Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 12/10/2020 έως την Κυριακή 18/10/2020

2020-10-11

Βρισκόμαστε πλέον στο δεύτερο δεκαήμερο του Οκτώβρη με τον καιρό να προσπαθεί να εναρμονιστεί με την εποχή που διανύουμε, ωστόσο αυτό είναι κάτι που έχει καταφέρει σε επιλεκτικό βαθμό. Και αυτό διότι η δυτική κυρίως Ελλάδα, είναι αυτή που δέχεται κατά διαστήματα τις τελευταίες ημέρες τοπικές βροχές και καταιγίδες ενώ παράλληλα καταγράφει και τις πιο χαμηλές μέγιστες τιμές σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα όπου ακόμη δεν έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του το Φθινόπωρο.

Στην τελευταία μας εκτίμηση, είχαμε μιλήσει για μία αρκετά σημαντική επιδείνωση του καιρού που αναμένεται να λάβει χώρα στις αρχές της εβδομάδας, καθώς μία ατμοσφαιρική διαταραχή από τα δυτικά, θα περάσει αρκετά γρήγορα πάνω από την περιοχή μας και θα δώσει βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα έχουν αρκετά έντονο χαρακτήρα.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την παραπάνω εξέλιξη και έτσι το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη αναμένεται μία σημαντική αλλά αρκετά σύντομη επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά - βορειοανατολικά με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.


Έτσι λοιπόν ήδη από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας 12/10, θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει να εκδηλώνονται τοπικές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της δυτικής - βορειοδυτικής Ελλάδας (νησιά κεντρικού και βορείου Ιονίου, την Ήπειρο, (κυρίως τα πιο δυτικά), την δυτική Στερεά Ελλάδα και πιθανώς την βορειοδυτική Πελ/νησο.

Χάρτης υετού από το προγνωστικό μοντέλο ECMWF για το μεσημέρι της Δευτέρας 12/10/2020!!


Ώρα με την ώρα, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να παρουσιάζουν ολοένα και πιο γενικευμένο - έντονο χαρακτήρα. Έτσι μεταξύ των βραδινών ωρών της Δευτέρας και των πρωινών ωρών της Τρίτης αναμένεται να έχουμε ένα σύντομο αλλά ισχυρό πέρασμα βροχών και καταιγίδων σε όλη την δυτική Ελλάδα, με τα φαινόμενα να κινούνται ταχύτατα ανατολικά και μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης να επηρεάζουν την Μακεδονία, την Θράκη, την Θεσσαλία, την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα και Πελ/νησο και τις Σποράδες.


Πολύ γρήγορα μέχρι τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, ο καιρός θα έχει βελτιωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας και τα φαινόμενα θα έχουν κινηθεί αρκετά ανατολικά επηρεάζοντας την Θράκη, τα πολύ ανατολικά τμήματα της Μακεδονίας, τα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου και κατά πάσα πιθανότατα τα βορειότερα τμήματα των Κυκλάδων. Στην δυτική Ελλάδα πάντως ο καιρός θα καταστεί πολύ άστατος, καθώς θα έχουμε νεφώσεις οι οποίες πότε θα δίνουν την θέση τους σε ηλιοφάνεια και πότε θα πυκνώνουν αρκετά και θα καταφέρνουν να δίνουν κάποιες τοπικές μπόρες μικρής διάρκειας και μεμονωμένες καταιγίδες.

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης πάντως ο καιρός θα έχει παρουσιάσει ουσιαστική βελτίωση σε όλη την χώρα και μόνο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ίσως διατηρηθούν λίγα φαινόμενα.

Από πλευράς ανέμων, την Δευτέρα θα έχουμε πολύ σημαντική ενίσχυση των νοτιάδων αρχικά στο Ιόνιο, με την ένταση να φτάνει τοπικά τα 7 με 8 Μποφόρ και πιθανώς κατά την είσοδο του ψυχρού μετώπου και τα 9 Μποφόρ. Σημαντική ενίσχυση των νοτιάδων θα έχουμε και στο Αιγαίο μέσα στην Τρίτη.

Θερμοκρασιακά, αν και θα έχουμε μία πολύ πρόσκαιρη άνοδο στα ανατολικά και τα νότια την Δευτέρα, την Τρίτη θα πέσει σημαντικά σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στα δυτικά.

Διάταξη αερίων μαζών για την Τρίτη 13/10/2020 στην χώρα μας. Παρατηρούμε πως οι θερμότερες αέριες μάζες που πρόσκαιρα θα ανεβάσουν την θερμοκρασία την Δευτέρα, γρήγορα θα εκτοπιστούν ανατολικά!!


Από κει και ύστερα το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη, ο καιρός θα παραμείνει αρκετά άστατος σε κεντρικό - βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά Ελλάδα και βορειοδυτική Πελ/νησο καθώς θα έχουμε συννεφιά η οποία θα δίνει κατά περιόδους τοπικές βροχές και διάσπαρτες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο πέρα από πολύ μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς και τοπικά. Οι άνεμοι τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο θα πνέουν από Ν-ΝΔ διευθύνσεις με εντάσεις 4 με 6 Μποφόρ ενώ η θερμοκρασία την Πέμπτη θα σημειώσει μερική άνοδο στα κεντρικά και νότια.

Όσον αφορά τώρα το τελευταίο τριήμερο της εβδομάδας, αν και τα προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας δεν είναι ακόμη ασφαλή, φαίνεται ότι την Παρασκευή θα έχουμε ένα νέο πέρασμα από βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και πιθανώς στα βόρεια (θα δούμε τις επόμενες ημέρες κατά πόσο θα επηρεάσει και άλλες περιοχές). Και μέσα στο Σ/Κ φαίνονται κάποιες βροχές και καταιγίδες, αρκετά επιλεκτικού χαρακτήρα και κυρίως για τα δυτικά. Η θερμοκρασία φαίνεται να σημειώνει αξιόλογη πτώση στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για ότι νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε άμεσα με νεότερο άρθρο. Να είστε όλες και όλοι καλά!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας