Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 18/01/2021 έως την Κυριακή 24/01/2021

2021-01-16

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο Χειμώνας (έστω και αργά) έκανε για πρώτη φορά αισθητή την παρουσία του και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, καθώς από τις πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες λόγω της θερμής εισβολής, μεταβήκαμε απότομα σε μία πολύ αξιόλογη ψυχρή εισβολή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πέσει εντυπωσιακά ο υδράργυρος ιδιαίτερα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, με τις μέγιστες τιμές να είναι μονοψήφιες σε όλα σχεδόν τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, αλλά και νησιωτικά τμήματα. Ως προς την εξέλιξη της κακοκαιρίας, θα λέγαμε ότι παρουσιάστηκαν αρκετές εκπλήξεις σχετικά με την έκβασή της τόσο ως προς την ένταση των χιονοπτώσεων ως προς και τις περιοχές που αυτές κυρίως εκδηλώθηκαν. Στην Θεσσαλία και την βόρεια Στερεά Ελλάδα, οι χιονοπτώσεις ήταν πολύ λιγότερες από αυτές που περιμέναμε, στην Θεσσαλονίκη μπορούμε να ισχυριστούμε πως ήταν περισσότερες από το αναμενόμενο, ενώ έκπληξη αποτέλεσε και η δυτική - βόρεια Αττική όπου από νωρίς το πρωί τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων έπεσαν εντυπωσιακά χαμηλά και μάλιστα τοπικά ήταν πολύ έντονες (φυσικά δεν αναμενόταν χιονόπτωση στο κέντρο της Αθήνας, όπως άλλωστε είχαμε επισημάνει και στην πρόγνωση).

Όσον αφορά τώρα την εξέλιξη του καιρού για τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα την νέα εβδομάδα, θα πρέπει να πούμε ότι στις αρχές αυτής και μέχρι το πρωινό της Τετάρτης, θα παραμείνουν οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες στην χώρα μας. Μάλιστα ως προς την Δευτέρα, αυτές οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες, αναμένεται να συνδυαστούν με ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα κινηθεί από την περιοχή της κεντρικής Ιταλίας προς τα νοτιότερα τμήματα της χώρας μας και το οποίο θα περάσει ουσιαστικά πάνω από την κεντρική και νότια Ελλάδα.


Έτσι μέσα στην Δευτέρα αναμένεται να έχουμε επιδείνωση του καιρού, η οποία αυτήν την φορά θα επηρεάσει την κεντρική και κυρίως την νότια Ελλάδα. Τα χαρακτηριστικά αυτής της επιδείνωσης θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες στις πεδινές - παράκτιες νότιες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές (νότια Πελ/νησο, Κυκλάδες, Κρήτη και προοδευτικά Δωδεκάνησα), ενώ βορειότερα καθώς τα φαινόμενα θα «συναντούν» τις ψυχρότερες αέριες μάζες, αναμένεται οι βροχές να μετατραπούν σε χιονοπτώσεις πρόσκαιρα πολύ πυκνές, ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της βόρεια - βορειοανατολικής Πελ/νησου. Αφήνουμε ένα ερωτηματικό για το κατά πόσο θα επηρεαστεί η κεντρική και κυρίως η νοτιοανατολική Στερεά Ελλάδα, ωστόσο με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία φαίνεται πως τα φαινόμενα θα φτάσουν και εκεί (Βοιωτία, Εύβοια, Αττική) και πρόσκαιρα θα δώσουν χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές των προαναφερθέντων τμημάτων (για την Αττική και την πόλη της Αθήνας, υπάρχει σενάριο που θέλει πρόσκαιρη χιονόπτωση και μέσα στο κέντρο, ωστόσο επειδή ακόμη είναι αρκετά οριακό, θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση αύριο Κυριακή).

Χάρτης Υετού για τις πρωινές ώρες της Δευτέρας!!


Αισθητά καλύτερος θα είναι ο καιρός στην υπόλοιπη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα με πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια αλλά και τσουχτερό κρύο και μόνο στα πολύ νότια τμήματα της Χαλκιδικής, την νοτιοανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες, ενδέχεται να έχουμε περισσότερες νεφώσεις με υπαρκτό το ενδεχόμενο να σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.

Τις ημέρες της Τρίτης και της Τετάρτης ο καιρός θα είναι αίθριος σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα, με μικρή πιθανότητα να επιμείνουν πολύ λίγα τοπικά φαινόμενα. Μάλιστα την Τετάρτη αναμένεται σιγά σιγά να ανέβει η θερμοκρασία, ενώ ακόμη περισσότερο θα ανέβει την Πέμπτη και την Παρασκευή, με κάποιες βροχές ωστόσο να εκδηλώνονται στην δυτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Για την εξέλιξη του καιρού το επόμενο Σ/Κ, φαίνεται ότι από πλευράς θερμοκρασιών, θα βρισκόμαστε σε απολύτως φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Παρ' όλα αυτά τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, δείχνουν ότι θα έχουμε μία κακοκαιρία από τα δυτικά η οποία αυτήν την φορά θα είναι φθινοπωρινού τύπου και θα δώσει βροχές και καταιγίδες από τα δυτικά προς τα ανατολικά και χιονοπτώσεις σε πιο μεγάλα υψόμετρα.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε με νεότερα άρθρα.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας