Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 31/08/2020 έως την Κυριακή 06/09/2020

2020-08-29

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εβδομάδα που μας πέρασε κύλησε για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με άκρως καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες, καθώς ο αίθριος καιρός κυριάρχησε σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα όλες τις προηγούμενες ημέρες (με εξαίρεση τα κεντρικά και βόρεια το βράδυ της περασμένης Τρίτης). Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι η εβδομάδα αυτή θύμισε «μέσα Ιουλίου» και ιδιαίτερα τα τελευταία εικοσιτετράωρα όπου ο υδράργυρος έχει «σκαρφαλώσει» πολύ ψηλά και κυμαίνεται αρκετά πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Αιτία αυτών των υψηλών θερμοκρασιών, είναι οι πολύ θερμές αέριες μάζες οι οποίες έχουν «απλωθεί» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ενώ αντίθετα στις χώρες της δυτικής - βορειοδυτικής Ευρώπης, το Φθινόπωρο έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του, καθώς κυριαρχούν αρκετά πιο δροσερές αέριες μάζες και σημειώνονται κατά τόπους πολύ δυνατές βροχές και καταιγίδες.

Οι υψηλές πιέσεις που κυριαρχούν στην νοτιοανατολική Ευρώπη, διατηρούν τον καιρό αίθριο, ενώ αντίθετα στην δυτική και σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα!!


Διάταξη αερίων μαζών στην στάθμη των 850hPa (υψόμετρο 1500 μέτρων) για το μεσημέρι της Κυριακής σύμφωνα με το παγκόσμιο αριθμητικό προγνωστικό μοντέλο GFS. Η κατάβαση των πιο ψυχρών αερίων μαζών στην δυτική Ευρώπη, προκαλεί το "σκάψιμο" πολύ θερμών αερίων μαζών στην ανατολική Ευρώπη!!


Η θερμή αυτή εισβολή των τελευταίων ωρών, αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη όπου αναμένεται να υπάρξουν κατά τόπους συνθήκες καύσωνα με θερμοκρασίες της τάξεως των 40 ή και 41 βαθμών Κελσίου (στα ενδότερα τμήματα της δυτικής, κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας και ιδιαίτερα στις ευάλωτες στην ζέστη περιοχές).

Διάγραμμα θερμοκρασιακών μεταβολών στην στάθμη των 850hPa (υψόμετρο 1500 μέτρων) για την περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο GFS. Η κόκκινη καμπύλη αποτυπώνει την μέση θερμοκρασιακή τιμή για την αντίστοιχη περίοδο, ενώ η λευκή καμπύλη τον μέσο όρο όλων των πιθανών σεναρίων των θερμοκρασιακών μεταβολών. Παρατηρούμε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται σταδιακή κορύφωση της θερμής εισβολής, με τον υδράργυρο μάλιστα να κυμαίνεται πολύ πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (έως και 8 βαθμούς Κελσίου), ενώ στην συνέχεια αναμένεται μία σταδιακή πτώση!!


Έτσι λοιπόν τόσο την Δευτέρα όσο και την Τρίτη, ο καιρός αναμένεται να είναι γενικά πολύ καλός σε ολόκληρη την χώρα, αν και τις θερμές ώρες της Τρίτης, δεν αποκλείεται να σημειωθούν παροδικές μπόρες μόνο στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάνουν κατά τόπους την ένταση των 7 Μποφόρ (κυρίως στις Κυκλάδες) ενώ στο Ιόνιο δεν φαίνεται να ξεπερνούν τα 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία το διήμερο αυτό θα ανέλθει στα ηπειρωτικά στους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας, στον κάμπο της Θεσσαλίας, στο εσωτερικό της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της κεντρικής - νότιας Πελ/νησου, ο υδράργυρος θα φτάσει τοπικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Καλύτερη θα είναι η κατάσταση στα νησιά του Ιονίου και κυρίως του Αιγαίου όπου το μελτέμι θα «προσπαθήσει» να δροσίσει τις περιοχές αυτές.

Χάρτης υετού από το Ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο ECMWF για το μεσημέρι της Τρίτης. Υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο για παροδικές μπόρες στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας!! 


Η ίδια εικόνα αναμένεται να επικρατήσει «πάνω - κάτω» και την Τετάρτη, με την μόνη διαφορά ότι στην δυτική Ελλάδα θα αρχίσει η θερμοκρασία να σημειώνει πτώση (στα κεντρικά και τα ανατολικά θα συνεχίσει να κάνει αρκετή ζέστη), ενώ παράλληλα η καλοκαιρία θα διατηρηθεί.

Σταδιακή υποχώρηση των πολύ θερμών αερίων μαζών την Τετάρτη!!


Και την Πέμπτη αναμένεται γενικά πολύ καλός καιρός σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα, αν και για τα βορειοδυτικά και συγκεκριμένα για την Ήπειρο και την δυτική Μακεδονία, υπάρχουν ορισμένα προγνωστικά στοιχεία τα οποία δίνουν αστάθεια με τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες στα ορεινά - ημιορεινά, ωστόσο περισσότερα νέα θα έχουμε τις επόμενες ώρες. Για την υπόλοιπη χώρα δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο ενώ η θερμοκρασία αν και θα πέσει κάπως σε όλη την χώρα, θα συνεχίσει να κυμαίνεται σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Τώρα όσον αφορά το τελευταίο τριήμερο της νέας εβδομάδας, η καιρική εξέλιξη στην χώρα μας αποτελεί προς το παρόν γρίφο. Αυτό διότι υπάρχουν ορισμένα προγνωστικά στοιχεία τα οποία «θέλουν» μία αποκομμένη διαταραχή στο μέσο ύψος της τροπόσφαιρας, η οποία δείχνει να στροβιλίζεται στην περιοχή μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας (κινούμενη μάλιστα αργά ανατολικά προς την χώρα μας) και να δίνει δυνατές βροχές και ισχυρές καταιγίδες σε πολλές περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Εάν αυτά τα προγνωστικά στοιχεία επιβεβαιωθούν, τότε ουσιαστικά θα έχουμε μία σοβαρή μεταβολή η οποία μάλιστα θα συνδυαστεί και με αξιόλογη πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την χώρα (σχεδόν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα).


Από την άλλη υπάρχουν αρκετά προγνωστικά στοιχεία τα οποία ναι μεν δείχνουν μία πτώση της θερμοκρασίας, ωστόσο αυτή δεν φαίνεται να είναι σημαντική, ενώ από πλευράς καιρικών φαινομένων η όποια επιδείνωση θα είναι πολύ περιορισμένη.

Θα χρειαστεί να περάσουν περίπου δύο εικοσιτετράωρα ακόμα για να έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη του καιρού αυτό το διάστημα, ενώ μόλις υπάρξουν νεότερα, θα σας ενημερώσουμε άμεσα με νέο άρθρο.

Μείνετε συντονισμένοι!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας