Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 11/01/2021 έως την Κυριακή 17/01/2021

2021-01-09

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν καθ' όλη την διάρκεια του φετινού Χειμώνα, έως τώρα δεν έχουν θυμίσει σε τίποτα την εποχή που διανύουμε, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή αυτή η συνεχόμενη επικράτηση νοτίων ανέμων στην περιοχή μας σχεδόν όλο το πρώτο μισό του Χειμώνα, οι οποίοι κρατάνε παρατεταμένα την θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα για την εποχή. Και μάλιστα ενώ ήδη ο υδράργυρος κυμαινόταν πάνω από τα κανονικά επίπεδα, τις τελευταίες ώρες μας ήρθε και μία πραγματικά εντυπωσιακή για την εποχή θερμή αέρια μάζα εκτοξεύοντας τις μέγιστες θερμοκρασίες στην περιοχή των Χανίων το μεσημέρι του Σαββάτου 09/01/2021, ακόμη και πάνω από τους 26 βαθμούς Κελσίου (πρέπει να πούμε ωστόσο ότι οι θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ βόρειας και νότιας Ελλάδας είναι πολύ μεγάλες). Ακόμη πιο εντυπωσιακό δε, είναι το γεγονός ότι αυτή η θερμή αέρια μάζα, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε πραγματικά στην «καρδιά» του Χειμώνα, θα καταφέρει να διατηρηθεί για άλλα δύο εικοσιτετράωρα έως και την Δευτέρα, με την κορύφωση της έντασης να γίνεται την Κυριακή όπου και πάλι δεν αποκλείεται στην βόρεια Κρήτη να φτάσουμε ακόμα και τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Όλα τα παραπάνω όμως θα πρέπει να αποτελούν παρελθόν από τα μέσα της νέας εβδομάδας, καθώς από κει και ύστερα ο Χειμώνας τουλάχιστον θερμοκρασιακά δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με τα όσα έχουμε δει και έχουμε βιώσει καιρικά έως τώρα.


Σας είχαμε μιλήσει και πριν από δύο ημέρες σε εκτίμησή μας για την απότομη και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας που αναμένεται να λάβει χώρα στην περιοχή μας, αμέσως μετά την θερμή εισβολή, με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν σε σημαντικό βαθμό την παραπάνω εξέλιξη. Πριν όμως από αυτήν την εξέλιξη, σημαντικό καιρικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας όπου αναμένεται να εκδηλωθούν αρκετές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας μας, φαινόμενα που μάλιστα κατά τόπους θα είναι ιδιαίτερα έντονα.

Πιο συγκεκριμένα την Δευτέρα αρκετά βροχερό θα είναι το σκηνικό του καιρού σχεδόν σε όλη την βόρεια Ελλάδα, με τα περισσότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και πιθανώς την δυτική - κεντρική Θεσσαλία και την δυτική Στερεά Ελλάδα. Στις υπόλοιπες κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές, ο καιρός θα είναι αρκετά καλός και ιδιαίτερα ζεστός με την θερμοκρασία να πλησιάζει τοπικά τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου (κατά τόπους ίσως και πιο πάνω).

Την Τρίτη το σκηνικό του καιρού θα είναι περισσότερο επιδεινωμένο, εξαιτίας μίας ατμοσφαιρικής διαταραχής η οποία θα κινηθεί από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά.


Έτσι αρκετές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στην βόρεια Ελλάδα, με έμφαση την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη όπου τα φαινόμενα δείχνουν να είναι έντονα, ενώ ένα πέρασμα από βροχές και καταιγίδες θα έχουμε από όλη σχεδόν την ηπειρωτική χώρα και προοδευτικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τις Κυκλάδες.

Χάρτης υετού για τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της Τρίτης από το Ευρωπαϊκό Προγνωστικό Μοντέλο!! 


Παράλληλα οι θερμές αέριες μάζες σταδιακά θα υποχωρήσουν αρχικά στην βόρεια Ελλάδα και μέχρι το πρωί της Τετάρτης σε ολόκληρη την χώρα, οπότε η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο.

Την Τετάρτη οι βροχές και οι καταιγίδες θα επηρεάζουν κυρίως την νοτιοανατολική νησιωτική χώρα με έμφαση τα Δωδεκάνησα ενώ στα υπόλοιπα ο καιρός θα είναι κάπως πιο βελτιωμένος, με εξαίρεση κυρίως την δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα τα νησιά του Ιονίου και την δυτική Πελ/νησο όπου φαίνεται μέσα στην ημέρα να έχουμε κάποιες βροχές και τοπικές καταιγίδες. Παράλληλα η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Παρά το γεγονός ότι η Πέμπτη χρονικά δεν είναι πολύ μακριά, η προγνωσιμότητα για εκείνη την ημέρα αλλά και για το υπόλοιπο διάστημα δεν είναι καλή και παρουσιάζονται ακόμη μεγάλες διαφορές από τα προγνωστικά στοιχεία. Αυτό που ωστόσο φαίνεται να συμβαίνει την Πέμπτη και μπορούμε να πούμε με σχετική βεβαιότητα, είναι να έχουμε μία αισθητή και πολύ σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε καθαρά χειμωνιάτικα επίπεδα σε ολόκληρη την χώρα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να πρόκειται και για μία μορφή ήπιας ψυχρής εισβολής (για 1η φορά φέτος) ιδιαίτερα για την κεντρική και την βόρεια Ελλάδα.

Πιθανή διάταξη αερίων μαζών για την Πέμπτη σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Προγνωστικό Μοντέλο!! 


Εάν και τονίζουμε εάν, διατηρηθούν αυτά τα προγνωστικά στοιχεία, τότε υπάρχει πιθανότητα να έχουμε ένα εξπρές πέρασμα τοπικών χιονοπτώσεων από περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας ακόμη και σε πεδινά τμήματα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αναφέρουμε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει η θέση και η τροχιά του χαμηλού, παρ' όλα αυτά φαίνεται ότι το πέρασμα αυτό θα είναι εξπρές και ότι θα υπάρξει γρήγορη βελτίωση του καιρού.

Αντίθετα, η ανατολική και νότια νησιωτική χώρα δείχνει να έχει κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και ενδεχομένως στο βορειοανατολικό Αιγαίο να σημειωθούν και τοπικές χιονοπτώσεις.

Εξίσου πολύ δύσκολη είναι η ανάλυση της τάσης του καιρού για το επόμενο Σ/Κ. Υπάρχουν ορισμένα προγνωστικά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι πάμε σε έναν χιονιά κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, αλλά και στοιχεία τα οποία ενώ δείχνουν ότι θα επικρατήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αυτές δεν θα συνδυαστούν με φαινόμενα (βροχής ή χιονιού), παρά μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Συμπερασματικά, προς το παρόν κρατάμε τις βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από τα μέσα αυτής και το γεγονός πως θερμοκρασιακά πλέον οδεύουμε σε πραγματικά χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες από δω και πέρα.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες νέες εκτιμήσεις όπου θα έχουμε καλύτερη εικόνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού που φαίνεται να παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας