Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 11/05/2020 έως την Κυριακή 17/05/2020

2020-05-09

Αδιαμφισβήτητα η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν αρκετά άστατη όσον αφορά το θερμοκρασιακό σκέλος καθώς δεν έλειψαν τα αρκετά σκαμπανεβάσματα του υδραργύρου που κάποιες φορές θύμιζαν πως πράγματι βρισκόμαστε στον Μάιο και κάποιες άλλες στον Μάρτιο. Παράλληλα δεν έλειψαν και κάποια φαινόμενα τα οποία απασχόλησαν κυρίως την Πελ/νησο την περασμένη Πέμπτη όπου σημειώθηκαν καταιγίδες σε αρκετές περιοχές ενώ η έκπληξη της εβδομάδας θα λέγαμε πως ήταν οι πρόσκαιρες χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στα ορεινότερα τμήματα του νομού Φλώρινας (περίπου μέχρι τα 950 μέτρα) το ξημέρωμα της Πέμπτης.

Τώρα όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού στην χώρα μας για την νέα εβδομάδα, σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως τα κύρια χαρακτηριστικά είναι δύο. Το ένα είναι η μεταφορά αφρικανικής σκόνης που θα έχουμε κυρίως στις αρχές και η οποία θα είναι έντονη ιδιαίτερα στα νοτιότερα τμήματα της χώρας μας. Το δεύτερο και βασικότερο όμως είναι η ζέστη που θα έχουμε καθ'όλη την διάρκεια του επταήμερου με τον μέσο όρο της θερμοκρασίας να είναι υψηλότερος έως και πολύ υψηλότερος από τον κανονικό για την εποχή που διανύουμε. Συγκεκριμένα αναμένονται δύο διαφορετικά κύματα θερμών αερίων μαζών όπου το πρώτο θα μας απασχολήσει τις πρώτες ημέρες και το δεύτερο και ισχυρότερο το τελευταίο τριήμερο. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, τις επόμενες ημέρες θα κυριαρχήσει η καλοκαιρία, η σκόνη κατά διαστήματα και η πολλή ζέστη.

Το παραπάνω θερμοκρασιακό διάγραμμα της Αθήνας στα 850hPa (υψόμετρο περίπου 1400 μέτρων), απεικονίζει τα δύο θερμά κύματα που θα λάβουν χώρα στην περιοχή μας κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας.


Ο πολύ ενισχυμένος υποτροπικός αντικυκλώνας τις επόμενες ημέρες θα καλύψει ένα μεγάλο τμήμα της νοτιοανατολικής Ευρώπης με αποτέλεσμα ο καιρός να καταστεί αίθριος σε όλη την χώρα σε καθημερινή βάση (παράλληλα δεν υπάρχει η υποψία της αστάθειας για να προκληθούν μπόρες).

Το πρώτο αξιόλογο κύμα θερμών αερίων μαζών αναμένεται να λάβει χώρα το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη καθώς οι θερμότερες αέριες μάζες θα ''σκαρφαλώσουν'' σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη και θα ανεβάσουν σημαντικά την θερμοκρασία. Ενδεικτικά οι μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές την Δευτέρα θα κυμαίνονται μεταξύ των 29 και 31 βαθμών Κελσίου ενώ την Τρίτη δεν αποκλείεται να φτάσουμε τοπικά τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου (σε περιοχές ευάλωτες στην ζέστη ενδέχεται να παρατηρηθούν και μεγαλύτερες θερμοκρασιακές τιμές). Φυσικά όπως είπαμε και προηγουμένως δεν αναμένονται πουθενά φαινόμενα, αναμένεται όμως ενίσχυση των νοτιάδων και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο με αποτέλεσμα να ευνοηθεί η μεταφορά αφρικανικής σκόνης η οποία μάλιστα θα είναι έντονη στα νότια.

Ενδεικτική εικόνα διάταξης - κίνησης αερίων μαζών πάνω από την ευρωπαϊκή Ήπειρο. Αξίζει σε αυτό το σημείο να παρατηρήσετε πως ενώ στην νοτιοανατολική Ευρώπη οι θερμές αέριες μάζες θα ανεβάσουν σημαντικά την θερμοκρασία, ακριβώς το αντίθετο αναμένεται να συμβεί στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη όπου πολύ ψυχρές αέριες μάζες για την εποχή, θα ρίξουν τον υδράργυρο σε πολλές χώρες πολύ χαμηλά σε χειμωνιάτικα επίπεδα. 


Όσον αφορά την Τετάρτη φαίνεται ότι θα έχουμε μια μικρή πτώση του υδραργύρου κυρίως στα βόρεια, ωστόσο και πάλι οι μέγιστες θερμοκρασίες τοπικά θα φτάσουν τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου ιδιαίτερα στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα.

Η μικρή αυτή υποχώρηση του υδραργύρου όμως μάλλον θα περάσει απαρατήρητη καθώς από την Πέμπτη μέχρι τουλάχιστον την Κυριακή αναμένεται ένα σοβαρό κύμα θερμών αερίων μαζών ανεβάζοντας αυτές τις ημέρες την θερμοκρασία σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα. Ενδεικτικά αν και βρισκόμαστε αρκετά μακριά χρονικά, φαίνεται πως την Πέμπτη θα παρατηρηθούν θερμοκρασίες της τάξεως των 33 με 34 βαθμών Κελσίου για να ανέβουμε την Παρασκευή τοπικά στους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ αν δεν αλλάξει κάτι σημαντικά τότε το Σάββατο υπάρχει πιθανότητα η θερμοκρασία να φτάσει ή να ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου ενώ σε πολύ τοπικό επίπεδο ενδέχεται να πλησιάσει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή να έχουμε θερμοκρασιακές τιμές στα όρια του καύσωνα. Την Κυριακή ενδέχεται να έχουμε μια μικρή υποχώρηση του υδραργύρου και πάλι όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Πολύ θερμές αέριες μάζες καλύπτουν μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Ευρώπης!!


Παρακάτω παραθέτουμε τα μετεωγράμματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου απεικονίζουν πολύ γενικά την εξέλιξη του καιρού την ερχόμενη εβδομάδα: 

Σίγουρα βρισκόμαστε αρκετά μακριά χρονικά για να προσεγγίσουμε με ακρίβεια τις θερμοκρασιακές τιμές του τελευταίου τριημέρου της νέας εβδομάδας και καθότι βρισκόμαστε ακόμη στον Μάιο, ενδέχεται τελικά να μην είναι τόσο μεγάλη η δυναμική αυτής της θερμής εισβολής. Ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται το πρώτο σοβαρό κύμα ζέστης στην χώρα μας για φέτος. Τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν νέα άρθρα που θα εκτιμούν με μεγαλύτερη ακρίβεια την καιρική αυτή εξέλιξη. Μείνετε συντονισμένοι. Καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους με υγεία!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας