Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 13/07/2020 έως την Κυριακή 19/07/2020

2020-07-11

Αν εξαιρέσουμε τις πρώτες δύο ημέρες της εβδομάδας που μας πέρασε, όπου ο καιρός ήταν ιδιαίτερα άστατος με κατά τόπους έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες, όλο το υπόλοιπο διάστημα κύλησε και συνεχίζει να κυλάει με καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες, κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες και ισχυρούς κατά διαστήματα βοριάδες στο Αιγαίο. Έτσι όπως τελειώνει λοιπόν αυτή η εβδομάδα, όμοια θα ξεκινήσει αλλά και θα κυλήσει η νέα εβδομάδα στην χώρα μας, όπου σε γενικές γραμμές θα επικρατήσει ο αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές με μερικές μικρές εξαιρέσεις. Παράλληλα και την νέα εβδομάδα το μελτέμι στο Αιγαίο θα παραμείνει αρκετά ενισχυμένο κατά διαστήματα «αγγίζοντας» σε αρκετές περιπτώσεις την ένταση των 7 (ίσως και 8) Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε γενικές γραμμές σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, αν και στο ξεκίνημα στα κεντρικά και βόρεια θα βρίσκεται σε κάπως πιο χαμηλά επίπεδα.

Το σχετικά υψηλό πεδίο πιέσεων το οποίο θα εγκατασταθεί πάνω από την περιοχή μας καθ'όλη την διάρκεια της νέας εβδομάδας, θα είναι η αιτία της καλοκαιρίας που θα επικρατήσει.

Το παραπάνω διάγραμμα απεικονίζει την μεταβολή της θερμοκρασίας στην στάθμη των 850hPa (υψόμετρο: 1500 μέτρων) στην περιοχή της Αττικής. Η κόκκινη καμπύλη αποτυπώνει την μέση θερμοκρασιακή τιμή για την εποχή που διανύουμε. Παρατηρούμε ότι το διάστημα 14 με 16 Ιουλίου, οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ενώ στην συνέχεια θα επανέλθουν στα κανονικά.


Σε αυτό το διάγραμμα διατυπώνεται η διεύθυνση και η ένταση των ανέμων στην περιοχή των Κυκλάδων. Παρατηρούμε ότι καθ'όλη την διάρκεια της νέας εβδομάδας, τόσο η ένταση όσο και η διεύθυνση, δεν παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές, πράγμα που σημαίνει ότι το μελτέμι θα διατηρηθεί όλες τις επόμενες ημέρες αρκετά ενισχυμένο.


Ξεκινώντας λοιπόν από την Δευτέρα, σε γενικές γραμμές ο καιρός θα είναι αίθριος σχεδόν σε όλη την χώρα, ωστόσο το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ορεινά της δυτικής και βόρειας Ελλάδας με πιθανότητα να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές μπόρες κυρίως στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα είναι ισχυροί έως πολύ ισχυροί με την ένταση να φτάνει στις περισσότερες περιοχές τα 7 και κατά τόπους τα 8 Μποφόρ, ενώ και στο Ιόνιο θα ενισχυθούν στα 5 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει στα κεντρικά, τα ανατολικά και τα βόρεια όπου δεν θα ξεπεράσει τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα δυτικά η ζέστη θα είναι πιο έντονη με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Σχεδόν παρόμοιες καιρικές συνθήκες αναμένονται και την Τρίτη, με τον καιρό να είναι γενικά αίθριο στα περισσότερα τμήματα της χώρας. Ωστόσο και πάλι το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις κυρίως στα δυτικά με πιθανότητα για τοπικές μπόρες στα ορεινά - ημιορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Πελ/νησου ενώ ίσως εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Θα παραμείνουν ενισχυμένοι οι βοριάδες στο Αιγαίο στα 6 με 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα εξασθενήσουν στα 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα στα κεντρικά και βόρεια όπου δεν θα ξεπεράσει τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά η μέγιστη θα φτάσει τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Χάρτης υετού από το προγνωστικό μοντέλο GFS για το μεσημέρι της Τρίτης 14/07/2020!!


Λίγο περισσότερες βροχές και καταιγίδες φαίνονται για την Τετάρτη, μόνο όμως για τα βορειοδυτικά (Ήπειρος, δυτική Μακεδονία) και τα ορεινά της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της Πελ/νησου κατά την διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα παραμείνει πολύ καλός, με ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο και αμετάβλητη την θερμοκρασία.

Και την Πέμπτη δεν θα λείψουν κάποιες τοπικού χαρακτήρα μπόρες από τα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, ωστόσο γενικά ο καιρός θα είναι αίθριος, με συνέχεια των ισχυρών βοριάδων στο Αιγαίο και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.

Τέλος για το τριήμερο Π/Σ/Κ αν και είναι ακόμα σχετικά νωρίς, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στο σκηνικό του καιρού, καθώς θα διατηρηθεί γενικά πολύ καλός με μικρή πιθανότητα για λίγες τοπικές μπόρες στα βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία δείχνει να ανεβαίνει λίγο ακόμα.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για ότι νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε έγκυρα και έγκαιρα μέσα από τις προγνώσεις μας. 

Την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 12/07/2020, μπορείτε να την δείτε εδώ: https://www.hellasmeteo.gr/l/liges-topikes-vroches-sta-voreiodytika-o-kairos-tin-kyriaki-12-07-2020/

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας