Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 20/07/2020 έως την Κυριακή 26/07/2020

2020-07-18

Αν εξαιρέσουμε τις τοπικές βροχές και καταιγίδες που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, σε γενικές γραμμές ο καιρός την εβδομάδα που μας πέρασε ήταν πολύ καλός για τις περισσότερες περιοχές, με το μελτέμι στο Αιγαίο να έχει το «πάνω χέρι» το μεγαλύτερο διάστημα και την θερμοκρασία να κυμαίνεται σε σχεδόν κανονικά για την εποχή επίπεδα. Όπως τελειώνει λοιπόν αυτή η εβδομάδα, έτσι θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει η επόμενη στην χώρα μας, με τον καιρό μάλιστα να είναι ακόμη καλύτερος καθώς ακόμα και η μερική αστάθεια στα ορεινά ηπειρωτικά φαίνεται να σταματάει. Παράλληλα οι βοριάδες στο Αιγαίο αν και τις τελευταίες ώρες έχουν εξασθενίσει κάπως, αναμένεται να ενισχυθούν εκ νέου και να αγγίζουν εντάσεις της τάξεως των 7 και ίσως 8 Μποφόρ, ενώ ενδιαφέρον αποκτά το θερμοκρασιακό σκέλος καθώς προς τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται μια αρκετά αξιόλογη άνοδος του υδραργύρου και τις τελευταίες 2 με 3 ημέρες του μήνα δεν αποκλείεται μια αξιόλογη θερμή εισβολή.

Το παραπάνω διάγραμμα περιγράφει την μεταβολή της θερμοκρασίας στην στάθμη των 850hPa (υψόμετρο 1500 μέτρων) για την περιοχή της Αθήνας. Η κόκκινη καμπύλη μας δείχνει την μέση θερμοκρασιακή τιμή για την περίοδο που διανύουμε και η λευκή τον μέσο όρο όλων των σεναρίων του προγνωστικού μοντέλου GFS. Η σταδιακή ανοδική πορεία της λευκής καμπύλης υποδηλώνει την άνοδο της θερμοκρασίας η οποία θα μεταφραστεί σε αρκετή ζέστη ιδιαίτερα για τα ηπειρωτικά το ερχόμενο Σ/Κ και σε πιθανό κύμα αξιόλογης θερμής εισβολής το διάστημα 28 με 30 Ιουλίου. 


Στο παραπάνω διάγραμμα περιγράφεται η διεύθυνση και η ένταση των ανέμων στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου. Η σταδιακή ανοδική πορεία των καμπυλών, υποδηλώνουν την σημαντική ενίσχυση του μελτεμιού. 


Ξεκινώντας λοιπόν από την Δευτέρα, ο καιρός θα είναι πολύ καλός σε όλη την χώρα, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ορεινά ενώ η πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης είναι μικρή. Οι άνεμοι και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με εντάσεις 4 με 5 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά περί τους 33 με 35 βαθμούς και στα νησιά περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Πολύ καλός θα είναι ο καιρός και το διήμερο Τρίτη - Τετάρτη ενώ την Πέμπτη υπάρχει μικρή πιθανότητα να βρέξει τοπικά στα βουνά της βόρειας Ελλάδας. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση «αγγίζοντας» τα 6 με 7 Μποφόρ και πιθανώς κατά τόπους τα 8 Μποφόρ (στο Ιόνιο οι ΒΔ άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 Μποφόρ). Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά όπου ενδέχεται να πλησιάσει τους 36 βαθμούς Κελσίου ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ιδίως τα Δωδεκάνησα θα ανέβει ο υδράργυρος κοντά στους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Δεν αλλάζει κάτι στο σκηνικό του καιρού και το τελευταίο τριήμερο της εβδομάδας με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί σε όλη την χώρα, ωστόσο η θερμοκρασία φαίνεται να σημειώνει νέα άνοδο ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά και πιθανώς θα φτάσει τοπικά τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν αναλυτικές προγνώσεις καιρού που θα περιγράφουν με ακρίβεια την όλη εξέλιξη, ενώ παράλληλα θα δούμε κατά πόσο αξιόλογη θα είναι η θερμή εισβολή το διάστημα 28 με 30 Ιουλίου. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν φαίνεται να λαμβάνει διαστάσεις καύσωνα, ωστόσο η πιθανότητα να καταγραφούν θερμοκρασίες της τάξεως των 40 βαθμών Κελσίου κατά τόπους, είναι υπαρκτή. 

Την αναλυτική εξέλιξη του καιρού για την Κυριακή 19/07/2020, μπορείτε να την δείτε εδώ: https://www.hellasmeteo.gr/l/liges-topikes-vroches-sta-voreiodytika-o-kairos-tin-kyriaki-19-07-2020/

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας