Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 25/05/2020 έως την Κυριακή 31/05/2020

2020-05-23

Εύκολα θα μπορούσε κανείς να πει ότι η εβδομάδα που μας πέρασε, παρουσίασε ουσιαστικά δύο διαφορετικά καιρικά «πρόσωπα». Και αυτό διότι από την μία στο ξεκίνημα αυτής ήρθαμε αντιμέτωποι με μία ασυνήθιστα ισχυρή και μεγάλης διάρκειας θερμή εισβολή για την εποχή (κάτι που είχε ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα) η οποία σε καθημερινή βάση ανέβαζε τον υδράργυρο κατά τόπους πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Από την άλλη δε και για το 2ο μισό ο υδράργυρος με μία εντυπωσιακή πτώση επανήλθε σε σχεδόν κανονικά για την εποχή επίπεδα (ακόμη και λίγο πιο κάτω από το κανονικό για ορισμένες περιοχές) ενώ παράλληλα είχαμε μια αξιόλογη έως σοβαρή επιδείνωση του καιρού που προκάλεσε βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους είχαν και μεγάλη ένταση αλλά και μεγάλη διάρκεια (ιδιαίτερα στην κεντρική Μακεδονία).

Αφήνουμε λοιπόν πίσω μας αυτήν την... ομολογουμένως άστατη εβδομάδα και πάμε σε μία νέα η οποία μας επιφυλάσσει έντονη αστάθεια με κατά διαστήματα και κατά τόπους έντονες βροχές, ισχυρές καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις αλλά και θερμοκρασίες κανονικές έως και σχετικά χαμηλές για την εποχή.

Το ισχυρό αντικυκλωνικό πεδίο υψηλών πιέσεων στην δυτική Ευρώπη θα επεκταθεί σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη με αποτέλεσμα να κατέλθουν πιο ψυχρές αέριες μάζες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και κατά συνέπεια και στην χώρα μας, καθιστώντας τον καιρό έντονα άστατο.


Κατάβαση πιο ψυχρών αερίων μαζών στην χώρα μας.


Οι ψυχρότερες αυτές αέριες μάζες δείχνουν την τάση να εγκαθίστανται πάνω από την περιοχή μας για αρκετές ημέρες, ως εκ τούτου από το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας μέχρι το τέλος αυτής θα μας συνοδεύουν οι βροχές και οι καταιγίδες που κατά διαστήματα θα έχουν μεγάλη ένταση, αρκετή διάρκεια ενώ θα παρατηρηθούν και χαλαζοπτώσεις.

Ήδη λοιπόν από την Δευτέρα 25/05 αναμένεται να πάρουμε μια πρώτη γεύση καθώς θα έχουμε αστάθεια με μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας, της Πελ/νησου καθώς επίσης της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τοπικές βροχές θα έχουμε επίσης σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο καθώς ο καιρός θα είναι πολύ καλός. Από πλευράς ανέμων, αυτοί δεν φαίνεται να ξεπερνούν τα 5 με 6 Μποφόρ στα Πελάγη και θα πνέουν από Β διευθύνσεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την Τρίτη όμως αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού καθώς θα μας απασχολήσουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελ/νησου. Τα φαινόμενα κατά τόπους δείχνουν να είναι πολύ έντονα και να παρουσιάζουν σημάδια πολύ μεγάλης ραγδαιότητας, θα συνοδευτούν κατά τόπους από χαλάζι και θα διατηρηθούν και κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών, επηρεάζοντας παράλληλα το βόρειο Αιγαίο (Σποράδες) και ίσως τμήμα των Κυκλάδων. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Σχεδόν παρόμοια θα είναι η καιρική κατάσταση και την Τετάρτη με πολλές βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες σε όλες σχεδόν τις ηπειρωτικές περιοχές (ίσως τα πολύ δυτικά έχουν κάπως καλύτερο καιρό, ωστόσο θα το δούμε καλύτερα τις επόμενες ώρες). Παράλληλα και στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα στις Σποράδες αναμένονται αρκετές βροχές και τοπικές καταιγίδες μέσα στην ημέρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμαίνεται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές.

Άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες θα έχουμε από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή στην χώρα μας σε καθημερινή βάση, με τα φαινόμενα να εντοπίζονται στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας, ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες για το που θα εντοπίζονται κυρίως αυτά θα έχουμε τις επόμενες ημέρες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αυτές τις ημέρες μικρή άνοδο και θα κυμαίνεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, η εβδομάδα αυτή θα είναι άκρως βροχερή στην χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες καθημερινές αναλυτικές προγνώσεις που θα αναλύουν με λεπτομέρεια την εξέλιξη του καιρού.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας