Ο καιρός την νέα εβδομάδα έως την Κυριακή 03/10/2021

2021-09-26

Πλησιάζουμε σταδιακά προς τα τέλη του Σεπτέμβρη και όπως σας είχαμε προαναγγείλει και μέσα από την τελευταία μας εκτίμηση, οι καιρικές συνθήκες έτσι όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, θυμίζουν Καλοκαίρι και όχι Φθινόπωρο. Και αυτό είναι κάτι που υποστηρίζεται τόσο από πλευράς καιρικών φαινομένων καθώς αυτά απουσιάζουν και για την ώρα δεν μας έχει έλθει κάποια αξιόλογη φθινοπωρινή διαταραχή από τα δυτικά (ως είθισται κατά τους Φθινοπωρινούς μήνες), όσο και από πλευράς θερμοκρασιών, καθώς ο υδράργυρος έχει και πάλι σκαρφαλώσει σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά για την εποχή, ξεπερνώντας σε αρκετά ηπειρωτικά κυρίως τμήματα τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.


Οι υψηλές πιέσεις που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και φυσικά και στην χώρα μας, αποτελούν το βασικό αίτιο αυτού του καλοκαιρινού καιρού που επικρατεί και στην περιοχή μας, καθώς «στέκονται» εμπόδιο στην οποιαδήποτε προσπάθεια έλευσης διαταραχής η οποία θα έχει σαν συνέπεια να μεταβάλει τον καιρό. Ωστόσο αυτές ήδη από το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, αναμένεται να υποχωρήσουν από την περιοχή της κεντρικής - ανατολικής Μεσογείου σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη, επιτρέποντας σε μία πιο ψυχρή αέρια μάζα από τα ανατολικότερα τμήματα της Ευρώπης να κατέλθει νοτιότερα, ρίχνοντας σταδιακά αισθητά την θερμοκρασία στην χώρα μας.


Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι η Δευτέρα 27/09/2021, θα είναι και η τελευταία ημέρα κατά την οποία θα σημειωθούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασιακές τιμές, αφού αυτές θα φτάνουν στην βόρεια Ελλάδα τους 30 με 31 βαθμούς, στα δυτικά τοπικά τους 32 με 33 βαθμούς, τους 30 με 32 βαθμούς στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους. Ταυτόχρονα και η Δευτέρα αναμένεται να κυλήσει με πολύ καλές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την χώρα, με την μόνη διαφορά να εντοπίζεται στο γεγονός ότι θα έχουμε κάποιες νεφώσεις αραιές κατά βάση σε αρκετά τμήματα της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας.

Η Τρίτη 27/09/2021 θα είναι μία ημέρα όπου το σκηνικό του καιρού θα παρουσιάσει μία αλλαγή η οποία θα περιοριστεί κυρίως στην βόρεια Ελλάδα. Η αλλαγή αυτή σχετίζεται αρχικά με μία μερική υποχώρηση της θερμοκρασίας η οποία θα γίνει περισσότερο αντιληπτή αρχικά στα βόρεια - βορειοανατολικά τμήματα, αλλά και με κάποιες μπόρες και καταιγίδες οι οποίες θα είναι αποτέλεσμα αστάθειας. Αυτά τα φαινόμενα φαίνεται να εκδηλώνονται σε τμήματα κυρίως της δυτικής και των βορειότερων τμημάτων της κεντρικής Μακεδονίας και σε πιο τοπικό επίπεδο στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της βόρειας Στερεάς Ελλάδας και ίσως στα βουνά της κεντρικής και βόρειας Πελ/νησου.


Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι την Τρίτη αναμένεται να ενισχυθούν σταδιακά οι βοριάδες στο Αιγαίο, οι οποίοι θα διατηρηθούν για αρκετές ημέρες και θα παρουσιάσουν μεγάλες εντάσεις τις επόμενες ημέρες.

Η Τετάρτη 29/09/2021 θα είναι μία ημέρα όπου η θερμοκρασία θα έχει πέσει λίγο ακόμα σε ολόκληρη την χώρα και έτσι αυτή θα κυμαίνεται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα κατά την διάρκεια της ημέρας, κάποια φαινόμενα βροχοπτώσεων θα πρέπει να απασχολήσουν τμήματα της δυτικής και βόρειας Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα την δυτική - κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική - βορειοδυτική Πελ/νησο, φαινόμενα τα οποία θα έχουν και πάλι τοπικό χαρακτήρα.


Ταυτόχρονα στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου αναμένεται να δημιουργηθεί ένα σύστημα ως αποτέλεσμα της διερχόμενης διαταραχής από την κεντρική Ευρώπη. Λαμβάνοντας υπόψιν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, αυτό το σύστημα θα καταφέρει να κινηθεί ελαφρώς ανατολικότερα, όχι όμως τόσο έτσι ώστε να αλλάξει το σκηνικό του καιρού σε όλη την χώρα. Εάν επαληθευθούν τα δεδομένα, τότε το διήμερο Πέμπτης - Παρασκευής αναμένονται κάποιες βροχές οι οποίες θα απασχολήσουν μόνον τα νησιά του Ιονίου και τα πιο δυτικά ηπειρωτικά τμήματα. Η ένταση και η έκταση των φαινομένων είναι κάτι το οποίο ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί με απόλυτη σαφήνεια, σε κάθε όμως περίπτωση το σύστημα αυτό δεν θα καταφέρει να κινηθεί ανατολικότερα.

Αντίθετα στα ανατολικά αναμένεται καιρός βορείου ρεύματος που την Παρασκευή και το Σάββατο ίσως δώσει κάποια λίγα φαινόμενα σε Σποράδες, ανατολική Στερεά Ελλάδα και βόρεια Κρήτη. Οι βοριάδες πάντως το τριήμερο Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο θα είναι πολύ ενισχυμένοι στο Αιγαίο με εντάσεις της τάξεως των 7 και τοπικά των 8 Μποφόρ. Στο Ιόνιο το ίδιο διάστημα θα πνέει ένα Ν-ΝΑ ρεύμα με την ένταση να κυμαίνεται γύρω στα 4 με 5 Μποφόρ και πρόσκαιρα ίσως και λίγο παραπάνω.

Και η θερμοκρασία από την Πέμπτη 30/09/2021 και μετέπειτα θα πέσει πολύ αισθητά σε ολόκληρη την χώρα και ιδιαίτερα στα ανατολικά και βόρεια τμήματα όπου και λόγω των ενισχυμένων βοριάδων η αίσθηση της ψύχρας θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Έτσι από τις θερμοκρασίες των 30+ βαθμών Κελσίου που καταγράφονται αυτές τις ημέρες, θα πέσουμε σε επίπεδα τοπικά και κάτω των 20 βαθμών Κελσίου ακόμη και στα πεδινά τμήματα δημιουργώντας έτσι μία πτώση της τάξεως των 10+ βαθμών Κελσίου. Την Κυριακή 03/10/2021 η θερμοκρασία δείχνει να ανεβαίνει λίγο, οι βοριάδες στο Αιγαίο να εξασθενούν και ο καιρός να είναι γενικά αίθριος σε όλη την χώρα.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα σας κρατήσουμε ενήμερους με αναλυτικές προγνώσεις και εκτιμήσεις όπως κάνουμε πάντα.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας