Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 14/09/2020 έως την Κυριακή 20/09/2020

2020-09-13

Μπορεί να βρισκόμαστε πλέον στα μέσα Σεπτέμβρη, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν εδώ και αρκετές εβδομάδες, παραμένουν καλοκαιρινές για ολόκληρη σχεδόν την χώρα. Βέβαια ως προς την θερμοκρασία, αυτή πλέον έχει πέσει σε σχεδόν κανονικά για την εποχή επίπεδα (εκτός από περιοχές της δυτικής Ελλάδας και κυρίως της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Πελ/νησου όπου παραμένει ακόμα αρκετά ψηλά), ενώ οι νυχτερινές ώρες είναι αρκετά δροσερές στα περισσότερα ηπειρωτικά κυρίως τμήματα.

Στην τελευταία μας εκτίμηση, είχαμε μιλήσει για το γεγονός πως ο καιρός την νέα εβδομάδα θα παρουσιάσει κάποιες αλλαγές κατά τόπους, τόσο από πλευράς καιρικών φαινομένων, όσο και από πλευράς θερμοκρασίας. Συγκεκριμένα είχαμε αναφερθεί στις περιοχές όπου είναι πιθανό να δεχθούν βροχές και καταιγίδες κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας, αλλά και στο γεγονός πως η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε απολύτως φυσιολογικά επίπεδα με πιθανότητα περαιτέρω πτώσης προς τα τέλη.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, έρχονται να επιβεβαιώσουν πλήρως τα όσα γράψαμε στην εκτίμησή μας. Αυτό λοιπόν σημαίνει πως πράγματι, την νέα εβδομάδα το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει για αρκετές περιοχές και μάλιστα η αλλαγή αυτή φαίνεται να είναι λίγο μεγαλύτερη (δηλαδή η επιδείνωση δείχνει να είναι λίγο πιο γενικευμένη) σε σύγκριση με τις αρχικές μας εκτιμήσεις.

Η αιτία αυτής της αλλαγής του καιρού, θα είναι η υποχώρηση των υψηλών πιέσεων από την περιοχή μας στα μέσα της νέας εβδομάδας, κάτι που θα επιτρέψει την είσοδο μίας ατμοσφαιρικής διαταραχής από τα δυτικά - βορειοδυτικά.


Αυτή η ατμοσφαιρική διαταραχή φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει από την Πέμπτη και οριακά μέχρι την Κυριακή, ωστόσο το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή, θα πρέπει να αναμένουμε αρκετές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι περιοχές που θα ευνοηθούν περισσότερο από αυτήν την αλλαγή του καιρού, θα είναι αρχικά η δυτική Ελλάδα (Ήπειρος, δυτική Στερεά Ελλάδα, το μεγαλύτερο τμήμα της Πελ/νησου και τοπικά τα νησιά του Ιονίου). Παρ'όλα αυτά τοπικές βροχές και καταιγίδες διαφαίνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, την Μακεδονία, την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Στερεά, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Εκτός από αυτήν την αλλαγή, στα τέλη της νέας εβδομάδας και συγκεκριμένα το Σ/Κ, είναι πιθανό να έχουμε και μία αξιόλογη πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, οπότε θα έχει αρκετά έντονη δροσιά ακόμη και τις θερμές ώρες της ημέρας.


Ως προς τους ανέμους τώρα, όπως είχαμε πει και την προηγούμενη φορά, οι ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο θα έχουν και πάλι το πάνω χέρι με την ένταση να φτάνει τα 7 Μποφόρ και πιθανώς κατά τόπους και τα 8 Μποφόρ. Αν και το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή, φαίνεται ότι πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν, το Σ/Κ θα ενισχυθούν εκ νέου σημαντικά. Αντίθετα στο Ιόνιο, η ένταση των ανέμων δύσκολα θα ξεπεράσει τα 6 Μποφόρ, ωστόσο κατά τόπους θα πνέουν με μέτριες εντάσεις.


Πάμε λοιπόν να δούμε συνοπτικά την εξέλιξη του καιρού μέρα προς μέρα:

Ξεκινώντας από την Δευτέρα, ο καιρός θα είναι γενικά καλός, ωστόσο από το ύψος της βόρειας Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα θα επικρατήσει αρκετά πυκνή συννεφιά κατά τόπους και είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στην Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία και την Θράκη. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα είναι αρκετά έως πολύ ισχυροί, με την ένταση τοπικά στα βόρεια να φτάνει ακόμη και τα 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι γενικά πολύ καλός με ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές και λίγες μόνο νεφώσεις κατά τόπους στα κεντρικά ηπειρωτικά. Οι βοριάδες στο Αιγαίο και πάλι πιθανόν στα βόρεια θα «αγγίξουν» τα 8 Μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Και την Τετάρτη θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός σχεδόν σε όλη την χώρα, από το απόγευμα όμως και από τα δυτικά θα αρχίσει να συννεφιάζει και τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές, αρχικά στα νησιά του Ιονίου. Οι βοριάδες στο Αιγαίο ίσως παρουσιάσουν μικρή εξασθένιση ενώ στο Ιόνιο οι μεταβλητοί άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει μεταβολή και θα κυμαίνεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την Πέμπτη το σκηνικό του καιρού αναμένεται να αλλάξει στα δυτικά, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική και νότια Πελ/νησο (δεν αποκλείεται μάλιστα τα φαινόμενα τοπικά να παρουσιάσουν και έντονο χαρακτήρα). Μέχρι το τέλος της ημέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν λίγο ανατολικότερα και θα επηρεάσουν τοπικά την δυτική και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας, την Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά Ελλάδα (είναι αρκετά νωρίς ακόμη να πούμε πολλές λεπτομέρειες τόσο για τις περιοχές που θα επηρεαστούν όσο και για την ένταση των φαινομένων. Περισσότερα νέα θα έχουμε τις επόμενες ημέρες). Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.

Χάρτης υετού από το προγνωστικό μοντέλο ECMWF για το μεσημέρι της Πέμπτης!!


Την Παρασκευή, τοπικές βροχές και καταιγίδες θα απασχολήσουν αρκετές περιοχές της χώρας μας, ιδιαίτερα τα δυτικά τα κεντρικά και τα βόρεια και πιθανώς και άλλες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές (κατά πάσα πιθανότατα και η Κρήτη).

Χάρτης υετού από το προγνωστικό μοντέλο ECMWF για το μεσημέρι της Παρασκευής. Τα φαινόμενα είναι πιθανό κατά τόπους να είναι έντονα!!


Τέλος όσον αφορά το Σ/Κ ο καιρός θα αρχίσει σιγά σιγά να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, δεν θα λείψουν όμως και πάλι κάποιες βροχές κυρίως από τα κεντρικά ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία ενδέχεται να σημειώσει αξιόλογη πτώση και οι βοριάδες στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σημαντικά.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για ότι νεότερο προκύψει θα φροντίσουμε να σας ενημερώσουμε άμεσα με γνώμονα πάντα την εγκυρότητα. Τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν νέες προγνώσεις οι οποίες θα περιγράφουν με περισσότερη λεπτομέρεια τόσο τις περιοχές που θα επηρεαστούν από τις βροχές, όσο και την ένταση και την διάρκεια των καιρικών φαινομένων. Να είστε όλες και όλοι καλά και πολύ καλή εβδομάδα!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας