Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 27/07/2020 έως την Κυριακή 02/08/2020

2020-07-26

Άλλη μία εβδομάδα ολοκληρώθηκε με τον καιρό στην χώρα μας να διατηρείται πολύ καλός έως και καλοκαιρινός, καθώς η ηλιοφάνεια και το ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο, αποτέλεσαν τα κύρια χαρακτηριστικά όλη αυτήν την περίοδο. Δεν έλειψαν πάντως και κάποια τοπικά φαινόμενα ιδίως το περασμένο Σάββατο στην δυτική και κεντρική Μακεδονία όπου σημειώθηκαν τοπικές καταιγίδες, ωστόσο αυτό δεν επηρέασε το γενικό καλοκαιρινό κλίμα που επικρατεί όλες αυτές τις ημέρες.

Στην τελευταία μας εκτίμηση είχαμε μιλήσει για τις αρκετά υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν αυτό το Σ/Κ αλλά και για το ενδεχόμενο ακόμη υψηλότερων θερμοκρασιών τις τελευταίες ημέρες του μήνα που διανύουμε. Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία έρχονται για να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω, πράγμα που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αναμένουμε ένα αρκετά ισχυρό κύμα θερμής εισβολής το οποίο τοπικά θα έχει χαρακτηριστικά καύσωνα, αφού η θερμοκρασία σε ηπειρωτικές περιοχές της δυτικής - κεντρικής και βόρειας Ελλάδας θα «αγγίξει» ή και θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Χάρτης διάταξης αερίων μαζών για την ερχόμενη Παρασκευή 31/07, σύμφωνα με το παγκόσμιο αριθμητικό προγνωστικό μοντέλο GFS. Παρατηρούμε πως ολόκληρη η Μεσόγειος αναμένεται να επηρεαστεί από πολύ θερμές αέριες μάζες, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας!!


Από αυτήν την αξιόλογη θερμή εισβολή, θα επηρεαστούν κυρίως η δυτική, η κεντρική και η  βόρεια Ελλάδα, ενώ το πολύ ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο θα προσπαθήσει να διατηρήσει σε πιο ανεκτά επίπεδα τον υδράργυρο στα νησιά και τα ανατολικά ηπειρωτικά (από την ανατολική Στερεά Ελλάδα και νοτιότερα), ωστόσο και εδώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Παράλληλα σε γενικές γραμμές ο αίθριος καιρός θα διατηρηθεί σε όλη την χώρα, ενώ στα τέλη της εβδομάδας (γύρω στις 2 Αυγούστου), υπάρχει υποψία αστάθειας με βροχές και καταιγίδες, αλλά αυτό είναι κάτι που θα εξετάσουμε με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία τις επόμενες ημέρες.


Ξεκινώντας λοιπόν από την Δευτέρα, ο καιρός σε γενικές γραμμές θα είναι πολύ καλός με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα. Παρ'όλα αυτά το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ορεινά και ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και στα βορειότερα τμήματα των νομών Ροδόπης και Ξάνθης (με πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες). Από πλευράς ανέμων, αυτοί θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο με εντάσεις 5 με 7 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος σε ολόκληρη την χώρα ενώ λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι και το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς και τοπικά. Το μελτέμι στο Αιγαίο θα πνέει αρκετά ισχυρό στα 6 με 7 Μποφόρ και πιθανώς τοπικά ακόμη και 8 Μποφόρ ενώ στο Ιόνιο η ένταση των ανέμων δεν θα ξεπερνά τα 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σχεδόν στα ίδια επίπεδα, με την ζέστη στα δυτικά και τοπικά τα βόρεια να είναι πιο έντονη, καθώς οι μέγιστες τιμές θα κυμαίνονται περί τους 36 με 38 βαθμούς, ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο εξαιτίας των βοριάδων, ο υδράργυρος θα διατηρηθεί πιο χαμηλά.

Παρόμοιες καιρικές συνθήκες περιμένουμε και την Τετάρτη με τον καιρό να διατηρείται αίθριο σε όλη την χώρα, το μελτέμι να είναι αρκετά ισχυρό στο Αιγαίο και την θερμοκρασία να πλησιάζει στα δυτικά (τα ενδότερα τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της βορειοδυτικής Πελ/νησου) και βόρεια (κυρίως το εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας) τους 38 και τοπικά τους 39 βαθμούς, ενώ και πάλι στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο θα διατηρηθεί πιο χαμηλά.

Η Πέμπτη φαίνεται πως θα είναι μια ιδιαίτερα ζεστή ημέρα καθώς πέρα από το γεγονός ότι ο καιρός θα παραμείνει αίθριος σε όλη την χώρα, η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα σκαρφαλώσει στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια στους 39 και πιθανώς στους 40 βαθμούς Κελσίου δημιουργώντας τοπικά συνθήκες καύσωνα, ενώ στα ανατολικά ο υδράργυρος θα ανέβει στους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Τοπικές συνθήκες καύσωνα θα έχουμε και την Παρασκευή αφού η θερμοκρασία στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα σκαρφαλώσει και πάλι σε αρκετές περιοχές στους 40 και ίσως 41 βαθμούς Κελσίου και στα ανατολικά στους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.  

Τέλος όσον αφορά τον καιρό για το ερχόμενο Σ/Κ, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία υποδηλώνουν την πιθανότητα μεταβολής με αστάθεια, η οποία αν επιβεβαιωθεί, θα προκαλέσει κυρίως την Κυριακή βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Μάλιστα οι θερμές αέριες μάζες θα αρχίσουν να υποχωρούν από το Σάββατο πρώτα στα βορειοανατολικά και την Κυριακή φαίνεται πως η θερμοκρασία θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν προγνώσεις που θα περιγράφουν αναλυτικά την εξέλιξη του καιρού που παρουσιάζει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον ως προς το θερμοκρασιακό σκέλος αλλά και για τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Για ότι νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε έγκυρα και έγκαιρα.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας