Περιορισμένα φαινόμενα με κανονικές θερμοκρασίες - Ο καιρός την Τρίτη 20/07/2021

2021-07-19

Το βαρομετρικό χαμηλό που προκάλεσε τις τελευταίες 48 ώρες έντονα καιρικά φαινόμενα στην βορειοδυτική Ελλάδα με τοπικά ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι, πλέον εξασθενεί και έτσι η αστάθεια την Τρίτη θα είναι περιορισμένη με λίγες τοπικές βροχές σε κεντρικές και βόρειες ηπειρωτικές περιοχές. Παράλληλα οι άνεμοι δεν θα δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στα Πελάγη, ενώ η θερμοκρασία θα βρίσκεται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 20/07/2021

Η ημέρα θα ξεκινήσει με γενικά αίθριο ουρανό στα περισσότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα και την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί. Κάποιες νεφώσεις θα τις έχουμε ήδη από τις πρωινές ώρες σε βόρεια κυρίως Ελλάδα και δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν λίγες μεμονωμένες μπόρες κυρίως στην περιοχή της Χαλκιδικής, στην ανατολική Θεσσαλία και στις Σποράδες. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, θα αναπτυχθούν νεφώσεις στους ορεινούς όγκους της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας και κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, θα σημειωθούν μεμονωμένες μπόρες -ασθενείς κατά βάση- σε Μακεδονία,  Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και βόρεια Πελ/νησο. Τα όποια φαινόμενα θα έχουν πολύ τοπικό χαρακτήρα, θα εντοπίζονται κυρίως στα ορεινά, με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης παροδικής καταιγίδας σε δυτική και κεντρική Μακεδονία. Το βράδυ οι βροχές θα έχουν σταματήσει και ο καιρός θα είναι αίθριος. Στην υπόλοιπη χώρα δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο, καθώς η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει και μόνο στα βουνά της Κρήτης ίσως ψιχαλίσει ή βρέξει ασθενώς το μεσημέρι.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με μέτριες εντάσεις της τάξεως των 4 με 5 Μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν από Δ γενικά διευθύνσεις με την ένταση στα Δωδεκάνησα να φτάνει και τα 6 Μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με μέγιστη ένταση τα 5 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 16 έως 34 βαθμούς (στον Έβρο τοπικά έως 35 βαθμούς), στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 30 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 16 έως 32 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά από 19 έως 36 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 19 έως 32 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά αίθριο καιρό. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα βόρεια του νομού, όπου και δεν αποκλείεται να σημειωθεί παροδική μπόρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν-ΝΑ διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά αίθριο καιρό. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθεί παροδική μπόρα στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ, αλλά αργά το βράδυ θα στραφούν σε Β και θα παρουσιάσουν ενίσχυση φτάνοντας τα 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας