτής στις περισσότερες περιοχές και τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν σημαντικά, «υπενθυμίζοντας» μας ότι το Καλοκαίρι είναι εδώ. Βέβαια και αυτήν την εβδομάδα, δεν έλειψαν κάποιες μεσημεριανού τύπου μπόρες και καταιγίδες κυρίως στα βορειοδυτικά ορεινά - ημιορεινά, σε καμία περίπτωση όμως δεν χάλασαν το καλοκαιρινό κλίμα των ημερών.

Τις τελευταίες όμως ώρες τα πράγματα πάνε να αλλάξουν, καθώς μία αποκομμένη «ψυχρή λίμνη» κινείται από την βόρεια Ιταλία προς την περιοχή μας και θα έχει σαν συνέπεια τις επόμενες ώρες/ημέρες ο καιρός να επιδεινωθεί σημαντικά σε πολλές περιοχές. Ήδη την Παρασκευή πήραμε μία πρώτη γεύση καθώς είχαμε σε αρκετές περιοχές τοπικές βροχές και καταιγίδες, παρά το γεγονός ότι τα φαινόμενα περιορίστηκαν κυρίως στα ορεινά. Η επιδείνωση το προσεχές διάστημα θα γίνει πιο αισθητή με περισσότερες βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας μας.

Η διαταραχή θα κινηθεί από την βόρεια Ιταλία προς την περιοχή μας και στην συνέχεια κινούμενη ανατολικότερα θα εξασθενήσει!!


Δορυφορική εικόνα της χώρας μας το μεσημέρι της Παρασκευής, όπου διάσπαρτες καταιγίδες εκδηλώθηκαν στα δυτικά και βόρεια ορεινά - ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα.


Αυτή η καιρική κατάσταση δείχνει να διατηρείται μέχρι τα μέσα της νέας εβδομάδας, οπότε κατά τόπους και κατά περιόδους θα εκδηλώνονται έντονες βροχές, καταιγίδες αλλά και χαλαζοπτώσεις. Από κει και ύστερα η διαταραχή θα κινηθεί ανατολικότερα με τάση εξασθένισης και θα «δώσει την θέση της» σε ένα αντικυκλωνικό πεδίο υψηλών πιέσεων, αποτέλεσμα του οποίου θα είναι ο αίθριος καιρός τουλάχιστον στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας μας.

Η διαταραχή εξασθενημένη κινείται ανατολικά ενώ από τα δυτικά μας "επισκέπτεται" το υψηλό πεδίο πιέσεων!!


Μάλιστα από τα μέσα της εβδομάδας θα ενισχυθεί και πάλι το μελτέμι στο Αιγαίο (φτάνοντας κατά τόπους τα 7 ή και τα 8 Μποφόρ), δροσίζοντας έτσι τα νησιά και τα ανατολικά ηπειρωτικά (ιδιαίτερα την Εύβοια και την Αττική), ενώ στα υπόλοιπα δυτικά, κεντρικά και βόρεια η ζέστη θα είναι και πάλι πιο αισθητή.

Στο παραπάνω "μετεώγραμμα" αποτυπώνεται η ένταση και η διεύθυνση των ανέμων στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων. Η ανοδική πορεία της καμπύλης, υποδηλώνει την ενίσχυση των ανέμων, ιδιαίτερα εκεί όπου βρίσκεται μέσα στο χωρίο.


Ξεκινώντας λοιπόν από την Δευτέρα, η αστάθεια θα πρέπει να επηρεάζει την δυτική Ελλάδα και έτσι περιοχές όπως η δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος, τα πολύ δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και η δυτική - κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα θα δεχθούν κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες ενώ στην κεντρική και βόρεια Πελ/νησο τα φαινόμενα ενδεχομένως θα είναι αρκετά έντονα. Πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες υπάρχει επίσης και για τα ορεινά των νησιών του Ιονίου ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αρκετά καλός με τις όποιες βροχές να έχουν πολύ πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα και να περιορίζονται στα βουνά του ηπειρωτικού κορμού. Παράλληλα και η Κρήτη δίνει υποψηφιότητα για παροδικές βροχές ή και καταιγίδα στα ορεινά ενώ στα νησιά του Αιγαίου ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Από πλευράς ανέμων, αυτοί θα πνέουν μέτριοι έως ισχυροί στα Πελάγη, διαφόρων διευθύνσεων και χωρίς γενικά να δημιουργούν κάποιο πρόβλημα ενώ η θερμοκρασία θα πέσει λίγο κυρίως στα δυτικά.

Χάρτης υετού από το προγνωστικό μοντέλο ECMWF για το μεσημέρι της Δευτέρας!!


Την Τρίτη η αστάθεια δείχνει να είναι λίγο πιο γενικευμένη και έτσι περιμένουμε μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελ/νησου. Τα φαινόμενα και πάλι σε γενικές γραμμές θα έχουν τοπικότητα και έμφαση στα ορεινά - ημιορεινά, ωστόσο κατά τόπους θα είναι έντονα και θα σημειωθούν χαλαζοπτώσεις (λεπτομέρειες για το που θα έχουμε τα πιο έντονα φαινόμενα, στις επόμενές μας προγνώσεις). Παράλληλα οι άνεμοι φαίνεται να εξασθενούν λίγο στο Αιγαίο και να ενισχύονται στο Ιόνιο ενώ στα ίδια επίπεδα θα κυμαίνεται ο υδράργυρος.

Από την Τετάρτη τα πράγματα θα αρχίσουν σιγά σιγά να βελτιώνονται και έτσι οι όποιες βροχές θα περιοριστούν στα βουνά της βόρειας κυρίως χώρας (ίσως και της Κρήτης) και θα έχουν πολύ μεγάλη τοπικότητα. Την ίδια ημέρα το μελτέμι στο Αιγαίο θα επανέλθει και θα είναι αρκετά ενισχυμένο «αγγίζοντας» την ένταση των 7 και ίσως των 8 Μποφόρ, ενώ και στο Ιόνιο οι βοριάδες δείχνουν να είναι αρκετά ενισχυμένοι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στην βόρεια Ελλάδα ενώ στα νότια θα κάνει αρκετή ζέστη.

Παρόμοιες θα είναι οι καιρικές συνθήκες την Πέμπτη με λίγες τοπικές βροχές στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και γενικά αίθριο καιρό. Το ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο θα διατηρηθεί και η θερμοκρασία θα πέσει και στα κεντρικά.

Το τελευταίο τριήμερο της εβδομάδας δεν αναμένεται ουσιαστική αλλαγή, καθώς ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο στα βορειοδυτικά θα σημειώνονται μπόρες τις θερμές ώρες της ημέρας (Ήπειρος, δυτική Μακεδονία). Ισχυροί θα παραμείνουν οι βοριάδες στο Αιγαίο και μικρή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία, με την δροσιά ωστόσο στα ανατολικά λόγω του μελτεμιού να είναι πιο αισθητή.

Παρακάτω παραθέτουμε τις εβδομαδιαίες προγνώσεις καιρού για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη μέσω των "μετεωγραμμάτων".  


Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα ακολουθήσουν τις επόμενες ώρες αναλυτικές προγνώσεις καιρού που θα περιγράφουν με λεπτομέρεια και ακρίβεια την όλη εξέλιξη. 

Την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 05/07/2020, μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: https://www.hellasmeteo.gr/l/topika-entones-vroches-ischyres-kataigides-kai-chalazoptoseis-o-kairos-tin-kyriaki-05-07-2020/

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας