Ο καιρός την νέα εβδομάδα έως την Κυριακή 26/09/2021
Δεν τίθεται αμφιβολία για το γεγονός πως οι καιρικές συνθήκες έτσι όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας μας, θυμίζουν πολύ περισσότερο Καλοκαίρι (και μάλιστα θα έλεγε κανείς μέσα Ιουλίου με αρχές Αυγούστου), παρά Φθινόπωρο ή οτιδήποτε άλλο. Και αυτό είναι κάτι που σχετίζεται με την έντονη μεταφορά θερμών αερίων μαζών που παρατηρείται από την βορειοδυτική - βόρεια Αφρική προς την περιοχή μας και έχουν ανεβάσει την θερμοκρασία σε επίπεδα πολύ πάνω από τα κανονικά για την εποχή («αγγίξαμε» τοπικά τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου). Βέβαια δεν λείπουν και οι μεσημεριανοαπογευματινές μπόρες και τοπικές καταιγίδες ως αποτέλεσμα της αστάθειας η οποία ωστόσο περιορίζεται στην βόρεια Ελλάδα και εκδηλώνεται σε τοπικό επίπεδο.
Σας είχαμε αναφέρει μέσα από την προηγούμενή μας εκτίμηση σχετικά με την εξέλιξη του καιρού έως τα τέλη του μήνα που διανύουμε, ότι τα πράγματα θα άρχιζαν σιγά σιγά να αλλάζουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, με την θερμοκρασία να σημειώνει σημαντική και αισθητή πτώση και τον καιρό να καθίσταται πιο άστατος. Αν και πράγματι η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει μία σταδιακή πτώση, εντούτοις αυτή δεν θα είναι τόσο σημαντική (για τις πρώτες ημέρες τουλάχιστον), όπως φαινόταν με τα τότε προγνωστικά δεδομένα.

Ενώ μέχρι πριν από μερικές ημέρες, η τάση «ήθελε» την αποκοπή ενός βαρομετρικού χαμηλού από την Ατλαντική Ροή να πραγματοποιείται στην βόρεια - βορειοανατολική Ευρώπη και να αποκτά μία πορεία προς την χώρα μας (διασχίζοντας την κεντρική Ευρώπη), εν τέλει φαίνεται η αποκοπή να πραγματοποιείται αρκετά χιλιόμετρα δυτικότερα (στην βορειοδυτική Ευρώπη). Αυτό αυτομάτως αλλάζει κάπως τα δεδομένα και έτσι η διαταραχή θα καταρρεύσει στην δυτική Μεσόγειο δίνοντας εκεί τις βροχές. Ακόμα και έτσι όμως φαίνεται πως αυτή η διαταραχή στην συνέχεια θα αποκτήσει πορεία προς τα ανατολικά με κατεύθυνση προς την χώρα μας, διαμορφώνοντας έτσι μία τάση επιδείνωσης του καιρού το επόμενο Σ/Κ (25-26/09/2021) η οποία δείχνει να επηρεάζει κυρίως την δυτική Ελλάδα.

Πριν από αυτήν την εξέλιξη όμως και καθώς η διαταραχή θα έχει καταρρεύσει στην δυτική Μεσόγειο, θα μετατοπίσει το Αντικυκλωνικό Πεδίο Υψηλών Πιέσεων προς την βόρεια - βορειοανατολική Αφρική, τροφοδοτώντας την νοτιοανατολική Μεσόγειο με αρκετά θερμές αέριες μάζες. Το Αντικυκλωνικό Πεδίο πάντως δεν φαίνεται να καταφέρνει να ανυψώνεται σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, καθώς θα βρει εμπόδιο την διαταραχή στην ανατολική Ευρώπη η οποία θα «προσπαθεί» να μεταφέρει πιο δροσερές - ψυχρές αέριες μάζες προς την χώρα μας.

Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι η πτώση της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει να πραγματοποιείται από την Τρίτη 21/09/2021 και θα γίνει αντιληπτή πρώτα στην βόρεια Ελλάδα (και κυρίως μάλιστα στα βορειοανατολικά), ενώ στα κεντρικά και νότια θα συνεχιστεί η ζέστη, πιο μετριασμένη ωστόσο με τις μέγιστες τιμές να μην ξεπερνούν τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.
Την Τετάρτη και την Πέμπτη η θερμοκρασία θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο σε ολόκληρη την χώρα και θα προσεγγίζει σχεδόν τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται πως το διήμερο αυτό θα μας απασχολήσουν και κάποιες βροχές οι οποίες θα εντοπίζονται κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα και σε τοπικό επίπεδο.
Την Παρασκευή 24/09/2021, διαφαίνεται μία σύντομη άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη την χώρα, ενώ το Σ/Κ (25-26/09/2021) εάν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία επιβεβαιωθούν, ο καιρός θα παρουσιάσει μεταβολή από τα δυτικά με γενικευμένες βροχές και καταιγίδες αλλά και πιο αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε φθινοπωρινά επίπεδα.
Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η προγνωσιμότητα για την όλη εξέλιξη του καιρού κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας δεν είναι καθόλου καλή και αυτό έχει σαν συνέπεια να δυσχεραίνει πολύ την προσπάθεια να ερμηνεύσουμε την τάση ακόμα και για τις επόμενες 4 με 5 ημέρες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν αναφερόμαστε παραπάνω με περισσότερες λεπτομέρειες γι' αυτό και θα χρειαστεί να περιμένουμε να δούμε τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία για να έχουμε μία καλύτερη εικόνα. Σε κάθε περίπτωση για οτιδήποτε νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε άμεσα με αναλυτική εκτίμηση.
Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας