Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 12/04/2021 έως την Κυριακή 18/04/2021

2021-04-11

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία να έχει παρουσιάσει πρόσκαιρη αλλά ιδιαίτερα αισθητή πτώση (αυτό κυρίως για τις νυχτερινές και πρωινές ώρες και σε σύγκριση με την προηγηθείσα «θερμή εισβολή») ωστόσο σε γενικές γραμμές οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας είναι εξαιρετικές, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία 24ώρα. Μάλιστα σιγά σιγά έχουν αρχίσει οι θερμοκρασίες να παρουσιάζουν άνοδο τόσο ως προς τις ελάχιστες όσο και ως προς τις μέγιστες τιμές, όχι πάντως τόσο σημαντική όπως αυτή στις αρχές του μήνα.

Τώρα ως προς την όλη εξέλιξη του καιρού για τις επόμενες ημέρες και ειδικότερα για την νέα εβδομάδα, σε γενικές γραμμές αναμένεται να παρατηρηθούν κάποιες διαφοροποιήσεις -όχι ιδιαίτερα σημαντικές- κυρίως όσον αφορά το κομμάτι των καιρικών φαινομένων. Πιο συγκεκριμένα μέσα στην εβδομάδα και σύμφωνα με τα περισσότερα προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός θα παρουσιάσει μία αλλαγή η οποία θα απασχολήσει κατά κύριο λόγο την βόρεια Ελλάδα με κάποιες μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Πριν φτάσουμε όμως σε αυτήν την αλλαγή, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι την Δευτέρα 12/04, ο πολύ καλός καιρός των τελευταίων ωρών θα διατηρηθεί σε ολόκληρη την χώρα. Η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά και τα νησιωτικά τμήματα, ενώ κάποιες αραιές νεφώσεις θα τις έχουμε κυρίως στα δυτικά. Από πλευράς ανέμων, θα παραμείνουν οι βοριάδες στο Αιγαίο και θα είναι αρκετά εξασθενημένοι, ενώ στο Ιόνιο θα πνέει ασθενές νότιο ρεύμα. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο φτάνοντας στα βόρεια τους 17 με 19 βαθμούς, τοπικά τους 20 με 21 βαθμούς στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια ηπειρωτικά και τους 15 με 17 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου.

Πιο μουντός δείχνει να είναι ο καιρός την Τρίτη, καθώς αυξημένες νεφώσεις θα διασχίσουν την χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά, χωρίς όμως να φαίνονται ικανές να αφήσουν ιδιαίτερα φαινόμενα. Ίσως κάποιες βροχές επηρεάσουν την βόρεια - βορειοδυτική χώρα, όχι όμως κάποιας ιδιαίτερης έντασης. Παράλληλα θα στραφούν σε νοτιάδες οι άνεμοι στο Αιγαίο με ασθενείς έως μέτριες εντάσεις, ενώ στο Ιόνιο θα παραμείνει το ασθενές νότιο ρεύμα. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτά της Δευτέρας.

Φτάνουμε λοιπόν στην Τετάρτη 14/04, μία ημέρα όπου φαίνεται ότι θα έχουμε επιδείνωση του καιρού επιλεκτικού όμως χαρακτήρα. Και αυτό διότι οι περισσότερες κεντρικές και νότιες περιοχές θα συνεχίσουν να έχουν πολύ καλό καιρό όλη την ημέρα, ενώ στην βόρεια Ελλάδα καθώς και στα δυτικά - βορειοδυτικά τμήματα ο καιρός θα αλλάξει και θα σημειωθούν μέσα στην ημέρα μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες. Το αίτιο που θα προκαλέσει αυτήν την αλλαγή του καιρού, θα είναι μία ατμοσφαιρική διαταραχή που θα μας έρθει από τα βορειοδυτικά και θα περάσει την Τετάρτη πάνω από την βόρεια Ελλάδα, προκαλώντας τα εν λόγω φαινόμενα. Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι οι νοτιάδες στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ενίσχυση, ενώ στο Ιόνιο θα στραφούν σε βοριάδες όπου επίσης θα παρουσιάσουν μερική ενίσχυση. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ένταση, την έκταση και την διάρκεια των φαινομένων, θα έχουμε σε νεότερη πρόγνωση.


Την Πέμπτη όλα δείχνουν ότι η διαταραχή αυτή θα έχει περάσει από την βόρεια Ελλάδα και ο καιρός θα βελτιωθεί. Έτσι γενικά φαίνεται να επικρατεί αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τους ανέμους στα Πελάγη να εξασθενούν και την θερμοκρασία να πέφτει λίγο στην βόρεια Ελλάδα.

Τέλος το τριήμερο Π/Σ/Κ και πάλι φαίνεται ότι ο καιρός σε γενικές γραμμές θα είναι καλός και μάλιστα έχει διαμορφωθεί μία τάση σημαντικής ανόδου της θερμοκρασίας στην νότια Ελλάδα η οποία αν επιβεβαιωθεί, θα έχει σαν αποτέλεσμα να ξεπεράσει ο υδράργυρος τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας. Για οτιδήποτε νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε σε νεότερο άρθρο.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας