Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 07/09/2020 έως την Κυριακή 13/09/2020

2020-09-06

Μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα με θερμοκρασίες που κυμάνθηκαν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, τις τελευταίες ώρες και συγκεκριμένα το Σ/Κ, ο υδράργυρος σημείωσε αξιόλογη πτώση σχεδόν σε όλη την χώρα και επανήλθε στις φυσιολογικές τιμές. Βέβαια όσον αφορά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, η δροσιά είναι έντονη πλέον στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα και ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά (για παράδειγμα τα Ιωάννινα καταγράφουν πλέον ελάχιστες της τάξεως των 12 με 14 βαθμών Κελσίου), στα μεγάλα αστικά κέντρα όμως (και ιδιαίτερα στην Αττική), ακόμη η θερμοκρασία διατηρείται υψηλή (αν και τις τελευταίες ώρες έχει σημειώσει μερική πτώση).

Στην τελευταία μας μακροπρόθεσμη εκτίμηση, είχαμε μιλήσει για το πώς είναι πιθανό να εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες, μέχρι τα μέσα του μήνα που διανύουμε. Και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία επιμένουν στην διατήρηση του αίθριου καιρού για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και φυσικά καθ'όλη την διάρκεια της νέας εβδομάδας. Φυσικά η αιτία αυτής της καλοκαιρίας θα είναι οι υψηλές πιέσεις οι οποίες θα κυριαρχήσουν σε όλη σχεδόν την κεντρική και νότια Ευρώπη (με εξαίρεση μια αποκομμένη διαταραχή μεταξύ Ισπανίας, Γαλλίας και Αλγερίας) και οι οποίες θα εμποδίσουν τα χαμηλά από τον Ατλαντικό, να εισέλθουν ενδότερα στην Γηραιά Ήπειρο.


Μάλιστα ως προς το θερμοκρασιακό κομμάτι, φαίνεται ότι και πάλι θα έχουμε μία άνοδο του υδραργύρου ο οποίος θα κυμαίνεται πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, όχι όμως στον ίδιο βαθμό με την θερμή εισβολή που είχαμε πριν μερικές ημέρες και που έφτασε η θερμοκρασία τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Πολύ γενικά θα λέγαμε ότι οι μέγιστες τιμές καθ'όλη την διάρκεια της νέας εβδομάδας, δεν θα ξεπεράσουν στον ηπειρωτικό κορμό τους 36 βαθμούς και στα νησιά τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου. Οι νυχτερινές και πρωινές ώρες πάντως θα είναι αρκετά δροσερές.

Θερμοκρασιακό διάγραμμα από το παγκόσμιο αριθμητικό προγνωστικό μοντέλο GFS στην στάθμη των 850hPa (υψόμετρο 1500 μέτρων) για την περιοχή της Αττικής. Με την κόκκινη καμπύλη αποτυπώνεται η μέση θερμοκρασιακή τιμή για την αντίστοιχη περίοδο, ενώ η λευκή καμπύλη παρουσιάζει τον μέσο όρο όλων των πιθανών σεναρίων των θερμοκρασιακών μεταβολών. Όπως παρατηρούμε, τις επόμενες 5 με 6 ημέρες, η θερμοκρασία θα κυμαίνεται λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 


Άλλο ένα χαρακτηριστικό της εβδομάδας που μας έρχεται, θα είναι το πολύ ενισχυμένο μελτέμι το οποίο για άλλη μία φορά θα κυριαρχήσει στο Αιγαίο και η ένταση του οποίου θα «αγγίζει» κατά διαστήματα και κατά τόπους τα 7 με 8 Μποφόρ. Αυτό βέβαια θα έχει σαν αποτέλεσμα να διατηρηθεί η θερμοκρασία σε πιο χαμηλά επίπεδα (θα είναι πιο έντονη η αίσθηση της δροσιάς), τόσο στα νησιά του Αιγαίου όσο και στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά και κυρίως στην ανατολική Στερεά Ελλάδα.

Διάγραμμα διεύθυνσης - έντασης ανέμων που αφορά την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επικρατήσουν πολύ ισχυροί βοριάδες και ιδιαίτερα το διάστημα από 09 έως 12 Σεπτεμβρίου!!


Πάμε λοιπόν εν συντομία να δούμε τον καιρό στην χώρα μας ημέρα - ημέρα:

Ξεκινώντας από την Δευτέρα, περιμένουμε πολύ καλό καιρό σε ολόκληρη την χώρα και μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα θα συννεφιάσει κατά τόπους στα βορειοδυτικά, με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Οι βοριάδες στο Αιγαίο δεν θα ξεπερνούν τα 6 Μποφόρ και στο Ιόνιο τα 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη την χώρα.

Πολύ καλές καιρικές συνθήκες περιμένουμε και την Τρίτη με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί, ενώ λίγες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις θερμές ώρες της ημέρας στα βορειοδυτικά με μικρή πιθανότητα για ασθενή τοπική βροχή στα βουνά. Το μελτέμι στο Αιγαίο θα ενισχυθεί και θα φτάνει τα 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο οι ΒΔ άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει μεταβολή.

Αίθριος σε όλη την χώρα θα διατηρηθεί ο καιρός την Τετάρτη, με τον βοριά στο Αιγαίο να ενισχύεται λίγο ακόμα και να «αγγίζει» πιθανώς την ένταση των 8 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα φτάνει τα 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά, η αίσθηση όμως θα είναι 3 με 4 βαθμούς πιο κάτω εξαιτίας των ενισχυμένων ανέμων.

Δεν αλλάζει κάτι στον καιρό της Πέμπτης, ο αίθριος καιρός θα διατηρηθεί σε όλη την χώρα, ο βοριάς στο Αιγαίο ίσως εξασθενίσει λίγο και η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Τέλος όσον αφορά το τριήμερο Π/Σ/Κ, σε γενικές γραμμές θα διατηρηθεί ο αίθριος καιρός, αν και φαίνεται να επικρατεί περισσότερη συννεφιά στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν κάποιες πολύ τοπικού χαρακτήρα βροχές (τίποτα το ιδιαίτερο). Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο κατά την διάρκεια του τριημέρου.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, καθημερινά θα αναρτώνται αναλυτικές προγνώσεις καιρού που θα περιγράφουν με ακρίβεια την όλη εξέλιξη, ενώ για ότι νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε με νεότερο άρθρο. Να είστε όλες και όλοι καλά και καλή εβδομάδα!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας