Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 29/06/2020 έως την Κυριακή 05/07/2020

2020-06-27

Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο πολλών εβδομάδων κυριαρχίας της αστάθειας που είχε σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων σχεδόν καθημερινά σε πολλές ηπειρωτικές κυρίως περιοχές, οι τελευταίες ημέρες του μήνα που διανύουμε έχουν «προσπαθήσει να μας θυμίσουν» ότι το Καλοκαίρι είναι εδώ. Και αυτό διότι η αστάθεια πλέον έχει περιοριστεί σε πολύ σημαντικό βαθμό, ο καιρός είναι αίθριος σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα και οι θερμοκρασίες κυμαίνονται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Καθώς λοιπόν τις τελευταίες ημέρες βιώνουμε στην χώρα μας καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες, η νέα εβδομάδα φαίνεται να ξεκινά και να κυλάει με παρόμοιο καιρό, δηλαδή αίθριο και καλοκαιρινό, χωρίς ωστόσο να λείπουν μερικές μικρές εξαιρέσεις.

Οι σχετικά υψηλές πιέσεις που επικρατούν πάνω από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και κατά συνέπεια της περιοχής μας, θα συνεχίσουν να κυριαρχούν καθ'όλη την διάρκεια της νέας εβδομάδας, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση του αίθριου καιρού στο σύνολο σχεδόν της χώρας.


Παράλληλα το μελτέμι στο Αιγαίο έχει «ενεργοποιηθεί» και θα συνεχίσει να υφίσταται και τις επόμενες ημέρες με μικρές αυξομειώσεις. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να δροσίζει τα νησιά του Αιγαίου και σχεδόν όλα τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, παρά την σχετική άνοδο που αναμένεται να παρουσιάσει ο υδράργυρος, ενώ στην δυτική, την κεντρική και την βόρεια Ελλάδα η ζέστη θα είναι πιο αισθητή.

Στο παραπάνω γράφημα αποτυπώνεται η ένταση και η διεύθυνση των ανέμων στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου. 


Ξεκινώντας λοιπόν από τον καιρό της Δευτέρας, σε γενικές γραμμές περιμένουμε πολύ καλές καιρικές συνθήκες στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας. Παρ'όλα αυτά δεν θα λείψουν οι κατακόρυφες αναπτύξεις νεφώσεων κατά την διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών από τα δυτικά και από τα βόρεια και θα σημειωθούν μπόρες στα ορεινά - ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής και κεντρικής Πελ/νησου, χωρίς μάλιστα να αποκλείονται και κατά τόπους καταιγίδες. Πιθανότητα για παροδική μπόρα υπάρχει επίσης για τα βορειότερα τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, γενικά όμως τα όποια φαινόμενα θα έχουν αρκετά τοπικό χαρακτήρα. Από πλευράς ανέμων, αυτοί θα πνέουν μέτριοι έως ισχυροί στο Αιγαίο (από βόρειες διευθύνσεις) ενώ και στο Ιόνιο οι βοριάδες θα παρουσιάσουν μερική ενίσχυση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σχετική άνοδο σε ολόκληρη την χώρα, αγγίζοντας ή ξεπερνώντας στα ηπειρωτικά τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Χάρτης υετού για το μεσημέρι της Δευτέρας από το παγκόσμιο αριθμητικό προγνωστικό μοντέλο GFS.


Ακόμη καλύτερος θα είναι ο καιρός το διήμερο Τρίτη - Τετάρτη με τις όποιες βροχές να περιορίζονται στα πολύ βόρεια ορεινά τμήματα και να έχουν πολύ τοπικό χαρακτήρα και πολύ μικρή διάρκεια. Σε γενικές γραμμές λοιπόν ο καιρός και τις δύο αυτές ημέρες θα είναι καλοκαιρινός, το μελτέμι στο Αιγαίο θα διατηρηθεί αρκετά ενισχυμένο ενώ αναμένεται και περαιτέρω άνοδος του υδραργύρου, ξεπερνώντας τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά (πιθανώς στα δυτικά ο υδράργυρος κατά τόπους θα σκαρφαλώσει στους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου).

Οι αρκετά θερμές αέριες μάζες στην περιοχή μας θα προκαλέσουν την άνοδο της θερμοκρασίας!!


Παρόμοιες καιρικές συνθήκες αναμένονται και την Πέμπτη με τον καιρό να διατηρείται πολύ καλό σε ολόκληρη σχεδόν την χώρα και μόνο στα βορειοδυτικά ενδέχεται τις θερμές ώρες της ημέρας να σημειωθούν τοπικές μπόρες (στα ορεινά - ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και της δυτικής Θεσσαλίας).

Για το τελευταίο τριήμερο της εβδομάδας και σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, φαίνεται ο καιρός να είναι γενικά αίθριος, ωστόσο υπάρχει μια ένσταση ιδιαίτερα για την Κυριακή, καθώς ορισμένα στοιχεία σηματοδοτούν την επαναφορά της αστάθειας, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση του καιρού. Αυτό ωστόσο είναι κάτι το οποίο θα φανεί καλύτερα τις επόμενες ημέρες με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία και θα σας ενημερώσουμε έγκαιρα για οποιαδήποτε καιρική εξέλιξη.

Συμπερασματικά λοιπόν, κρατάμε ότι ο καιρός τις επόμενες ημέρες θα είναι γενικά αίθριος και ζεστός, το μελτέμι στο Αιγαίο αρκετά ισχυρό και οι όποιες βροχές θα είναι πολύ περιορισμένες. 

Την αναλυτική εξέλιξη του καιρού για την Κυριακή 28/06/2020, μπορείτε να την δείτε εδώhttps://www.hellasmeteo.gr/l/dynatoi-voriades-sto-aigaio-kai-liges-topikes-vroches-sta-voreiodytika-o-kairos-tin-kyriaki-28-06-2020/

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας