Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 29/03/2021 έως την Κυριακή 04/04/2021

2021-03-27

Βρισκόμαστε πλέον στα τέλη Μαρτίου και ο καιρός σιγά σιγά έχει αρχίσει να προσαρμόζεται με την εποχή. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ώρες είναι γενικά καλές ενώ και οι θερμοκρασίες αρχίζουν να συμβαδίζουν με την περίοδο που διανύουμε.

Ως προς την εξέλιξη τώρα του καιρού για τις επόμενες ημέρες και πιο συγκεκριμένα για την ερχόμενη εβδομάδα, θα λέγαμε πως τα κύρια χαρακτηριστικά που αναμένονται είναι τα εξής:

1) Οι λίγες τοπικές μπόρες στις ορεινές κυρίως ηπειρωτικές περιοχές στο ξεκίνημα της εβδομάδας.

2) Η πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού από τα βόρεια - βορειοανατολικά, η οποία ουσιαστικά θα σημάνει και μία «χειμωνιάτικη παρένθεση».

3) Η πολύ σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας που αναμένεται στα τέλη της εβδομάδας.

Είχαμε γράψει και στην τελευταία μας εκτίμηση πως πλέον η θερμοκρασία από δω και στο εξής θα παρουσιάσει σταθεροποίηση σε σχεδόν κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ επίσης είχαμε μιλήσει για μία πιθανή ενίσχυση των βοριάδων γύρω στις 30 του μήνα και μια πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά.


Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, επιβεβαιώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραπάνω εκτίμηση, με την μόνη διαφορά ότι αυτή η πρόσκαιρη μεταβολή στην ανατολική και νότια Ελλάδα, δείχνει να είναι κάπως πιο αξιόλογη και από πλευράς φαινομένων και από πλευράς θερμοκρασιών. Φυσικά εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται για κάποια ψυχρή εισβολή, ούτε για κάτι θερμοκρασιακά αντίστοιχο με αυτό που προηγήθηκε, παρ' όλα αυτά η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι αρκετά αξιόλογη, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά στον Απρίλη.

Αφού λοιπόν προηγηθούν οι τοπικές μπόρες στις ορεινές περιοχές της κεντροδυτικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας την ημέρα της Δευτέρας, την Τρίτη αναμένεται να έχουμε μία πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού στην κεντρική, την ανατολική και την νότια Ελλάδα. Οι περιοχές που με τα μέχρι στιγμής στοιχεία συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες για παροδικές βροχές, είναι η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η βόρεια Στερεά Ελλάδα και η Πελ/νησος. Μάλιστα τα φαινόμενα ιδιαίτερα σε ανατολική Θεσσαλία και Πελ/νησο, είναι πιθανό να είναι κατά τόπους αρκετά αξιόλογα χωρίς να αποκλείεται η εκδήλωση καταιγίδας.

Στον παραπάνω χάρτη βλέπουμε πολύ ενδεικτικά, ποιες περιοχές αναμένεται να επηρεαστούν από φαινόμενα την ημέρα της Τρίτης 30/03/2021. Αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με την ένταση και την έκταση των φαινομένων, θα υπάρχουν τις επόμενες ημέρες μέσα από τις καθημερινές μας προγνώσεις!!


Παράλληλα την ημέρα της Τρίτης αναμένεται και η υποχώρηση της θερμοκρασίας στην κεντρική, την ανατολική και την βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας της πολύ σημαντικής ενίσχυσης των βοριάδων στο Αιγαίο όπου η ένταση θα φτάνει τα 7 και κατά τόπους τα 8 Μποφόρ. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τις βροχές, αναμένονται και κάποιες χιονοπτώσεις στα περισσότερα ορεινά των ηπειρωτικών τμημάτων που θα επηρεαστούν από φαινόμενα.

Διάταξη αερίων μαζών την ημέρα της Τρίτης σύμφωνα με το Αμερικανικό προγνωστικό μοντέλο GFS. Όπως βλέπετε, σχετικά κρύες αέριες μάζες αναμένεται να καλύψουν την ανατολική Ελλάδα, ενώ αντίθετα στα δυτικά ο καιρός θα είναι πιο ζεστός. 


Ως προς το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη και ενώ ο καιρός στα δυτικά θα διατηρηθεί αρκετά μαλακός, στην ανατολική χώρα από την Θεσσαλία και ανατολικότερα, θα κάνει αρκετό κρύο για την εποχή. Από πλευράς καιρικών φαινομένων, το ενδιαφέρον φαίνεται να εστιάζεται στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα όπου αναμένονται αρκετές βροχές αλλά και αρκετά πυκνές χιονοπτώσεις στην ορεινή Κρήτη ακόμα και σε υψόμετρα των 1000 με 1100 μέτρων. Κάποια φαινόμενα θα καταφέρνουν να φτάνουν κατά διαστήματα και στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές, κυρίως σε τμήματα κοντά στο Αιγαίο.

Όπως είπαμε και προηγουμένως όμως, όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν μία «χειμωνιάτικη παρένθεση». Αυτό σημαίνει πως από την Παρασκευή 02/04/2021 και ιδιαίτερα το ερχόμενο Σ/Κ, θα πάμε σε μία μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας και μάλιστα αν επιβεβαιωθούν τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, θα «αγγίξουμε» ή και θα ξεπεράσουμε τους 25 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική και νότια Ελλάδα, κάτι το οποίο αναμένεται να συνδυαστεί και με γενικά αίθριο καιρό στο σύνολο της χώρας.Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε σε νεότερο άρθρο. Την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 28/03/2021, μπορείτε να την βρείτε στην ενότητα «Προγνώσεις» ή στην «Αρχική».

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας