Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 17/08/2020 έως την Κυριακή 23/08/2020

2020-08-15

Με αρκετά καλές καιρικές συνθήκες ξεκίνησε, κύλησε και τελείωσε αυτή η εβδομάδα στην χώρα μας καθώς ο αίθριος καιρός κυριάρχησε στις περισσότερες περιοχές και ιδιαίτερα στα κεντρικά και νότια. Από την βόρεια Ελλάδα πάντως δεν έλειψαν κάποια κατά τόπους και κατά περιόδους φαινόμενα αστάθειας με την μορφή μπόρας ή καταιγίδας, ωστόσο και εδώ στα περισσότερα τμήματα ο καιρός ήταν γενικά καλός.

Έτσι όπως κύλησε λοιπόν αυτή η εβδομάδα, κάπως έτσι δείχνει να κυλάει και η επόμενη από την αρχή μέχρι το τέλος της με κάποιες μικρές εξαιρέσεις. Αυτό σημαίνει ότι και πάλι σε γενικές γραμμές ο καιρός θα είναι αίθριος στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, ωστόσο δεν θα λείψουν κάποια τοπικά φαινόμενα, μόνο όμως από την βόρεια Ελλάδα και αυτό κατά διαστήματα.

Η αιτία αυτής της συνέχειας της καλοκαιρίας, θα είναι οι σχετικά υψηλές πιέσεις που θα κυριαρχήσουν στην περιοχή μας, καθ'όλη την διάρκεια του επταήμερου.


Για τα μέσα όμως της εβδομάδας και συγκεκριμένα από την Τετάρτη το βράδυ μέχρι την Πέμπτη το πρωί, υπάρχουν κάποια προγνωστικά στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν την έλευση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής πάνω από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Αυτή η διαταραχή φαίνεται ότι οριακά θα καταφέρει να επηρεάσει την βόρεια Ελλάδα οπότε και εκείνες τις ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Θα δούμε και τις επόμενες ώρες κατά πόσο υφίσταται αυτή η πολύ σύντομη αλλαγή του καιρού και αν θα καταφέρει να επηρεάσει και νοτιότερες περιοχές.


Το υπόλοιπο τριήμερο της εβδομάδας πάντως φαίνεται να κυλάει με εξαιρετικές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την χώρα.

Όσον αφορά το θερμοκρασιακό σκέλος, γενικά θα κάνει περισσότερη ζέστη στα δυτικά όπου ο υδράργυρος θα κυμαίνεται και σε λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ η διατήρηση του ισχυρού μελτεμιού στο Αιγαίο θα δροσίζει κάπως τα νησιά και τα ανατολικότερα ηπειρωτικά τμήματα.

Πάμε λοιπόν εν συντομία να δούμε τον καιρό ημέρα προς ημέρα μέχρι την Κυριακή 23/08/2020:

Την Δευτέρα, ο καιρός θα είναι γενικά πολύ καλός με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα και μόνο τις θερμές ώρες της ημέρας θα συννεφιάσει τοπικά στα δυτικά και βόρεια και θα σημειωθούν πολύ τοπικά φαινόμενα στα ορεινά. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα είναι ισχυροί και θα πνέουν με εντάσεις 6 και 7 Μποφόρ ενώ στο Ιόνιο θα πνέει ένας Δ άνεμος όχι πάνω από 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει κάπως στα ανατολικά και τα βόρεια όπου δεν θα ξεπεράσει τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα δυτικά τοπικά θα «σκαρφαλώσει» στους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Σχεδόν παρόμοιες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και την Τρίτη όπου το μεσημέρι και το απόγευμα θα συννεφιάσει τοπικά στα δυτικά και τα βόρεια και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στα ορεινά. Στα υπόλοιπα ο καιρός θα παραμείνει πολύ καλός καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα διατηρηθούν ισχυροί ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο σε όλη την χώρα.

Την Τετάρτη περιμένουμε γενικά πολύ καλό καιρό, με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει τοπικά στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Το βράδυ της Τετάρτης όμως μέχρι το πρωινό της Πέμπτης, υπάρχει το σενάριο πρόσκαιρης μεταβολής του καιρού στην βόρεια Ελλάδα με τοπικές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και πιθανώς της Θράκης. Οι βοριάδες στο Αιγαίο πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή άνοδο σε όλη την χώρα και θα κυμανθεί τοπικά σε σχετικά υψηλά επίπεδα για την εποχή.

Από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή, δεν αναμένεται τίποτα το ιδιαίτερο καθώς ο αίθριος καιρός θα επικρατήσει παντού, η θερμοκρασία θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, οι βοριάδες όμως στο Αιγαίο φαίνεται τοπικά να ενισχύονται πολύ πλησιάζοντας εντάσεις των 7 με 8 Μποφόρ

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για ότι νεότερο προκύψει θα ενημερωθείτε μέσα από τις καθημερινές μας προγνώσεις έγκυρα και έγκαιρα. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας