Περιορίζεται η κακοκαιρία στην ανατολική και νότια Ελλάδα - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Παρασκευή 21-02-2020

2020-02-20

Απομακρύνεται σταδιακά το βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή μας το οποίο προκάλεσε τις βροχές και τις τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας μας και τις χιονοπτώσεις στις περισσότερες ορεινές περιοχές. Έτσι η καιρική δραστηριότητα την Παρασκευή θα περιοριστεί στην ανατολική και νότια Ελλάδα με τα φαινόμενα και εκεί σταδιακά μέσα στην ημέρα να παρουσιάζουν ύφεση. Παράλληλα οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν ενισχυμένοι στα Πελάγη και ιδίως στο Αιγαίο ενώ η θερμοκρασία θα πέσει σε σχεδόν κανονικά για την εποχή επίπεδα στα κεντρικά και βόρεια.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 21/02/2020

Στην δυτική και βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι πολύ καλός καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρωινών ωρών, τοπικές βροχές θα σημειώνονται σε Θεσσαλία και κυρίως ανατολική Στερεά Ελλάδα, ανατολική Πελ/νησο, Κυκλάδες, Κρήτη, νησιά ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα. Μάλιστα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα δεν αποκλείεται το πρωί τα φαινόμενα πρόσκαιρα να είναι έντονα και να σημειωθούν διάσπαρτες καταιγίδες. Γρήγορα ωστόσο ο καιρός θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές και μόνο στην Κρήτη θα επιμείνουν κάποιες βροχές οι οποίες προς το απόγευμα σταδιακά θα σταματήσουν. Χιονοπτώσεις πρόσκαιρα πολύ πυκνές θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης πάνω από τα 1000-1100 μέτρα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ και στα ανοιχτά τοπικά 6 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι βοριάδες θα πνέουν πολύ ισχυροί εντάσεως 6 με 7 Μποφόρ με τις ριπές τοπικά να φτάνουν και τα 8 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -5 έως 12 βαθμούς, στα δυτικά από -2 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 1 έως 14 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 5 έως 13 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική μέσα στην νύχτα ο καιρός θα είναι επιδεινωμένος και θα εκδηλώνονται αξιόλογες βροχές στις περισσότερες περιοχές του νομού και χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα πάνω από τα 800 με 900 μέτρα και στην κορυφή της Πεντέλης. Κατά την διάρκεια όμως των πρωινών - προμεσημβρινών ωρών ο καιρός θα βελτιωθεί και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα μέχρι 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά συννεφιά η οποία γρήγορα θα δώσει την θέση της σε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις αρχικά εντάσεως 5 με 6 Μποφόρ και σταδιακά 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας