Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Καθαρά Δευτέρα έως την Κυριακή 21/03/2021

2021-03-13

Εάν εξαιρέσουμε την «Χειμωνιάτικη παρένθεση» που είχαμε πριν από μερικές ώρες με την θερμοκρασία να σημειώνει πτώση, αισθητή κυρίως στην βόρεια Ελλάδα αλλά και με τις βροχές και καταιγίδες που εκδηλώθηκαν στα ανατολικά και βόρεια (σε συνδυασμό με κάποιες χιονοπτώσεις στα βόρεια), σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι η εβδομάδα που μας πέρασε κύλησε με αρκετά ομαλό καιρό. Πλέον βρισκόμαστε στην «καρδιά» του Μάρτη, ένας μήνας ο οποίος συνηθίζει να παρουσιάζει δύο διαφορετικά «πρόσωπα», καθώς πότε κυριαρχούν ανοιξιάτικες συνθήκες και πότε χειμωνιάτικες.

Σας είχαμε μιλήσει και τις προηγούμενες ημέρες σε εκτίμηση για την εξέλιξη του καιρού το επόμενο διάστημα και είχαμε αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στην ημέρα της Καθαράς Δευτέρας όπου και είχαμε πει πως αναμένεται επιδείνωση του καιρού. Και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία συμφωνούν σε αυτήν την μεταβολή η οποία θα κινηθεί από τα βορειοδυτικά προς τα ανατολικά και θα προκαλέσει τοπικές βροχές, καταιγίδες, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινά - ημιορεινά αλλά και αισθητή υποχώρηση της θερμοκρασίας από τα βορειοδυτικά.Έτσι λοιπόν ήδη από τις πρωινές ώρες της Καθαράς Δευτέρας ο καιρός θα είναι σημαντικά επιδεινωμένος στην δυτική Ελλάδα, πρώτα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και στην συνέχεια στα νησιά του κεντρικού Ιονίου, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Σε αυτές τις περιοχές αναμένεται κακοκαιρία από το πρωί με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές, πάνω περίπου από τα 900 μέτρα στην Ήπειρο και από τα 1000 με 1100 μέτρα στα υπόλοιπα δυτικά ηπειρωτικά.

Χάρτης υετού σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Προγνωστικό Μοντέλο για τις πρωινές ώρες της Καθαράς Δευτέρας!! 


Γρήγορα μέχρι και το μεσημέρι, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός και στην βόρεια Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, κατά τόπους μάλιστα ισχυρές και με πυκνές χιονοπτώσεις στα περισσότερα ορεινά, αρκετά ψηλά όμως άνω των 1100 με 1200 μέτρων. Προς το βράδυ όμως με την είσοδο των πιο ψυχρών αερίων μαζών στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας, οι βροχές θα μετατραπούν σε χιονοπτώσεις και σε περιοχές με πιο χαμηλό υψόμετρο. Αρκετά αυξημένη παρουσιάζεται η πιθανότητα να χιονίσει σε Φλώρινα, Πτολεμαΐδα και ενδεχομένως Κοζάνη.

Ένα πέρασμα μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών φαίνεται να έχουμε και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (Θεσσαλία, κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα, ανατολική Πελ/νησο) με μπόρες ή και παροδικές καταιγίδες.

Χάρτης υετού μεσημβρινών - απογευματινών ωρών!!


Το βράδυ η κακοκαιρία θα κινηθεί ανατολικότερα και θα επηρεάζει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με βροχές και καταιγίδες, ενώ κάποια φαινόμενα θα επιμείνουν στα δυτικά μέχρι το τέλος της ημέρας.

Χάρτης υετού βραδινών ωρών!!


Παράλληλα θα πρέπει να τονίσουμε ότι αναμένεται πολύ σημαντική ενίσχυση των ανέμων κυρίως στο Ιόνιο όπου οι ΒΔ θα φτάνουν τα 7 και τοπικά τα 8 Μποφόρ. Και στο Αιγαίο οι άνεμοι θα ενισχυθούν και θα πνέουν κυρίως από Δ διευθύνσεις.

Όπως είπαμε και προηγουμένως, η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από τα βορειοδυτικά και έτσι την Τρίτη θα κάνει κρύο σε αρκετές περιοχές της βόρειας κυρίως Ελλάδας όπου δεν θα ξεπεράσει αργά το μεσημέρι τους 9 με 10 βαθμούς, ενώ πιο νότια θα φτάνει και τους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα την Τρίτη ο καιρός θα είναι γενικά βελτιωμένος, με τα φαινόμενα να είναι αρκετά περιορισμένα κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κυρίως στο ξεκίνημα της ημέρας.

Το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη, αν και φαίνεται να έχουμε μία νέα μεταβολή του καιρού κυρίως στην δυτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τοπικές βροχές και κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά κυρίως της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας, εντούτοις δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι το αξιοσημείωτο, αν και αφήνουμε ένα ερωτηματικό κυρίως για την ημέρα της Πέμπτης όπου ίσως στην δυτική Ελλάδα έχουμε κάτι πιο αξιόλογο. Πάντως τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη θα κάνει αρκετό κρύο στην δυτική, την κεντρική και την βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα τις νυχτερινές και πρωινές ώρες.

Δεν θα μπούμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τον καιρό από την Παρασκευή 19/03 και μετέπειτα, καθώς υπάρχει κακή προγνωσιμότητα από τα προγνωστικά μοντέλα, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ασυμφωνία από τα προγνωστικά στοιχεία ως προς την διαμόρφωση της καιρικής τάσης. Παρ' όλα αυτά μέχρι στιγμής φαίνεται να κυριαρχεί λίγο περισσότερο το σενάριο που θέλει αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας το ερχόμενο Σ/Κ με πολύ καλές καιρικές συνθήκες, τονίζουμε όμως και πάλι ότι δεν υπάρχει σαφής τάση προς ώρας.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για ότι νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε άμεσα με νέο άρθρο. 

Την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την ημέρα της Κυριακής 14/03/2021, μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: https://www.hellasmeteo.gr/l/vroches-sta-notia-kai-arketi-synnefia-sta-ypoloipa-o-kairos-tin-kyriaki-14-03-2021/ 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας