Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 21/12/2020 έως την Κυριακή 27/12/2020

2020-12-20

Μπορεί το σκηνικό του καιρού τις τελευταίες ημέρες να έχει βελτιωθεί σημαντικά, μετά από εκείνο το διάστημα των διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών που επηρέαζαν την χώρα μας με συνεχόμενες βροχές και καταιγίδες, ωστόσο η συννεφιά αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ημερών, μη επιτρέποντας τα μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη την χώρα. Παρ' όλα αυτά οι καιρικές συνθήκες είναι γενικά ήπιες αυτές τις ημέρες, με τις όποιες βροχές να είναι πολύ περιορισμένες και να έχουν πολύ ασθενή χαρακτήρα, τους ανέμους να πνέουν ιδιαίτερα ασθενείς στα Πελάγη και την θερμοκρασία να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.

Στην τελευταία μας εκτίμηση είχαμε κάνει μία προσπάθεια να ερμηνεύσουμε την τάση του καιρού μέχρι το τέλος του έτους που διανύουμε και είχαμε αναφερθεί στις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν ανήμερα των Χριστουγέννων. Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, επιβεβαιώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εκτίμηση αυτή, οπότε όπως όλα δείχνουν πράγματι την ημέρα των Χριστουγέννων ο καιρός θα είναι γενικά ήπιος, με μόνη εξαίρεση την δυτική Ελλάδα όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν και κάποιες ασθενείς τοπικές βροχές. Μάλιστα φαίνεται επίσης ότι οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν, θα είναι αρκετά πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, προσεγγίζοντας κατά τόπους τους 18 βαθμούς Κελσίου (τοπικά ίσως και παραπάνω). Παράλληλα είχαμε γράψει πως προς την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, κάτι δείχνει ότι πάει να αλλάξει στο σκηνικό του καιρού, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται σε λίγο πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Για να βάλουμε όμως τα πράγματα σε μία σειρά, όσον αφορά τον καιρό των επόμενων ημερών, την Δευτέρα και την Τρίτη θα συνεχίσουμε να έχουμε αρκετές νεφώσεις στις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές, ενώ θα σημειωθούν και κάποιες ασθενείς τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου και σε περιοχές της βορειοδυτικής και βόρειας Ελλάδας, με λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά, όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο. Το ενδιαφέρον εκείνων των ημερών στρέφεται κυρίως στο θερμοκρασιακό κομμάτι όπου αναμένεται μία αξιόλογη πτώση του υδραργύρου σχεδόν σε όλη την χώρα, πιο αισθητή όμως στα βορειοανατολικά (Θράκη, κεντρικό - βόρειο Αιγαίο) ενώ παράλληλα θα ενισχυθούν λίγο οι βοριάδες στο Αιγαίο στα 5 με 6 Μποφόρ.

Χάρτης αερίων μαζών στην στάθμη των 850hPa (υψόμετρο περίπου 1400 μέτρων) για την ημέρα της Τρίτης 22/12/2020. Όπως παρατηρείται, τα πιο σκούρα χρώματα εντοπίζονται στην βορειοανατολική Ελλάδα όπου θα κάνει κρύο και μάλιστα αρκετό ιδιαίτερα στην Θράκη, ενώ όσο πιο δυτικά και νότια, τόσο πιο μαλακός θα είναι ο καιρός.


Από κει και πέρα το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη αναμένεται να επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός σε ολόκληρη την χώρα, με λίγες νεφώσεις, αρκετή ηλιοφάνεια και σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ την Παρασκευή 25 του μήνα θα έχουμε νέα άνοδο του υδραργύρου σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά για την εποχή, γενικά αίθριο καιρό και πιθανώς λίγες ασθενείς τοπικές βροχές στα δυτικά.

Αιτία αυτής της καλοκαιρίας θα αποτελέσει το πεδίο υψηλών πιέσεων (ο Υποτροπικός Αντικυκλώνας), το οποίο θα ανέλθει σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, καλύπτοντας σχεδόν όλη την νότια Ευρώπη και μεταφέροντας θερμότερες αέριες μάζες.


Από κει και ύστερα όμως και συγκεκριμένα όσον αφορά τον καιρό το τελευταίο Σ/Κ για το έτος 2020, τα προγνωστικά στοιχεία την δεδομένη χρονική στιγμή παρουσιάζουν ακόμα αρκετή ασάφεια και δεν μπορεί να ερμηνευτεί με αξιοπιστία η τάση. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία έχουν παρουσιάσει μία τάση η οποία δείχνει μία ραγδαία αλλαγή του καιρού από τα βορειοδυτικά, με αξιόλογες βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές, αλλά και την πιθανότητα να έχουμε χιονοπτώσεις στην βόρεια Ελλάδα, όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα, ίσως ακόμη και σε πεδινές περιοχές ιδιαίτερα της δυτικής Μακεδονίας και τοπικά της υπόλοιπης βόρειας Ελλάδας. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της έλευσης ενός βαρομετρικού χαμηλού από τα βορειοδυτικά, μεταφέροντας παράλληλα αρκετά ψυχρές αέριες μάζες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που κατά πάσα πιθανότατα θα καταφέρουν να κατέλθουν μέχρι την βόρεια Ελλάδα, ρίχνοντας έτσι πολύ αισθητά την θερμοκρασία.Σε κάθε περίπτωση, τον πρώτο λόγο φαίνεται να έχει η δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα με πιθανώς αξιόλογες βροχές, ενώ τις επόμενες ημέρες θα εκτιμήσουμε καλύτερα το κατά πόσο θα «καταφέρει» να επιδεινωθεί ο καιρός και στην υπόλοιπη χώρα και το αν πράγματι θα «μπορέσουν» οι χιονοπτώσεις να κατέβουν σε τόσο χαμηλά υψόμετρα. Προς το παρόν, κρατάμε την εξέλιξη του καιρού μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων όπου όπως περιγράψαμε παραπάνω θα έχουμε ήπιες συνθήκες. Να είστε όλες και όλοι καλά!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας