Παγκόσμια ανησυχία για τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στην Σιβηρία.

2020-06-28

Άλλος ένας «έντονος πονοκέφαλος» έχει προστεθεί στην επιστημονική κοινότητα η οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία σχετικά με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Σιβηρίας.

Μετά το θερμοκρασιακό ρεκόρ των 38 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε στην ανατολική Σιβηρία και συγκεκριμένα στην πόλη Βερκχογιάνσκ, ο δορυφόρος Sentinel 2, κατέγραψε δασική πυρκαγιά στο βορειότερο τμήμα του βόρειου πολικού κύκλου.

Οι Ρωσικές Αρχές κάνουν λόγο για μία πυρκαγιά που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς έχει κάψει πάνω από 1,15 εκατομμύριο εκτάρια δασικής γης και μάλιστα σε περιοχή όπου η πρόσβαση των πυροσβεστών καθίσταται αδύνατη. Μάλιστα στην Δημοκρατία της Σαχά που βρίσκεται στην ανατολική Σιβηρία, έχουν ήδη καεί 929.000 εκτάρια ενώ σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες, οι καπνοί εκτείνονται σε μήκος μεγαλύτερο των 1500 χιλιομέτρων.

​Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «Τα στοιχεία που μετέδωσε ο Copernicus και σχετίζονται με την παρακολούθηση των δασικών πυρκαγιών δείχνουν ότι οι δασικές πυρκαγιές επεκτείνονται όλο και πιο μακριά προς τον βορά. Χθες, ο δορυφόρος Sentinel 2 κατέγραψε εστία δασικής πυρκαγιάς στον βόρειο πολικό κύκλο, στην Δημοκρατία Σαχά στην Σιβηρία, η οποία μάλλον είναι η πιο βόρεια εστία στην ιστορία των καταγραφών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια».