Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 16/08/2021 έως την Κυριακή 22/08/2021

2021-08-14

Βρισκόμαστε πλέον στα μέσα Αυγούστου και μπορούμε να πούμε πως μετά από πολλές ημέρες οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας είναι απολύτως φυσιολογικές. Πέρα από τις απολύτως απαραίτητες και αναγκαίες βροχές που έπεσαν τις προηγούμενες ημέρες (ιδιαίτερα το βράδυ της Τετάρτης 11 Αυγούστου) σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας (αποδείχθηκαν εξαιρετικά ευεργετικές για την βόρεια Εύβοια), η θερμοκρασία επανήλθε μετά από πολύ καιρό σε απολύτως φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, αποχαιρετώντας (ίσως και οριστικά για φέτος) τις συνθήκες καύσωνα. Ταυτόχρονα τις τελευταίες ώρες έχει παρουσιάσει πολύ σημαντική ενίσχυση το μελτέμι στο Αιγαίο όπου κατά τόπους και κατά διαστήματα φτάνει την θυελλώδη ένταση των 8 Μποφόρ και αυτό είναι κάτι που επίσης έχει συμβάλλει στην αισθητή μείωση του υδραργύρου στα ανατολικά - νοτιοανατολικά ηπειρωτικά και στα νησιά του Αιγαίου. Η δυτική, η κεντρική και η βόρεια ηπειρωτική χώρα καταγράφει λίγο υψηλότερες θερμοκρασιακές τιμές που όμως δεν θυμίζουν σε τίποτα τις ημέρες του καύσωνα.

Όσον αφορά τώρα την εξέλιξη του καιρού για την νέα εβδομάδα, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι το πρώτο μισό αυτής περιμένουμε μία νέα σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την χώρα.


Το πολύ ισχυρό Αντικυκλωνικό Πεδίο Υψηλών Πιέσεων που βρίσκεται στην περιοχή της βορειοδυτικής Αφρικής και της Ιβηρικής Χερσονήσου, συνδυάζεται με τις χαμηλές πιέσεις που κυριαρχούν στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό και μεταφέρει προς την νοτιοδυτική Ευρώπη πάρα πολύ θερμές αέριες μάζες, προκαλώντας έτσι ένα εν εξελίξει σφοδρό κύμα καύσωνα στην Ισπανία (παρατηρούνται θερμοκρασίες άνω των 45 με 46 βαθμών Κελσίου). Αυτές οι θερμές αέριες μάζες, επεκτείνονται αρκετά ανατολικότερα προς την κεντροανατολική Μεσόγειο και κατά την διάρκεια του τριημέρου Δευτέρα - Τρίτη - Τετάρτη (16-17-18/08/2021) θα φτάσουν να επηρεάζουν και την χώρα μας. Η δυναμική τους όμως συγκριτικά με αυτήν που κυριαρχεί στην Ισπανία, θα είναι σημαντικά μικρότερη. Έτσι αν και αυτό το τριήμερο θα παρατηρηθεί μία άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη την χώρα, αυτή θεωρείται «συγκρατημένη» με τις μέγιστες τιμές πολύ δύσκολα να ξεπερνούν τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου (και αυτό σε τοπικό επίπεδο). Επομένως το θερμό αυτό κύμα σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κύμα καύσωνα.

Διάταξη αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη για την Δευτέρα 16/08/2021, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρέχονται από το Ευρωπαϊκό Προγνωστικό Μοντέλο (ECMWF). Διάταξη αερίων μαζών για την Τρίτη 17/08/2021!!


Από κει και ύστερα, η άνοδος της θερμοκρασίας πέρα από «συγκρατημένη» αναμένεται να είναι και αρκετά πρόσκαιρη καθώς ήδη από την Πέμπτη 19/08/2021 και από τα βόρεια, οι θερμές αέριες μάζες θα υποχωρήσουν και έτσι η θερμοκρασία θα επανέλθει άμεσα στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.


Όσον αφορά το κομμάτι των καιρικών φαινομένων, τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα δείχνουν ότι το διήμερο Τρίτης - Τετάρτης (17-18/08/2021) θα έχουμε κάποια φαινόμενα αστάθειας σε περιοχές της δυτικής - κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, τα οποία θα χαρακτηρίζονται από τοπικές μπόρες και καταιγίδες. Την Πέμπτη και την Παρασκευή (19-20/08/2021), υπάρχουν ενδείξεις περαιτέρω γενίκευσης της αστάθειας και σε περιοχές της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας, για την ώρα όμως αυτό το σενάριο δεν υποστηρίζεται από όλα τα προγνωστικά μοντέλα και θα χρειαστεί να δούμε τα νεότερα στοιχεία. Ομοίως, ενδείξεις αστάθειας υπάρχουν και για το Σ/Κ (21-22/08/2021) για την βόρεια Ελλάδα, ενώ η υπόλοιπη χώρα φαίνεται ότι θα έχει γενικά αίθριες καιρικές συνθήκες.

Κλείνοντας, να κάνουμε μία αναφορά και στους ανέμους, καθώς το μελτέμι στο Αιγαίο αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες και κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας να εξασθενήσει αρκετά και η ένταση από την Δευτέρα και μετέπειτα να μην ξεπερνάει τα 6 Μποφόρ. Προς τα τέλη όμως της νέας εβδομάδας, φαίνεται πως θα έχουμε εκ νέου σημαντική ενίσχυση των βοριάδων σε όλο το Πέλαγος. Στο Ιόνιο οι άνεμοι δεν φαίνεται να προβληματίζουν και θα πνέουν γενικά από διάφορες διευθύνσεις.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε με έγκυρες και έγκαιρες προγνώσεις και εκτιμήσεις.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας