Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 22/06/2020 έως την Κυριακή 28/06/2020

2020-06-20

Άλλη μία εβδομάδα ολοκληρώνεται, με τον καιρό να παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά από περιοχή σε περιοχή. Από την μία η κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα καθώς και οι περισσότερες νησιωτικές περιοχές είχαν καθ'όλη την διάρκεια της εβδομάδας πολύ καλές και σχεδόν καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί. Από την άλλη στην βόρεια Ελλάδα και κυρίως από την κεντρική Μακεδονία και ανατολικότερα, η αστάθεια ήταν ένα σχεδόν καθημερινό φαινόμενο καθώς τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας εκδηλώνονταν μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες που είχαν και έντονο χαρακτήρα ενώ δεν έλειψαν οι χαλαζοπτώσεις. Μάλιστα την νύχτα της περασμένης Τρίτης, μία ισχυρή καταιγίδα έπληξε μεγάλο μέρος της κεντρικής και τοπικά της ανατολικής Μακεδονίας δημιουργώντας τοπικά προβλήματα ενώ συγκεκριμένα στην Δράμα σημειώθηκε σφοδρή χαλαζόπτωση η οποία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα.

Στις τελευταίες μας εκτιμήσεις είχαμε τονίσει το ενδεχόμενο μίας αρκετά έντονης αστάθειας στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας που θα προκαλούσε βροχές και καταιγίδες όχι μόνο στα βόρεια, αλλά σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά καθώς επίσης και σε νησιωτικές περιοχές. Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω και έτσι όσον αφορά τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού με έντονες βροχές, ισχυρές καταιγίδες και νέες χαλαζοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Η αιτία που θα προκαλέσει αυτήν την εκρηκτική αστάθεια, είναι μία «ψυχρή λίμνη», η οποία θα εγκατασταθεί πάνω από την χώρα μας και σταδιακά μέρα με την μέρα θα εξασθενεί.


Από κει και ύστερα φαίνεται ότι προς τα τέλη της νέας εβδομάδας θα «ενεργοποιηθεί» το μελτέμι στο Αιγαίο και το φαινόμενο της αστάθειας θα αποχωρήσει, καθιστώντας τον καιρό αίθριο.

Το παραπάνω διάγραμμα αποτυπώνει την ένταση και την διεύθυνση των ανέμων στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου. Στην περικυκλωμένη περιοχή του διαγράμματος διαπιστώνεται η ανοδική πορεία της καμπύλης και υποδηλώνει την ενίσχυση των βοριάδων.


Ξεκινώντας λοιπόν από την Δευτέρα ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος στις περισσότερες περιοχές και θα εκδηλώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες σε περιοχές της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και πιθανώς στα νησιά του Ιονίου και του βορειοανατολικού Αιγαίου. Ωστόσο καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει μεγαλύτερη επιδείνωση και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στην Θράκη, τις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας, την Ήπειρο, την Θεσσαλία (κυρίως την δυτική, την κεντρική και την βόρεια), τις περισσότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και την κεντρική και βόρεια Πελ/νησο. Τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα έχουν πολύ έντονο χαρακτήρα και θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις πιθανώς ισχυρές. Κάποιες βροχές φαίνεται να εκδηλώνονται επίσης στα ορεινά των νησιών του κεντρικού και βόρειου Ιονίου και του βορειοανατολικού Αιγαίου ενώ και κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών θα επιμείνουν τα καιρικά φαινόμενα κυρίως από την Θεσσαλία και βορειότερα (κυρίως η κεντρική Μακεδονία) όπου και θα είναι τοπικά ισχυρά. Από πλευράς ανέμων, αυτοί θα πνέουν μέτριοι στο Ιόνιο από Β διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ ενώ στο Αιγαίο θα είναι ασθενείς εκτός από την Κρήτη όπου οι Δ άνεμοι θα φτάνουν τα 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη την χώρα.

Χάρτης υετού από το παγκόσμιο αριθμητικό προγνωστικό μοντέλο GFS για το μεσημέρι της Δευτέρας στην χώρα μας!!


Παρόμοιες καιρικές συνθήκες αναμένονται και την Τρίτη καθώς στις ίδιες περιοχές αναμένεται έντονη αστάθεια με τοπικά ισχυρές βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα θα σημειώνονται κυρίως κατά την διάρκεια των μεσημβρινών - απογευματινών ωρών, ωστόσο και πάλι το βράδυ κυρίως στα βόρεια θα διατηρηθούν τοπικά έντονες μπόρες. Παράλληλα πιθανότητα για αστάθεια υπάρχει και για την Κρήτη με τοπικές βροχές το μεσημέρι και το απόγευμα. Επιπλέον οι άνεμοι τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί.

Χάρτης υετού για το μεσημέρι της Τρίτης!!


Την Τετάρτη η αστάθεια θα είναι πιο περιορισμένη και θα επηρεάζει την δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα (βορειοδυτική Στερεά Ελλάδα και Ήπειρος) καθώς και τα περισσότερα τμήματα της βόρειας Ελλάδας. Σε αυτές τις περιοχές το μεσημέρι και το απόγευμα θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, πιο τοπικού χαρακτήρα αλλά και πάλι αρκετά έντονες με πιθανότητα για τοπικές χαλαζοπτώσεις. Στα υπόλοιπα ο καιρός θα είναι καλύτερος εκτός από τα ορεινά -ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας Πελ/νησου και ίσως της κεντρικής και βόρειας Στερεάς Ελλάδας όπου δεν αποκλείονται τοπικές μπόρες ή και πρόσκαιρη καταιγίδα. Η θερμοκρασία δείχνει να σημειώνει μικρή άνοδο.

Και την Πέμπτη φαίνεται ότι η αστάθεια θα παραμείνει τόσο στην δυτική όσο και στην βόρεια Ελλάδα (δυτική Στερεά Ελλάδα, Ήπειρος, δυτική - βόρεια Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη) με βροχές και καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας και πάλι κατά τόπους πολύ ισχυρές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή άνοδο.

Από την Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή φαίνεται ότι η αστάθεια θα περιοριστεί περισσότερο και θα επηρεάζει τα βορειοδυτικά (ορεινά - ημιορεινά Ηπείρου και δυτικής Μακεδονίας) με τοπικές βροχές και διάσπαρτες καταιγίδες. Παράλληλα το μελτέμι στο Αιγαίο θα είναι αρκετά ενισχυμένο και θα φτάνει τα 7 Μποφόρ (πιθανώς και τα 8 Μποφόρ κατά τόπους) ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο ακόμα.

Παρακάτω παραθέτουμε την εβδομαδιαία πρόγνωση καιρού μέσα από τα μετεωγράμματα για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη:


Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες προγνώσεις που θα περιγράφουν αναλυτικά την πορεία του καιρού στην χώρα μας, ενώ κατά πάσα πιθανότατα θα εκδοθούν και έκτακτα καιρικά δελτία όπου θα επισημαίνονται οι περιοχές που χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής. Καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους!! 

Η πρόγνωση του καιρού την Κυριακή 21/06/2020https://www.hellasmeteo.gr/l/topika-ischyres-vroches-kai-kataigides-sta-voreia-o-kairos-tin-kyriaki-21-06-2020/

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας