Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 18/05/2020 έως την Κυριακή 24/05/2020

2020-05-16

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εβδομάδα που μας πέρασε έφερε στην χώρα μας πολύ απότομα το Καλοκαίρι καθώς οι θερμοκρασίες που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες θυμίζουν περισσότερο Ιούλιο μήνα και σίγουρα καθόλου Μάιο. Μάλιστα η δυναμική της θερμής εισβολής που επηρεάζει την χώρα είναι τόσο μεγάλη που όχι μόνο καταφέρνει και ανεβάζει τον υδράργυρο ακόμη και πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας μάλιστα πανελλαδικά ρεκόρ για τον μήνα που διανύουμε, αλλά παράλληλα έχει και ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια. Άλλο ένα χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι και η μεγάλη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης κάνοντας αρκετά θολή την ατμόσφαιρα.

Όσον αφορά τώρα την εξέλιξη του καιρού την ερχόμενη εβδομάδα σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως αυτή θα μας παρουσιάσει δύο διαφορετικά καιρικά πρόσωπα. Αυτό διότι στο ξεκίνημα αυτής οι καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες θα επιμείνουν διατηρώντας τον υδράργυρο σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, από τα μέσα όμως και μετέπειτα αναμένεται κατακόρυφη πτώση σε κανονικά ή και ελαφρώς λίγο χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα, χαρίζοντάς μας «ανάσες» δροσιάς.

Στο παραπάνω διάγραμμα θερμοκρασίας της Αθήνας στην στάθμη των 850hPa (υψόμετρο περίπου 1500 μέτρων), απεικονίζεται η εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας μετά τις 20 Μαΐου. Στην συνέχεια αν και στο διάγραμμα φαίνεται μια ανοδική τάση του υδραργύρου, αυτό κυρίως μεταφράζεται σε κανονικές για την εποχή τιμές. 


Το πολύ ισχυρό αντικυκλωνικό πεδίο υψηλών πιέσεων το οποίο έχει εγκατασταθεί πάνω από την περιοχή μας, θα είναι η αιτία της καλοκαιρίας που θα κυριαρχήσει μέχρι την Τετάρτη. Παράλληλα οι πολύ θερμές αέριες μάζες αν και θα διατηρήσουν τον υδράργυρο πολύ ψηλά σε όλη την χώρα, μια μικρή εξασθένιση αυτών θα έχει σαν αποτέλεσμα μια μικρή πτώση της τάξεως των 2 με 3 βαθμών Κελσίου.

Συμπερασματικά λοιπόν για το τριήμερο Δευτέρα - Τετάρτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος σε όλη την χώρα, μια αραιή συννεφιά όμως θα απασχολήσει κυρίως τα κεντρικά και βόρεια και τις τρεις αυτές ημέρες. Από πλευράς ανέμων, αυτοί θα ενισχυθούν λίγο κυρίως στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο όπου θα πνέουν από Β γενικά διευθύνσεις αγγίζοντας την Δευτέρα και την Τρίτη τα 5 με 7 Μποφόρ ενώ στο Ιόνιο την Τετάρτη φαίνεται πως θα έχουμε μερική ενίσχυση των νοτιάδων στα 5 με 6 Μποφόρ.

Από το απόγευμα όμως της Τετάρτης και κυρίως μέσα στην Πέμπτη, οι πολύ θερμές αέριες μάζες θα αποχωρήσουν και θα αντικατασταθούν από πιο δροσερές, ρίχνοντας τον υδράργυρο σε όλη την χώρα. Ενδεικτικά θα λέγαμε ότι το μεσημέρι της Πέμπτης η θερμοκρασία δεν φαίνεται να ξεπερνά τους 26 με 27 βαθμούς στα βόρεια, τους 28 με 29 βαθμούς στα κεντρικά και νότια ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ίσως παραμείνουν αρκετά ψηλά οι θερμοκρασίες φτάνοντας τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους.

Οι θερμές αέριες μάζες αποχωρούν από την χώρα μας για να έρθουν πιο ψυχρές.


Εκτός από την πτώση της θερμοκρασίας αναμένουμε και μία πρόσκαιρη αλλαγή του καιρού καθώς το αντικυκλωνικό πεδίο υψηλών πιέσεων θα κινηθεί νοτιοανατολικότερα, επιτρέποντας την διέλευση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής ''εξπρές'' από τα δυτικά.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής θα είναι οι πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα επηρεάζουν από το απόγευμα - βράδυ της Πέμπτης το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα και πιθανώς την βόρεια Πελ/νησο. Μάλιστα σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται ότι τα φαινόμενα κατά τόπους από αργά το βράδυ της Πέμπτης μέχρι νωρίς το πρωί της Παρασκευής να έχουν και αρκετά έντονο χαρακτήρα, ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες θα είμαστε σε θέση να πούμε τις επόμενες ημέρες.

Η παραπάνω καιρική εξέλιξη θα διατηρηθεί μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής όπου και η Κρήτη δεν αποκλείεται να δεχθεί κάποιες βροχές. Μάλιστα μέσα στην Παρασκευή αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας πιθανώς σε λίγο πιο χαμηλά για την εποχή επίπεδα και ενδεχομένως πολύ σημαντική ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο, μέσα στο Σ/Κ όμως ο αίθριος καιρός θα κυριαρχήσει σε όλη την χώρα και ο υδράργυρος θα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα.

Τέλος όσον αφορά το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, αυτό θα συνεχίσει να μας απασχολεί για αρκετό καιρό ακόμα μέχρι την Πέμπτη και θα είναι αρκετά έντονο σε όλη την χώρα. Από την Παρασκευή με την ενίσχυση των βοριάδων φαίνεται πως η σκόνη θα υποχωρήσει.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα ακολουθήσουν αναλυτικές καθημερινές προγνώσεις για όλη την χώρα που θα αναλύουν με λεπτομέρεια την καιρική εξέλιξη.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας