Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 21/09/2020 έως την Κυριακή 27/09/2020

2020-09-20

Μετά την πολύ σοβαρή κακοκαιρία που προκάλεσε το ιδιαίτερα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό «Ιανός» (όπως ονομάστηκε από το ΕΑΑ), τις τελευταίες ώρες οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, καθώς το κέντρο του χαμηλού (σαφώς εξασθενημένο πλέον), κινείται νοτίως της Κρήτης, η οποία αποτελεί την τελευταία περιοχή που επηρεάστηκε από τοπικά έντονα καιρικά φαινόμενα. Φυσικά το σύστημα αυτό δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας μας και ιδιαίτερα στα νησιά του κεντρικού Ιονίου (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη) εξαιτίας των πολύ θυελλωδών ανέμων (εντάσεις έως 12 Μποφόρ), καθώς επίσης σε κεντρική - νότια Θεσσαλία και βόρεια Στερεά Ελλάδα όπου έπεσαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής μέσα σε λίγη ώρα δημιουργώντας πλημμυρικά επεισόδια

Ο Ιανός, έχει πλέον υποβαθμιστεί σε βαρομετρικό χαμηλό, η θέση του οποίου βρισκόταν στις 12:00μμ. νοτιοανατολικά της Κρήτης!!


Πέρα πάντως από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που μας επηρέασαν, τις τελευταίες ώρες έχουμε και μια αρκετά αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, τόσο ως προς τις ελάχιστες όσο και ως προς τις μέγιστες τιμές, προϊδεάζοντας μας πως πλέον βαδίζουμε στην εποχή του Φθινοπώρου.


Αφήνουμε πίσω μας λοιπόν τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες και πάμε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι καιρικά την νέα εβδομάδα.


Αρχικά αυτό που θα πρέπει να πούμε, είναι ότι και τις επόμενες ημέρες ο καιρός θα καταστεί αρκετά άστατος για αρκετές περιοχές της χώρας μας, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα λείψουν τοπικά οι βροχές και οι καταιγίδες. Ο πιο άστατος καιρός καθ'όλη την διάρκεια της νέας εβδομάδας, θα πρέπει να εντοπίζεται σχεδόν σε όλη την δυτική Ελλάδα όπου και κατά περιόδους θα έχουμε σχετικά καλό καιρό με ηλιοφάνεια, συνθήκες οι οποίες θα εναλλάσσονται με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.

Μία κάπως πιο γενικευμένη επιδείνωση του καιρού, φαίνεται να έχουμε την ερχόμενη Τετάρτη από το βράδυ μέχρι το πρώτο μισό της Πέμπτης, εξαιτίας μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής, η οποία και πάλι θα επηρεάσει κυρίως την δυτική Ελλάδα από πιθανώς δυνατές βροχές και ισχυρές καταιγίδες, ωστόσο τα φαινόμενα θα κινηθούν ανατολικότερα και κατά πάσα πιθανότατα θα επηρεάσουν αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας (πιθανώς και αρκετά νησιά του Αιγαίου).


Από κει και πέρα για το τελευταίο τριήμερο της εβδομάδας, διαφαίνεται και πάλι πολύ άστατος καιρός στην δυτική Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες ίσως τοπικά ισχυρές, ενώ για την υπόλοιπη χώρα (με βάση πάντα τα τωρινά προγνωστικά στοιχεία), ίσως έχουμε κάποιες τοπικές βροχές στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Όσον αφορά την εξέλιξη της θερμοκρασίας, τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μια μικρή καθημερινή άνοδο του υδραργύρου, η οποία θα κορυφωθεί την Παρασκευή οπότε και είναι αρκετά πιθανό να σημειωθούν θερμοκρασίες της τάξεως των 30 με 31 βαθμών Κελσίου κατά τόπους. Το Σ/Κ όμως θα έχουμε και πάλι πτώση του υδραργύρου στα κανονικά σχεδόν επίπεδα σε όλη την χώρα, ενώ οι νυχτερινές και πρωινές ώρες θα είναι αρκετά ψυχρές ιδιαίτερα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Διάγραμμα θερμοκρασίας στην στάθμη των 850hPa (υψόμετρο 1500 μέτρων) για την περιοχή της Αθήνας σύμφωνα με το παγκόσμιο αριθμητικό προγνωστικό μοντέλο GFS. Η κόκκινη καμπύλη μας δείχνει την μέση θερμοκρασιακή τιμή για την αντίστοιχη περίοδο, ενώ οι υπόλοιπες καμπύλες αποτελούν τα πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της θερμοκρασίας. Παρατηρούμε πως το διάστημα 25 με 27 Σεπτέμβρη, θα έχουμε μια άνοδο του υδραργύρου, πάνω από κανονικά για την εποχή επίπεδα, γρήγορα όμως θα ακολουθήσει πτώση!!


Από πλευράς ανέμων, το πρώτο μισό της εβδομάδας θα κυριαρχήσει ο βοριάς στο Αιγαίο με την ένταση ωστόσο δύσκολα να ξεπερνά τα 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέει μεταβλητός άνεμος, όχι πάνω από 4 Μποφόρ. Το ερχόμενο Σ/Κ όμως φαίνεται να βγαίνει πολύ δυνατός Δ-ΝΔ άνεμος σε όλη την Ελλάδα με την ένταση να φτάνει τα 6 με 7 Μποφόρ και ίσως τοπικά και τα 8 Μποφόρ.


Πάμε λοιπόν να δούμε πολύ συνοπτικά τον καιρό ημέρα - ημέρα, μέχρι την Κυριακή 27/09:


Ξεκινώντας από την Δευτέρα, σε γενικές γραμμές θα έχουμε αρκετά καλό καιρό σε όλη την χώρα με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, δεν θα λείψουν όμως οι νεφώσεις κυρίως από Θράκη, ανατολική Στερεά Ελλάδα, Κρήτη και από τα ορεινά της Ηπείρου, οπότε σε αυτές τις περιοχές είναι πιθανό να βγάλει ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και πολύ τοπικά στα κεντρικά μέχρι 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη την χώρα.

Την Τρίτη αρκετές νεφώσεις αναμένονται στα δυτικά, οπότε μέσα στην ημέρα κατά πάσα πιθανότατα θα σημειωθούν τοπικές βροχές σε κεντρικό και βόρειο Ιόνιο καθώς και στα δυτικά παράκτια της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Στα υπόλοιπα ο καιρός θα είναι αρκετά καλός. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα πνέουν με εντάσεις έως 6 Μποφόρ και στο Ιόνιο ο νοτιάς θα φτάνει τα 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Τετάρτη περιμένουμε επιδείνωση του καιρού, αρχικά στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και οριακά την βορειοδυτική Πελ/νησο, όπου και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα φαίνεται να κινούνται ανατολικότερα και να επηρεάζουν την δυτική και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας, την Θεσσαλία και τοπικά την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα και Πελ/νησο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή άνοδο στην ανατολική κυρίως χώρα.

Χάρτης υετού από το προγνωστικό μοντέλο ECMWF το μεσημέρι της Τετάρτης!!


Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές, φαίνεται να έχουμε σε αρκετές περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας το πρώτο μισό της Πέμπτης, με σταδιακή βελτίωση από κει και ύστερα. Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Την Παρασκευή, φαίνεται γενικά αρκετά καλός καιρός σε όλη την χώρα και μόνο στα βορειοδυτικά (βόρειο Ιόνιο και Ήπειρος), είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει αρκετά και θα πλησιάσει στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος για το Σ/Κ, τα πράγματα δεν έχουν γίνει ακόμα ξεκάθαρα, καθώς φαίνεται ότι στην περιοχή της κεντρικής Ευρώπης, θα έχουμε αποκοπή μιας ψυχρής λίμνης, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμα που ακριβώς θα γίνει αυτή η αποκοπή. Παρ'όλα αυτά κατά πάσα πιθανότατα θα έχουμε κάποιες αξιόλογες βροχές σε μεγάλο κομμάτι της δυτικής Ελλάδας, δεν αποκλείεται πάντως να έχουμε και κάτι πιο γενικευμένο αυτό το διήμερο. Το σχεδόν βέβαιο πάντως είναι ότι μετά από αυτήν την σύντομη άνοδο της θερμοκρασίας, θα έχουμε αισθητή πτώση σε όλη την χώρα, ενώ μάλλον θα κυριαρχήσει πολύ ισχυρός Δ-ΝΔ άνεμος με αρκετά υψηλές εντάσεις.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, καθημερινά θα φροντίσουμε να σας ενημερώνουμε μέσα από τις αναλυτικές μας προγνώσεις όπου και θα περιγράφουμε με λεπτομέρεια την εξέλιξη του καιρού. Φυσικά, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε και με νέα εκτίμηση. Να είστε όλες και όλοι καλά και να έχετε μια πολύ καλή εβδομάδα!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας