Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 16/11/2020 έως την Κυριακή 22/11/2020

2020-11-14

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, αλλά και γενικότερα καθ' όλη την διάρκεια του Νοέμβρη, δεν είναι και τόσο συνηθισμένες. Και αυτό διότι εδώ και αρκετές ημέρες, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού είναι οι κατά διαστήματα ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο, ο σχετικά νεφελώδης καιρός στα κεντρικά, τα ανατολικά και τα νότια αλλά και οι πάρα πολλές βροχές που έπεσαν τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη. Μία εικόνα εκ διαμέτρου αντίθετη με τον καιρό της δυτικής Ελλάδας όπου αυτήν την περίοδο συνηθίζει να δέχεται συστήματα από τα δυτικά και να επηρεάζεται από πολλές βροχές, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες είναι σχεδόν ανοιξιάτικες.

Αυτό το μοτίβο του καιρού, φαίνεται να αλλάζει αρκετά την νέα εβδομάδα στην χώρα μας, καθώς τα περισσότερα προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, κάνουν λόγο για διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές από τα δυτικά ή και από τα βόρεια προκαλώντας κατά περιόδους πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας, αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια ορεινά (σε αρκετά μεγάλα υψόμετρα).

Μία αρκετά αξιόλογη κακοκαιρία διαφαίνεται το διάστημα Τρίτη - Πέμπτη, εξαιτίας ενός αποκομμένου βαρομετρικού χαμηλού στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, χωρίς όμως να συμφωνούν όλα τα προγνωστικά στοιχεία για αυτήν την εξέλιξη.


Αυτό το χαμηλό δείχνει να καταφέρνει να κινείται ελαφρώς ανατολικότερα προς την περιοχή μας, οπότε θα δώσει βροχές και καταιγίδες, αρχικά στην δυτική Ελλάδα και γρήγορα σε πολύ μεγάλο μέρος της χώρας, με εξαίρεση μάλλον τα ανατολικότερα τμήματα όπως την Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου δεν φαίνεται να επηρεάζονται.

Ενδεικτικός χάρτης υετού από το Ευρωπαϊκό Προγνωστικό Μοντέλο για το μεσημέρι της Τετάρτης!! 


Εάν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά στοιχεία, τότε θα πρέπει να μιλάμε για μία ιδιαίτερα αξιόλογη κακοκαιρία με πολλές βροχές, καταιγίδες αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας, πάνω από τα 1400 με 1600 μέτρα όσον αφορά το υψόμετρο. Τονίζουμε όμως και πάλι ότι δεν συμφωνούν όλα τα προγνωστικά στοιχεία για αυτήν την έκβαση και ιδιαίτερα όσον αφορά τις ημέρες Τρίτη και Τετάρτη, οπότε και δεν αποκλείεται τα φαινόμενα τελικά να είναι πιο τοπικά και να έχουν πιο ήπιο χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να περιμένουμε τα νεότερα στοιχεία, οπότε και θα σας ενημερώσουμε σε επόμενο μας άρθρο με περισσότερες λεπτομέρειες.

Από κει και ύστερα η καιρική δραστηριότητα δεν σταματάει εδώ, καθώς από την Παρασκευή και κυρίως το Σ/Κ, όλα δείχνουν ότι πάμε σε νέα σοβαρή επιδείνωση του καιρού, η οποία και πάλι θα επηρεάσει πρώτα τα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που γρήγορα θα επεκταθούν σε ολόκληρη την χώρα, επηρεάζοντας και τις πιο ανατολικές περιοχές.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και στις δύο αυτές κακοκαιρίες, αλλά και γενικότερα όλη την εβδομάδα, δεν αναμένεται κάποια αξιόλογη μεταβολή της θερμοκρασίας, ενώ και οι άνεμοι δεν φαίνεται να παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερη ένταση τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι σε γενικές γραμμές φαίνεται πως το τρίτο δεκαήμερο θα πρέπει να αναμένουμε διαδοχικές διαταραχές με αρκετές βροχές και καταιγίδες, ενώ υπάρχει μία πιθανότητα να υποδεχθούμε και μία ήπια ψυχρή εισβολή προς τα τέλη του μήνα.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για ότι νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε άμεσα σε νεότερο άρθρο. Να είστε όλες και όλοι καλά!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας