Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 24/08/2020 έως την Κυριακή 30/08/2020

2020-08-23

Αν εξαιρέσουμε την βόρεια Ελλάδα όπου κατά τόπους και κατά διαστήματα σημειώθηκαν βροχές και καταιγίδες την εβδομάδα που μας πέρασε (στην Θάσο μάλιστα τα φαινόμενα ήταν αρκετά έντονα και δημιούργησαν προβλήματα), σε γενικές γραμμές ο καιρός κύλησε πολύ ομαλά όλες τις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα η θερμοκρασία κυμάνθηκε σε άκρως καλοκαιρινά επίπεδα, ξεπερνώντας μάλιστα αρκετές φορές τοπικά τα κανονικά για την εποχή, ενώ για άλλη μία φορά κυριάρχησε το ισχυρό μελτέμι στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Έτσι όπως λοιπόν κύλησε η προηγούμενη εβδομάδα στην χώρα μας, με παρόμοιες σχεδόν καιρικές συνθήκες θα κυλήσει και η νέα εβδομάδα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο αίθριος καιρός θα επικρατήσει σε γενικές γραμμές στις περισσότερες περιοχές, η θερμοκρασία θα κυμαίνεται έως και πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (ειδικά το ερχόμενο Σ/Κ) και το μελτέμι στο Αιγαίο θα διατηρηθεί, όχι όμως τόσο ισχυρό όπως την προηγούμενη εβδομάδα.

Μοναδική εξαίρεση από αυτήν την καλοκαιρία, φαίνεται να αποτελεί το διάστημα από αργά το μεσημέρι της Τρίτης μέχρι και το πρωί της Τετάρτης. Αυτές τις ώρες, φαίνεται ότι θα διέλθει μια σύντομη ατμοσφαιρική διαταραχή από την βόρεια Ιταλία στην περιοχή μας, η οποία και θα δώσει κάποιες πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες κυρίως στην βόρεια Ελλάδα. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εξ'ολοκλήρου από τα προγνωστικά στοιχεία η τροχιά της διαταραχής, ωστόσο η βόρεια Ελλάδα είναι αυτή που συγκεντρώνει πιο αυξημένες πιθανότητες για τοπικές βροχές και καταιγίδες, χωρίς πάντως να αποκλείεται τα φαινόμενα να μεταφερθούν και λίγο πιο νότια.


Όλες τις υπόλοιπες ημέρες αναμένεται γενικά καλοκαιρία σε όλη την χώρα, με την πιθανότητα για κάποια αστάθεια στα βουνά της βόρειας Ελλάδας να είναι ελάχιστη.

Μάλιστα για τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας και συγκεκριμένα το Σ/Κ, τα προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, δείχνουν μία αρκετά σημαντική άνοδο του υδραργύρου, ο οποίος θα κυμανθεί πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πλησιάσει πιθανώς κατά τόπους τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Σε αντίθεση με την χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, όπου θα κυριαρχήσουν οι πιο θερμές αέριες μάζες, στην δυτική Ευρώπη το ερχόμενο Σ/Κ, αναμένεται σοβαρή πτώση της θερμοκρασίας σε φθινοπωρινά επίπεδα. 


Από κει και ύστερα, αν και βρισκόμαστε χρονικά αρκετά μακριά, μετά την σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, θα πρέπει να ακολουθήσει μία πτώση (γύρω στις 2 με 4 Σεπτέμβρη) η οποία δείχνει να είναι αξιόλογη, περισσότερα όμως για αυτήν την εξέλιξη θα πούμε τις επόμενες ημέρες.


Πάμε λοιπόν τώρα να δούμε πολύ γενικά την εξέλιξη του καιρού ημέρα - ημέρα μέχρι την Κυριακή 30/08/2020:

Την Δευτέρα αναμένεται γενικά πολύ καλός καιρός στην χώρα μας με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί και μόνο τις θερμές ώρες της ημέρας θα συννεφιάσει κατά τόπους στα κεντρικά, τα δυτικά και τα βόρεια με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς στα βουνά της Μακεδονίας. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα πνέουν γύρω στα 5 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει μεταβολή.

Την Τρίτη αν και η ημέρα θα ξεκινήσει πολύ καλά σχεδόν παντού, από αργά το μεσημέρι αναμένεται πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού στα βόρεια και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Ερωτηματικό αποτελούν οι νοτιότερες περιοχές, κατά πάσα πιθανότατα όμως θα επηρεαστούν τμήματα της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς Ελλάδας. Μάλιστα τα φαινόμενα δεν αποκλείεται πρόσκαιρα και τοπικά να είναι έντονα (κυρίως σε δυτική και κεντρική Μακεδονία), περισσότερα όμως θα πούμε σε νεότερη πρόγνωση. Η θερμοκρασία και πάλι δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν.

Την Τετάρτη αναμένεται γενικά βελτιωμένος καιρός σε όλη την χώρα, με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει τοπικά στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα ενισχυθούν λίγο και πάλι φτάνοντας τα 6 με 7 Μποφόρ ενώ στο Ιόνιο η ένταση θα κυμαίνεται γύρω στα 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.

Το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή δεν αναμένεται τίποτα το ιδιαίτερο σε γενικές γραμμές, ενώ το Σ/Κ με βάση τα τελευταία δεδομένα, θα πρέπει να περιμένουμε μία αξιόλογη άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη την χώρα (τοπικά ενδέχεται να ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου).

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για ότι νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε άμεσα μέσα από τις καθημερινές μας αναλυτικές προγνώσεις!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας