Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 12/07/2021 έως την Κυριακή 18/07/2021

2021-07-11

Βρισκόμαστε σχεδόν στην «καρδιά» του Καλοκαιριού και οι καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, έχουν προσαρμοστεί με την εποχή που βρισκόμαστε. Ο αίθριος καιρός κυριαρχεί στις περισσότερες περιοχές και ιδιαίτερα στα κεντρικά και νότια, ενώ οι θερμοκρασίες είναι καλοκαιρινές και πολλές φορές μάλιστα σκαρφαλώνουν σε επίπεδα πολύ υψηλά (άνω των 40 βαθμών Κελσίου). Εξαίρεση αποτελούν κατά διαστήματα τμήματα της βόρειας κυρίως ορεινής ηπειρωτικής χώρας, όπως για παράδειγμα η ημέρα του Σαββάτου 10/07/2021 όπου και εκδηλώθηκε αστάθεια με μπόρες, βροχές και καταιγίδες σε Ήπειρο και δυτική Μακεδονία.

Όσον αφορά τώρα την όλη καιρική εξέλιξη για την νέα εβδομάδα, σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι δεν αναμένουμε κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς καιρικών φαινομένων. Αντιθέτως, αυτά θα απουσιάζουν από το σύνολο του Ελλαδικού χώρου και έτσι ο καιρός τουλάχιστον έως το Σάββατο 17/07/2021, θα είναι πάρα πολύ καλός σε ολόκληρη την χώρα. Όπως θα δείτε και στον παρακάτω χάρτη, το αίτιο αυτής της καλοκαιρίας, θα είναι το πεδίο υψηλών πιέσεων το οποίο θα καλύπτει την περιοχή μας, ενώ ταυτόχρονα στην περιοχή της κεντρικής Ευρώπης, εντοπίζεται ένα αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό.


Με βάση και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, αυτή η αποκομμένη ψυχρή λίμνη δείχνει μία τάση να κινείται λίγο νοτιότερα - νοτιοανατολικότερα και προς τα τέλη της εβδομάδος να εντοπίζεται το κέντρο του περίπου στην Αδριατική Θάλασσα (ενδεχομένως και ελαφρώς νοτιότερα προς το Ιόνιο). Εάν επιβεβαιωθεί αυτό, τότε μετά τις 19 με 20 Ιουλίου αναμένεται αστάθεια με μπόρες και καταιγίδες σε πρώτη φάση στην δυτική - βορειοδυτική χώρα, αλλά και πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά. Είναι αρκετά νωρίς για να εκτιμηθεί η τροχιά του κέντρου του βαρομετρικού χαμηλού, σε κάθε περίπτωση όμως για ότι νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε με σχετικό άρθρο.


Όσον αφορά τώρα την θερμοκρασιακή εξέλιξη, ο υδράργυρος θα κυμαίνεται σε σχεδόν κανονικά για την εποχή επίπεδα έως την Τρίτη 13/07/2021. Το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη (14-15/07/2021), αναμένουμε ένα θερμό κύμα, με μεταφορά αρκετά θερμών αερίων μαζών από τα δυτικά, επομένως αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα και μία άνοδο της θερμοκρασίας, κατά τόπους αισθητή. Είναι αρκετά πιθανό αυτό το διήμερο σε περιοχές της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, να καταγραφούν θερμοκρασίες της τάξεως των 39 ή και 40 βαθμών Κελσίου, ωστόσο κατά μέσο όρο θα βρισκόμαστε κοντά στους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και στους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου στα νησιά. Επομένως αν και η ζέστη θα είναι έντονη ιδίως στον ηπειρωτικό κορμό, συνθήκες καύσωνα θα παρατηρηθούν σε πολύ τοπικό επίπεδο.

Ενδεικτική διάταξη αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη για την Πέμπτη 15/07/2021!!


Μέσα στο Σ/Κ πάντως, με την έλευση του βαρομετρικού χαμηλού και με την μεταφορά πιο δροσερών αερίων μαζών, η θερμοκρασία θα σημειώσει υποχώρηση αρχικά στην δυτική Ελλάδα.

Κλείνοντας, θα πρέπει να πούμε ότι το μελτέμι στο Αιγαίο θα διατηρηθεί καθ' όλη την διάρκεια της νέας εβδομάδας και θα φτάνει τα 6 Μποφόρ και κατά διαστήματα τα 7 Μποφόρ, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να δροσίζει τα νησιά του Πελάγους αλλά και τα ανατολικότερα ηπειρωτικά τμήματα που βρέχονται από αυτό. Στο Ιόνιο κατά κύριο λόγο θα επικρατήσουν ΒΔ άνεμοι με την ένταση να είναι μεταβαλλόμενη, δύσκολα όμως αυτή θα ξεπεράσει τα 6 Μποφόρ.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε με αναλυτικό άρθρο. Μην ξεχνάτε επίσης ότι μπορείτε να ενημερώνεστε για τις καιρικές εξελίξεις της χώρας μας καθημερινά, μέσα από τις αναλυτικές μας προγνώσεις.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας