Ο καιρός την νέα εβδομάδα έως την Κυριακή 24/10/2021

2021-10-16

Δεν τίθεται καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην χώρα μας το τελευταίο τουλάχιστον 48ωρο και όχι μόνο, μας υπενθύμισαν ότι πλέον βρισκόμαστε στην «καρδιά» του Φθινοπώρου. Ο Οκτώβρης έως τώρα έχει δώσει αρκετές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας με ιδιαίτερη όμως έμφαση την δυτική, την κεντρική και την βόρεια Ελλάδα, ενώ και η θερμοκρασία έχει «προσγειωθεί» σε απολύτως φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Η τελευταία μάλιστα ατμοσφαιρική διαταραχή απεδείχθη και η πιο σοβαρή, καθώς δημιούργησε αρκετά προβλήματα σε περιοχές όπως η Αττική, η Εύβοια, η Χαλκιδική, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη κ.α. εξαιτίας των σφοδρών και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι στην Αττική και συγκεκριμένα στην πόλη της Αθήνας, η βροχή που έπεσε σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών, ισοδυναμεί με 3 φορές τον μέσο υετό που καταγράφεται τον Οκτώβριο στην περιοχή.


Πλέον η διαταραχή απομακρύνεται σταδιακά από την χώρα μας καθώς αυτή κινείται ανατολικότερα και βρίσκεται σε φάση εξασθένισης. Παρ' όλα αυτά μέχρι και την Δευτέρα 18/10/2021, θα υπάρξουν κάποια υπολείμματα αστάθειας και θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα και κατά τόπους διάσπαρτες μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες κυρίως σε Ήπειρο, δυτική Στερεά Ελλάδα και κεντρική - βόρεια Πελ/νησο. Κάποια τοπικά φαινόμενα με την μορφή μπόρας αναμένονται επίσης σε κεντρική - ανατολική Μακεδονία, Σποράδες, Θεσσαλία, κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα, ανατολική Πελ/νησο και Κρήτη, ωστόσο αυτά θα έχουν πολύ επιλεκτικό χαρακτήρα και μικρή διάρκεια.

Παράλληλα θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι οι άνεμοι θα «γυρίσουν» σε βοριάδες σε Ιόνιο και Αιγαίο, με εντάσεις που στο πρώτο δεν θα ξεπερνούν τα 3 με 4 Μποφόρ και στο δεύτερο τα 5 Μποφόρ (μόνο στα Δωδεκάνησα ίσως φτάσουν τα 6 Μποφόρ). Μόνο την Τρίτη 19/10/2021, φαίνεται ότι οι βοριάδες στο Αιγαίο πρόσκαιρα θα παρουσιάσουν ενίσχυση φτάνοντας τα 6 και πολύ τοπικά τα 7 Μποφόρ. Και από πλευράς θερμοκρασίας πάντως δεν αναμένεται κάποια μεταβολή και αυτή θα βρίσκεται σε φυσιολογικά έως και ελαφρώς κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, στα ίδια επίπεδα με αυτά των προηγούμενων ημερών.

Το τριήμερο Τετάρτη - Πέμπτη - Παρασκευή (20-21-22/10/2021) οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην χώρα μας θα είναι γενικά πολύ καλές, ως αποτέλεσμα των υψηλών πιέσεων που θα κυριαρχήσουν. Ταυτόχρονα αναμένεται στροφή των ανέμων σε νοτιάδες που θα έχουν σαν αποτέλεσμα να ανεβάσουν την θερμοκρασία σε όλη την χώρα, τοπικά σε επίπεδα άνω των 20 με 22 βαθμών Κελσίου.


Από το απόγευμα όμως της Παρασκευής, φαίνεται ότι κάτι πάει πάλι να αλλάξει στο σκηνικό του καιρού. Με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή να προεκτείνεται από την κεντροβόρεια Ευρώπη προς την κεντρονότια Μεσόγειο (με την μορφή long wave trough). Αυτή η διαταραχή κινούμενη στην συνέχεια πιο ανατολικά, φαίνεται να επιδεινώνει αρκετά τον καιρό αρχικά στην δυτική Ελλάδα όπου και υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για βροχές και καταιγίδες το τριήμερο Π/Σ/Κ.

Ακόμα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν αυτή η επιδείνωση του καιρού θα έχει πιο γενικευμένο χαρακτήρα ή εάν θα περιοριστεί στην δυτική Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση για ότι νεότερο προκύψει θα σας κρατήσουμε ενήμερους με νεότερη εκτίμηση. Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας