Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 15/06/2020 έως την Κυριακή 21/06/2020

2020-06-13

Αναμφίβολα, η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν αρκετά καλύτερη από πλευράς καιρικών συνθηκών, καθώς ο καιρός σε γενικές γραμμές ήταν σχεδόν αίθριος τουλάχιστον όσον αφορά τις κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο όμως για την βόρεια Ελλάδα η οποία για άλλη μία φορά βρέθηκε στο επίκεντρο των ασταθειών με τις βροχές και τις καταιγίδες να αποτελούν για αρκετές περιοχές ένα σύνηθες, αν όχι, καθημερινό φαινόμενο. Μάλιστα για αρκετές περιοχές ιδιαίτερα της Θράκης (πχ. Έβρος) αλλά και της Μακεδονίας (πχ. Πιερία), σύνηθες φαινόμενο ήταν και η εκδήλωση χαλαζοπτώσεων προκαλώντας σοβαρά προβλήματα ιδιαίτερα στους αγρότες οι οποίοι δυστυχώς είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται ολοσχερώς. Όσον αφορά τέλος την θερμοκρασία, μπορούμε να πούμε ότι σταθεροποιήθηκε σε σχεδόν κανονικά για την εποχή επίπεδα, αν και στην δυτική Ελλάδα οι μέγιστες ήταν κάτω από το κανονικό ενώ σε αρκετές περιοχές (συμπεριλαμβάνονται αρκετές πόλεις) οι ελάχιστες βρέθηκαν αρκετά κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Πριν από λίγες ημέρες αναρτήσαμε ένα μικρό άρθρο σχετικά με την πιθανή εξέλιξη του καιρού την εβδομάδα που μας έρχεται και είχαμε αναφέρει πως τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες αναμένονται αρκετές βροχές και καταιγίδες.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία έχουν αλλάξει κάπως την εικόνα που προβλέπεται να έχει ο καιρός το προσεχές διάστημα. Αυτό σημαίνει πως φαίνεται να μην είναι τόσο εκτεταμένη η αστάθεια, άρα και τόσο γενικευμένες οι βροχές και οι καταιγίδες, αλλά να περιορίζεται κυρίως στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Όμως ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, κατά διαστήματα και κατά τόπους στην βόρεια Ελλάδα θα έχουμε έντονες βροχές, ισχυρές καταιγίδες ενώ όπως και την προηγούμενη εβδομάδα έτσι και τώρα η πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

Ξεκινώντας λοιπόν από την Δευτέρα, ο καιρός σε γενικές γραμμές θα είναι πολύ καλός, αν και θα έχουμε κάποιες νεφώσεις στα περισσότερα τμήματα της χώρας μας, χωρίς ωστόσο να σημειώνονται βροχές. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη όπου τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα, με τα φαινόμενα τοπικά να έχουν πολύ έντονο χαρακτήρα. Από πλευράς ανέμων, δεν πρόκειται να έχουμε κάποια ενίσχυση τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο (εκτός από το νότιο Ιόνιο όπου θα είναι αρκετά ισχυροί), ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο στην κεντρική, την ανατολική και την νότια Ελλάδα, πλησιάζοντας τοπικά τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου (στα δυτικά δεν θα ξεπεράσει ο υδράργυρος τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου).

Την Τρίτη η αστάθεια φαίνεται να γενικεύεται στην βόρεια Ελλάδα και να επηρεάζονται η Θράκη, η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία και ενδεχομένως τα βορειότερα τμήματα της Στερεάς Ελλάδας. Σε αυτές της περιοχές κατά την διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών κυρίως ωρών, αναμένονται βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα έχουν έντονο χαρακτήρα, ενώ δεν αποκλείεται και πάλι να σημειωθούν τοπικές χαλαζοπτώσεις. Στην υπόλοιπη κεντρική και νότια Ελλάδα η ημέρα φαίνεται να κυλάει με αρκετά καλό καιρό και με θερμοκρασίες καλοκαιρινές.

Χάρτης υετού από το προγνωστικό μοντέλο ECMWF το μεσημέρι της Τρίτης!!


Την Τετάρτη η αστάθεια φαίνεται να γενικεύεται λίγο ακόμα καθώς εκτός από τα παραπάνω τμήματα, κατά πάσα πιθανότατα θα επηρεαστεί και η υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα καθώς και τα βορειότερα τμήματα της Πελ/νησου από τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και πάλι σε περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης κατά τόπους τα φαινόμενα θα έχουν έντονο χαρακτήρα και θα εκδηλωθούν τοπικές χαλαζοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Χάρτης υετού από το προγνωστικό μοντέλο ECMWF για το μεσημέρι της Τετάρτης!!


Σχεδόν παρόμοιος θα είναι ο καιρός και την Πέμπτη με τις βροχές και τις καταιγίδες να απασχολούν κυρίως την Μακεδονία και την Θράκη και να έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα.

Όσον αφορά το τελευταίο τριήμερο της εβδομάδας τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Από την μία υπάρχουν κάποια σενάρια τα οποία δείχνουν την έλευση μίας ''ψυχρής λίμνης'' πάνω από την χώρα μας, πράγμα που αν επαληθευθεί, θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολύ μεγάλο μέρος της χώρας μας. Από την άλλη υπάρχει το σενάριο να βρεθεί η χώρα μας κάτω από ένα πεδίο υψηλών πιέσεων, πράγμα που θα έχει σαν αποτέλεσμα ο καιρός να είναι γενικά αίθριος και οι θερμοκρασίες κανονικές για την εποχή. Πάντως κατά πάσα πιθανότατα τουλάχιστον την Παρασκευή φαίνεται να έχουμε έντονη αστάθεια με αρκετές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο κομμάτι της χώρας μας, ωστόσο αυτό θα το δούμε καλύτερα τις επόμενες ημέρες.

Αν όμως προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε την τάση που έχει ο καιρός και για μετέπειτα, θα μπορούσαμε να πούμε ακόμη και από τώρα πως η αστάθεια ήρθε για να μείνει αρκετές ημέρες (τουλάχιστον για άλλες 10 ημέρες).

Στο παραπάνω μετεώγραμμα, αξίζει να εστιάσετε στην περικυκλωμένη περιοχή όπου περιγράφεται η ύπαρξη υετού, πράγμα που δηλώνει την συνέχιση της αστάθειας και κατά την διάρκεια του 3ου δεκαημέρου τουλάχιστον όσον αφορά την βόρεια Ελλάδα!!


Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σημειώσουμε το εξής. Σε περιόδους όπου κυριαρχεί το φαινόμενο της αστάθειας (όπως τις τελευταίες ημέρες), τα χαρακτηριστικά της είναι δύο. Το ένα είναι η τοπικότητα, που σημαίνει ότι από περιοχή σε περιοχή (με απόσταση λίγων χιλιομέτρων) ο καιρός μπορεί να είναι από αίθριος έως και έντονα βροχερός. Το άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι παρά την τοπικότητα των φαινόμενων, όπου αυτά εκδηλώνονται, μπορεί να είναι έως και επικίνδυνα είτε λόγω της πολύ μεγάλης σφοδρότητας που συνήθως έχουν (ιδιαίτερα στα ορεινά - ημιορεινά), είτε λόγω των χαλαζοπτώσεων (είναι χαρακτηριστική η εικόνα των καλλιεργειών που έχουν καταστραφεί), είναι λόγω της πολύ μεγάλης συχνότητας των ηλεκτρικών εκκενώσεων που συνήθως παρατηρούνται (τις τελευταίες ημέρες είχαμε δύο θύματα εξαιτίας αυτού του φαινομένου). Όλες αυτές τις ημέρες όπου είχαμε παρατεταμένη αστάθεια σε πολλές περιοχές, φροντίσαμε μέσα από την Hellasmeteo, να σας ενημερώνουμε με καθημερινές προγνώσεις, με έκτακτα δελτία, με χάρτες επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων και όλα τα συναφή. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και το επόμενο διάστημα αν και όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν (όπως κάθε μέρα τα τελευταία χρόνια) αναλυτικές προγνώσεις που θα εκτιμούν με ακρίβεια και λεπτομέρεια την πορεία του καιρού στην χώρα μας.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας