Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 10/08/2020 έως την Κυριακή 16/08/2020

2020-08-09

Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο ολοκληρώθηκε η τελευταία κακοκαιρία για την οποία πολλές φορές είχαμε μιλήσει και είχαμε τονίσει τα χαρακτηριστικά της αλλά και τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο. Στο επίκεντρο αυτής βρέθηκε η Εύβοια η οποία μέσα σε ένα βράδυ δέχθηκε ασύλληπτα ποσά βροχόπτωσης τα οποία αντιστοιχούν ακόμη και σε ετήσιο υετό που καταγράφεται σε περιοχές της Αττικής. Νεκροί και τεράστιες ζημιές είναι οι συνέπειες της σφοδρής κακοκαιρίας η οποία πλέον αποτελεί παρελθόν, αφήνει όμως πίσω της ένα μεγάλο γιατί... Φυσικά πολλές περιοχές της χώρας μας, δέχθηκαν τις τελευταίες ώρες τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ιδιαίτερα κεντρικές, δυτικές και βόρειες ηπειρωτικές περιοχές.

Αφήνουμε πίσω μας αυτήν την μαύρη εβδομάδα και πάμε να δούμε πως θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα λοιπόν με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η νέα εβδομάδα φαίνεται να κυλάει αρκετά ομαλά για τις περισσότερες περιοχές, από την αρχή έως και το τέλος της. Αυτό σημαίνει ότι οι καιρικές συνθήκες για τα περισσότερα τμήματα, θα είναι καλοκαιρινές καθώς ο αίθριος καιρός θα κυριαρχεί ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μερική άνοδο σε όλη την χώρα και θα σταθεροποιηθεί στα απολύτως φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Οι σχετικά υψηλές πιέσεις που θα επικρατήσουν πάνω από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και κατά συνέπεια της χώρας μας, θα αποτελέσουν την αιτία της καλοκαιρίας για τις περισσότερες περιοχές!!


Το παραπάνω διάγραμμα παρουσιάζει τις μεταβολές της θερμοκρασίας στην περιοχή της Αττικής στην στάθμη των 850hPa (υψόμετρο περίπου 1500 μέτρων). Η κόκκινη καμπύλη αποτυπώνει τις μέσες θερμοκρασιακές τιμές για την περίοδο που διανύουμε ενώ οι υπόλοιπες καμπύλες τα πιθανά σενάρια της θερμοκρασιακής εξέλιξης. Παρατηρούμε πως σε γενικές γραμμές περιμένουμε φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή, όλες τις επόμενες ημέρες, με την προγνωσιμότητα μάλιστα να είναι πολύ καλή. 


Παράλληλα καθ'όλη την διάρκεια της εβδομάδας, θα κυριαρχήσει το μελτέμι στο Αιγαίο το οποίο θα πνέει μέτριο έως ισχυρό, ιδιαίτερα στα πιο ανατολικά τμήματα του Πελάγους, ενώ στο Ιόνιο θα πνέει ένας γενικά ΒΔ άνεμος, με την ένταση να μην ξεπερνάει σε γενικές γραμμές τα 4 με 5 Μποφόρ.

Παρ'όλα αυτά αν και το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού των επόμενων ημερών θα είναι η καλοκαιρία, δεν θα λείψει από την βόρεια Ελλάδα κάποια αστάθεια η οποία θα εκδηλώνεται τις θερμές ώρες της ημέρας με την μορφή μπόρας στα ορεινά κυρίως τμήματα, τα όποια φαινόμενα όμως θα έχουν πολύ τοπικό χαρακτήρα και μικρή διάρκεια. Προς τα τέλη (μετά το Δεκαπενταύγουστο), υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για κάτι πιο αξιόλογο (κυρίως στα βόρεια) αλλά και κάποια πτώση της θερμοκρασίας, αυτό όμως είναι κάτι το οποίο θα το δούμε καλύτερα τις επόμενες ημέρες.


Ας δούμε λοιπόν εν συντομία την εξέλιξη του καιρού ημέρα - ημέρα έως την Κυριακή 16/08/2020

Ξεκινώντας από την Δευτέρα, ο καιρός θα είναι αισθητά βελτιωμένος σε ολόκληρη την χώρα, με εξαίρεση τα βορειοδυτικά ορεινά (Ήπειρος, δυτική Μακεδονία) και την ορεινή - ημιορεινή Κρήτη όπου το μεσημέρι και το απόγευμα θα συννεφιάσει και θα σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές μπόρες και καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη την χώρα. 

Χάρτης υετού από το παγκόσμιο αριθμητικό προγνωστικό μοντέλο ECMWF για το μεσημέρι της Δευτέρας!!


Την Τρίτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος σε όλη την χώρα και μόνο τις θερμές ώρες της ημέρας θα συννεφιάσει στα βορειοδυτικά και ίσως σημειωθούν τοπικές μπόρες στα βουνά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή άνοδο σε όλη την χώρα (θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα).

Παρόμοια σχεδόν θα είναι η καιρική εικόνα και την Τετάρτη, αν και στα βόρεια ορεινά τις θερμές ώρες της ημέρας θα σημειωθούν τοπικού χαρακτήρα μπόρες και ίσως παροδικές καταιγίδες (στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει μεταβολή, αν και στα δυτικά η ζέστη θα είναι πιο αισθητή απ'ότι στα ανατολικά.

Την Πέμπτη η αστάθεια στα βόρεια δείχνει να είναι λίγο πιο αξιόλογη και να εκδηλώνονται τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες στα ορεινά - ημιορεινά της Μακεδονίας και της βόρειας Θεσσαλίας. Στα υπόλοιπα θα διατηρηθεί γενικά ο αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πολύ μικρή άνοδο.

Αμετάβλητο το σκηνικό του καιρού και την Παρασκευή, με πιθανότητα για τοπικές μπόρες στα βόρεια ορεινά και την θερμοκρασία να μην μεταβάλλεται.

Τέλος για το Σ/Κ, αν και βρισκόμαστε αρκετά μακριά, υπάρχουν ενδείξεις αστάθειας κυρίως για την βόρεια Ελλάδα, οπότε εάν επιμείνουν τα προγνωστικά στοιχεία, θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και ίσως νοτιότερα. Παράλληλα και ο υδράργυρος φαίνεται να υποχωρεί μερικώς στα κεντρικά και βόρεια. 

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε έγκυρα και έγκαιρα, ενώ παράλληλα θα σας κρατάμε ενήμερους και μέσα από τις καθημερινές μας αναλυτικές προγνώσεις για όλη την Ελλάδα.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας