Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 08/02/2021 έως την Κυριακή 14/02/2021

2021-02-06

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως εδώ και μερικές ημέρες ο καιρός έχει καταστεί άκρως ανοιξιάτικος σε ολόκληρη την χώρα απ' άκρη σ' άκρη. Σίγουρα μάλιστα αυτό το διάστημα της παύσης των καιρικών φαινομένων το είχαν ανάγκη οι κάτοικοι της δυτικής Ελλάδας όπου μέχρι τώρα για φέτος έχουν δεχθεί πολύ μεγάλα ύψη βροχής, καθώς και οι ανατολικότερες περιοχές της χώρας μας (Θράκη και νησιά ανατολικού Αιγαίου) όπου αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα από τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Οι θερμοκρασίες έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο με το κύμα θερμής εισβολής (για την εποχή πάντα) να κορυφώνεται σήμερα Σάββατο 06/02 και αύριο Κυριακή 07/02 όπου ενδεχομένως ο υδράργυρος θα ξεπεράσει και τους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους.

Όσον αφορά τώρα την εξέλιξη του καιρού για την νέα εβδομάδα, σε πολύ γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι αυτές οι θερμές αέριες μάζες θα αρχίσουν να υποχωρούν ήδη από την Δευτέρα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κάνει κρύο) ενώ παράλληλα θα διέρχονται διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές η μία πίσω από την άλλη, προκαλώντας ξανά νέες βροχές και καταιγίδες πρωτίστως στην δυτική Ελλάδα και κατά περιόδους στις υπόλοιπες περιοχές. Μάλιστα στα τέλη της νέας εβδομάδας υπάρχουν και κάποιες ενδείξεις για μία χειμωνιάτικη αλλαγή του καιρού (γίνεται εκτενής αναφορά στις τελευταίες παραγράφους).


Ήδη λοιπόν από την Δευτέρα 08/02, η καλοκαιρία θα λάβει τέλος αρχικά στην δυτική Ελλάδα, εξαιτίας μιας διαταραχής η οποία θα προκαλέσει μέσα στην ημέρα βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές σε Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά Ελλάδα και δυτική Πελ/νησο.

Χάρτης υετού από το Ευρωπαϊκό Προγνωστικό Μοντέλο για τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας 08/02/2021. Όπως βλέπετε, η δυτική Ελλάδα θα είναι αυτή που θα επηρεάζεται κυρίως από τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες!!


Αρκετά γρήγορα το μέτωπο της κακοκαιρίας θα κινηθεί ανατολικότερα και θα επηρεάσει πρόσκαιρα περιοχές της βόρειας Ελλάδας με τοπικές μπόρες και στην συνέχεια τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα (από την νοτιοανατολική Στερεά Ελλάδα και νοτιότερα) δεν θα επηρεαστούν από αυτήν την έλευση της διαταραχής και έτσι ο καιρός σε αυτές τις περιοχές θα είναι καλύτερος.

Παράλληλα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αναμένεται πολύ σημαντική ενίσχυση των νοτιάδων αρχικά στο Ιόνιο και στην συνέχεια στο Αιγαίο (που προοδευτικά θα στραφούν σε Δ και θα εξασθενίσουν) με την ένταση τοπικά και ιδιαίτερα στο βόρειο Αιγαίο να φτάνει ακόμη και τα 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώνει σταδιακά αισθητή πτώση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Σταδιακή υποχώρηση των θερμών αερίων μαζών από τα δυτικά, κατά την διάρκεια της Δευτέρας 08/02/2021!!


Μία παρόμοιας υφής κακοκαιρία αναμένεται το διάστημα από το απόγευμα της Τρίτης έως το πρωί της Τετάρτης. Και από αυτό το μέτωπο, θα επηρεαστεί πρωτίστως σχεδόν το σύνολο της δυτικής Ελλάδας με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές ενώ γρήγορα η κακοκαιρία θα κινηθεί ανατολικότερα και θα επηρεάσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πιο τοπικές θα είναι οι βροχές στις κεντρικές και βόρειες περιοχές ενώ και πάλι τα νοτιότερα τμήματα δεν θα επηρεαστούν.


Χάρτης υετού από το Ευρωπαϊκό Προγνωστικό Μοντέλο για τις βραδινές ώρες της Τρίτης 09/02/2021!! 


Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι οι ΝΔ άνεμοι στα Πελάγη θα πνέουν ισχυροί κατά τόπους (όχι τόσο όπως την Δευτέρα), ενώ μέσα στην Τετάρτη αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά για την εποχή στην ανατολική και νότια Ελλάδα.

Επιδεινωμένος φαίνεται ότι θα είναι ο καιρός και την Πέμπτη, καθώς άλλη μία διαταραχή από τα δυτικά θα προκαλέσει νέες βροχές και καταιγίδες. Αυτήν την φορά ωστόσο ενδέχεται η κακοκαιρία να είναι πιο γενικευμένη και να επηρεαστούν περισσότερες περιοχές (συμπεριλαμβανομένων των κεντρικότερων και νοτιότερων τμημάτων), ωστόσο περισσότερα για αυτήν την εξέλιξη θα πούμε τις επόμενες ημέρες.

Την Παρασκευή φαίνεται ότι ο καιρός θα είναι γενικά βελτιωμένος με εξαίρεση ίσως την ανατολική Ελλάδα όπου ίσως επιμείνουν κάποιες βροχές. Η θερμοκρασία όμως θα πρέπει την ημέρα της Παρασκευής να σημειώσει πτώση και να επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ο παραπάνω χάρτης αποτελεί προϊόν του αριθμητικού προγνωστικού μοντέλου GFS και αποτυπώνει τον εκτιμώμενο αθροιστικό υετό της χώρας μας έως και τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Παρασκευής 12/02/2021. Με τα πιο έντονα χρώματα σημειώνονται οι περιοχές οι οποίες αναμένεται να δεχθούν και να καταγράψουν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, ενώ αντίθετα όσο πιο αχνά είναι τα χρώματα, τόσο λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα. Όπως μπορείτε να δείτε, η δυτική Ελλάδα θα είναι αυτή που θα καταγράψει τις περισσότερες βροχές αυτό το διάστημα, ενώ ακολουθούν στην συνέχεια τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η κεντρική και ιδιαίτερα η νότια Ελλάδα, είναι οι περιοχές που θα επηρεαστούν από τα λιγότερα φαινόμενα.  


Σας είχαμε μιλήσει και πριν από αρκετές ημέρες για την τάση που παρουσιάζεται σχετικά με την εξέλιξη του καιρού μέχρι τα μέσα του μήνα που διανύουμε. Συγκεκριμένα σας είχαμε αναφέρει πως ενώ στην χώρα μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα επικρατούσαν (όπως και συμβαίνει) ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες, η ανατολική - βορειοανατολική και βόρεια Ευρώπη θα βρίσκεται κάτω από πολικές αέριες μάζες οι οποίες θα παραμείνουν στην περιοχή για ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Το κατά πόσο αυτό το ισχυρό κύμα ψύχους θα καταφέρει να κατέλθει νοτιότερα, αυτό εξαρτιόταν (και συνεχίζει να εξαρτάται) από πάρα πολλούς παράγοντες των οποίων την «συμπεριφορά» δεν είναι εύκολο να εκτιμήσουμε ακόμα.

Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα έχει αρχίσει να παρουσιάζεται μία τάση από τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα τα οποία δείχνουν πως αυτό το κύμα ψύχους (το οποίο θα παρουσιάσει περαιτέρω ενίσχυση στην ανατολική Ευρώπη και θα πάρει την μορφή ενός δριμύ και ίσως δριμύτατου κύματος ψύχους), θα καταφέρει να κατέβει αρκετά πιο νότια και πως δεν θα περιοριστεί μόνο στην ανατολική Ευρώπη αλλά θα επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Την δεδομένη χρονική στιγμή, υπάρχουν αρκετά έως πολλά σενάρια τα οποία δείχνουν πως μπορεί και η χώρα μας να επηρεαστεί από αυτές τις ψυχρές αέριες (προφανώς όχι απαραίτητα με αυτήν την ένταση) μάζες από τις 14 με 15 του μήνα. Με βάση λοιπόν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από το ερχόμενο Σ/Κ και μετέπειτα φαίνεται ότι πάμε σε μία χειμωνιάτικη αλλαγή που μπορεί να είναι και σημαντική. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι το παραπάνω αποτελεί μόνο τάση και τίποτα περισσότερο και πως το κατά πόσο θα καταφέρει να κατέβει αυτό το ψύχος στην χώρα μας, το αν θα έχει ένταση, το αν θα δώσει ή όχι φαινόμενα αλλά και όλα τα σχετικά, θα τα δούμε αναλυτικά τις επόμενες ημέρες.


Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας