Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 08/06/2020 έως την Κυριακή 14/06/2020

2020-06-06

Αδιαμφισβήτητα η εβδομάδα που μας πέρασε, από πλευράς καιρικού ενδιαφέροντος ήταν αρκετά έντονη. Από την μία είχαμε την συνέχεια της αστάθειας μέχρι την περασμένη Τετάρτη η οποία επί 10 ημέρες προκαλούσε καθημερινά έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες ιδιαίτερα σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Από την άλλη είχαμε και την διαταραχή ''εξπρές'' η οποία έδωσε αρκετές βροχές και καταιγίδες κυρίως όμως στην βορειοδυτική Ελλάδα και τοπικά σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια. Άλλο ένα χαρακτηριστικό των προηγούμενων ημερών, ήταν η διατήρηση των χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών ενώ τις νυχτερινές και πρωινές ώρες σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές (συμπεριλαμβάνονται αρκετές πόλεις) οι ελάχιστες τιμές ήταν μονοψήφιες (αρκετά κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου).

Αν λοιπόν υπάρχει κάτι που σίγουρα περιμένουν αρκετοί για τον καιρό την εβδομάδα που μας έρχεται, είναι η άνοδος του υδραργύρου σε τιμές ''πιο Καλοκαιρινές'' χωρίς όμως τα σκαμπανεβάσματα. Αυτό λοιπόν και με βάση τα νεότερα στοιχεία από τα προγνωστικά μοντέλα, φαίνεται να συμβαίνει. Που σημαίνει δηλαδή ότι μέσα στην εβδομάδα η θερμοκρασία θα σημειώσει κατά τόπους αξιόλογη άνοδο, θα κυμαίνεται σε καλοκαιρινά επίπεδα ενώ πάνω κάτω δείχνει να σταθεροποιείται.

Αυτό θα συμβεί καθώς το πεδίο υψηλών πιέσεων στην δυτική Μεσόγειο, θα κινηθεί ανατολικότερα προς την χώρα μας μεταφέροντας παράλληλα θερμότερες αέριες μάζες και καθιστώντας τον καιρό αρκετά καλό στις περισσότερες περιοχές.

Θερμότερες αέριες μάζες από την δυτική Μεσόγειο, κινούνται προς την χώρα μας ανεβάζοντας τον υδράργυρο.


Από την άλλη και ενώ ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας για το μεγαλύτερο διάστημα της εβδομάδας, η υποψία της αστάθειας παραμένει στο προσκήνιο μόνο όμως για την βόρεια Ελλάδα όπου κατά διαστήματα φαίνεται να εκδηλώνονται τοπικές βροχές ή και καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας. Βέβαια τα φαινόμενα που θα εκδηλωθούν, θα έχουν αρκετά έως πολύ πιο τοπικό χαρακτήρα, συγκριτικά με την περίοδο της παρατεταμένης αστάθειας, ωστόσο δεν παύει να είναι ένα καιρικό στοιχείο της εβδομάδας που μας έρχεται.

Ξεκινώντας λοιπόν από την Δευτέρα, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα. Ωστόσο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Μακεδονία και την Θράκη θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί ασθενείς όμβροι στα ορεινά (τα όποια φαινόμενα θα έχουν πολύ μεγάλη τοπικότητα και πολύ μικρή διάρκεια). Από πλευράς ανέμων, αυτοί θα πνέουν ασθενείς γενικά στα Πελάγη (μόνο στα Δωδεκάνησα ο ΒΔ θα φτάνει τα 5 και ίσως τα 6 Μποφόρ). Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο καθώς στα βόρεια θα φτάσει τους 27 με 29 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια τους 28 με 30 βαθμούς (τοπικά και 31 βαθμούς) ενώ στα νησιά τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Το διήμερο Τρίτη - Τετάρτη φαίνεται πως στην βόρεια Ελλάδα θα έχουμε αστάθεια με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας. Τα φαινόμενα κατά τόπους ίσως είναι και έντονα, ωστόσο θα δούμε τις επόμενες ημέρες ποιες περιοχές της βόρειας Ελλάδας θα επηρεαστούν περισσότερο και πόσο (γενικά θα έχουν και πάλι αρκετά τοπικό χαρακτήρα). Στην υπόλοιπη χώρα τόσο την Τρίτη όσο και την Τετάρτη θα επικρατήσει γενικά καλός καιρός, ωστόσο στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς Ελλάδας, υπάρχει μικρή πιθανότητα για πολύ τοπικές μπόρες το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει τοπικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Χάρτης υετού για το μεσημέρι της Τρίτης από το προγνωστικό μοντέλο ICON.


Χάρτης υετού από το προγνωστικό μοντέλο ICON για το μεσημέρι της Τετάρτης.


Περιορισμένη αστάθεια με λίγες τοπικές βροχές στα βόρεια ορεινά θα έχουμε και την Πέμπτη, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος και η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, κοντά στους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος την Παρασκευή, αν και βρισκόμαστε αρκετά μακριά φαίνεται ότι στην βόρεια Ελλάδα θα έχουμε αρκετή αστάθεια με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας ενώ όσον αφορά το Σ/Κ τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Υπάρχουν προγνωστικά στοιχεία τα οποία θέλουν τον καιρό πολύ καλό σε ολόκληρη την χώρα και την θερμοκρασία να διατηρείται στα ίδια επίπεδα, ωστόσο ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν την πιθανότητα έλευσης μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής προκαλώντας βροχές και καταιγίδες στην δυτική και βόρεια κυρίως Ελλάδα.

Συμπερασματικά λοιπόν αυτό που κρατάμε είναι ότι η θερμοκρασία μέσα στην εβδομάδα θα ανέβει σε καλοκαιρινά επίπεδα, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος στις περισσότερες περιοχές ενώ στην βόρεια Ελλάδα κατά διαστήματα και κατά τόπους θα εκδηλώνονται τοπικού χαρακτήρα μπόρες. Για τον καιρό του τελευταίου τριημέρου περισσότερα θα είμαστε σε θέση να πούμε τις επόμενες ημέρες.


Παρακάτω παραθέτουμε και το μετεώγραμμα της Αθήνας για την εβδομάδα που μας έρχεται: 

Την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 07/06/2020 μπορείτε να την δείτε εδώhttps://www.hellasmeteo.gr/l/topikes-vroches-kyrios-sta-voreia-kai-genika-aithrios-sta-ypoloipa-o-kairos-tin-kyriaki-07-06-2020/

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα σας ενημερώνουμε καθημερινά με αναλυτικές προγνώσεις για την εξέλιξη του καιρού.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας